Recept zoete aardappel friet patat Ivette's life

Zoete aardappelfrietjes

Deze frietjes zijn een hit bij ons thuis. En zo makkelijk te maken!

Zelf ben ik niet zo gek op gewone aardappel, maar zoete aardappel des te meer. Heerlijk in de pompoensoep of als puree. Onlangs maakte ik deze zoete aardappelfrietjes en ze waren zo lekker, dat ik er spijt van had maar 1 grote aardappel gebruikt te hebben. Met 2 kleine kinderen had ik gedacht dat het aantal frietjes wel genoeg zou zijn, nou het was net genoeg. Dus hier het recept voor twee personen in plaats van 4.

Probeer alle plakjes ongeveer even dik te snijden. Dit voorkomt dat je zwartgeblakerde en ongare frietjes tegelijk uit de oven haalt. Van ongeveer dezelfde dikte, zorgt ervoor dat ze gelijktijdig gaar zijn.

Wij konden ons moeilijk inhouden en de frietjes waren binnen no-time op.

Zoete aardappel heeft ook een andere naam, bataat. Dit komt uit Zuid-Amerika. Deze aardappel is eigenlijk geen aardappel, hij geen eens familie van een aardappelras. Hij is familie van de knolgewassen, en dat maar de zoete aardappel een groente. Hij schijnt gezonder te zijn, dan gewone aardappel. Ik vind het vooral erg lekker.

 

Recept zoete aardappel friet patat Ivette's life

 

Wat heb je nodig:

  • 1 grote zoete aardappel
  • 2-3 eetlepels olijfolie voor bakken en braden
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1/4 theelepel komijn poeder
  • 2 tenen knoflook

 

Hoe maak je het:

  1. Zet de oven aan om 175-190 graden Celcius. Zo worden de frietjes niet helemaal krokant, maar wel goed eetbaar voor kinderen. Als de oven iets hoger zet, worden ze waarschijnlijk wel krokanter. Je kunt ze natuurlijk ook frituren, kook ze dan wel eerst even voor.
  2. Schil de aardappel. Krijg je niet alle schil er helemaal af, geen probleem, daar komen we zo nog bij.
  3. Snijd de aardappel door de helft en snijd hiervan plakjes van ongeveer 0,5-1 cm dik. Snijd deze weer in reepjes van ongeveer dezelfde dikte. Het maakt niet uit dat je geen vierkante reepjes snijd hoor. Ambachtelijk is veel leuk om te zien.
  4. Doe alle frietjes in een schaal en doe hieroverheen de olijfolie, de gerookte paprikapoeder en de komijnpoeder. Hussel dit goed door elkaar, eventueel met twee lepels.
  5. Plet de knoflook tenen, haal het schilletje eraf en snijd ze door de helft. Deze kun je ook bij de frietjes doen en even erdoor heen husselen.
  6. Plaats dan alle frietjes op de bakplaat. Houd een klein beetje ruimte tussen de frietjes, zodat ze aan alle kanten goed garen. Zet ze in de oven en bak ze in 25-30 minuten gaar.
  7. Smullen maar! Let op, ze zijn heet.

Om het bord compleet te maken heb ik er worteltjes en een worstje erbij geserveerd. Een simpele doch voedzame maaltijd dacht ik zo. En de kinderen hebben zitten smullen!

Recept zoete aardappel friet patat Ivette's life

Recept zoete aardappel friet patat Ivette's life

 

Heb jij ze gemaakt? Laat het me weten wat je ervan vond.

Liefs van Ivette

 




 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *