Weefraam

Weefraam tools

Zo gaande weg heb ik wat tools bij elkaar gezocht die ik regelmatig gebruik tijdens het weven. Hier laat ik ze zien.

Tijdens het weven zou je genoeg kunnen hebben aan een schaar en houten weeflat (weaving needle). Niet eens een kam, dat kun je met het houten latje zelf doen, of met je vinger of een schaar. Een schaar heb je wel echt nodig, om de garen te knippen, zodat je niet je hele bol wol door de draadjes moet wurmen. Maar de andere tools maken het weven zoveel makkelijker. De meeste weeframen hebben tegenwoordig twee weeflatten en een kam in de set zitten. De overige tools kun je los erbij kopen, of sushi bestellen. Say what? Ja, sushi bestellen.

Weefraam tools

Je gaat dan eerst lekker sushi eten met je partner, of allen. En de stokjes die je dan overhoudt, kun je gebruiken tijdens het weven. Je kunt er heel leuke lusjes mee maken, die je dan weer vast zet met een gewone weefsteek. Ze geven een extra structuur aan je hanger. Je kunt natuurlijk ook breinaalden gebruiken in verschillende diktes, maar die heb ik niet. Sushistokjes wel, haha. Feitelijk gezien kun je alles wat langer is dan jouw weefgebied, glad en rond is. Dan haal je makkelijk de stokjes weer uit je hanger, wanneer je klaar bent met lusjes maken.

Weefraam tools

Zoals eerder beschreven komen de meeste weefraam sets wel met 2 weeflatjes. Deze vul je met wat garen/wol. Wanneer je gebruik maakt van een keerkam, kun je deze heel makkelijk in een keer doorhalen. Handig voor de gewone steek en grotere oppervlaktes. Je kunt ze vullen met alle wol die je wilt gebruiken.

Weefraam tools

Je begint met een deel dat halverwege het latje eindigt. Dan ga je de lat opvullen met hoeveel keer je ook heen en weer wilt in je hanger. Deze latjes, die bij de set kwamen, zijn even lang als het te weven gebied. Daarmee kun je tellen hoeveel je het latje langs moet. Dat staat gelijk aan hoe vaak je rond moet gaan.

Weefraam tools

Weefraam tools

Een weeflat gebruik ik ook voor het begin van het weven. Je start vrijwel altijd met de normale weefsteek, om te zorgen dat je werk niet uit elkaar valt. Maar wanneer je dit in het luchtledige doet, dus zonder weeflat eronder, merk je al gauw dat de draden toch gaan schuiven. Dat is zonde van je werk, maar ook van je tijd. Daarnaast houd je op deze manier altijd genoeg draad over om te kunnen knopen en afhechten van je werk.

Weefraam tools

Naast de weeflatjes gebruik ik veelal mijn weefnaalden. Je vindt ze in de winkel onder de naam ‘tapestry needle’. Deze zijn heel handig voor als je andere figuren gaat maken in je weefraam, bijvoorbeeld ‘twee over een onder’. Dan heb je niet zo veel aan je keerkam. Je kunt er minder draden tegelijk mee doorhalen van je weefraam, maar wanneer je precieze werkjes maakt, is het niet handig om een mega naald in je hand te hebben.

Het verschil tussen de paarse en de groene is voornamelijk de lengte. Qua dikte verschillen ze vrijwel niets. De paarse gebruik ik vooral tijdens het weven. De groene gebruik ik voornamelijk tijdens het afhechten van het werkje. Vaak knip je de draden net lang genoeg af, zodat je ze kunt verwerken. Maar de paarse naald is dan meestal (bij mij dan) te lang).

Weefraam tools

Als laatste twee tools de schaar. Dit hoeft geen grote schaar te zijn, maar des te meer wel een scherpe schaar. Dit schaartje kwam uit een scharenset die ik speciaal kocht voor het werken met stof. Naast een schaartje is een kam wel heel handig. Ook deze komen tegenwoordig in bijna elke set wel mee. Zo niet, gebruik dan een ouderwetse grove kam om je werk aan de duwen. Een kam kun je gebruiken voor een grotere lengte, dan wanneer je met je naald of je vinger het doorgehaalde draadje gaat aanduwen. Zo houdt je de druk ook meer gelijk en krijg je minder snel bobbels, dan wanneer je dit met de hand doet.

Weefraam tools

Weef jij al veel? Wat zijn jouw favoriete tools? Laat het in een reactie achter.

Liefs van Ivette

 
 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.