War & Peace Ivette's life BBC

War & Peace

War & Peace Ivette's life BBCEen nieuwe kostuumserie is uit. Zaterdagavond werd de eerste aflevering van War & Peace op NPO1 getoond. Is het een aanrader of niet? Lees gauw verder.

BBC

Persoonlijk ben ik wel fan van een goede kostuumserie of film. Ik heb wat moeite met de oude series van de BBC. Omdat je toch in een tijd leeft waar alles sneller gaat is een oude serie vaak wat traag. Dat is niet het geval voor War & Peace. Deze serie gaat vrij snel. Er gebeurt veel.

Maar vergeet niet, het is en blijft een BBC film. De serie voelt, ondanks dat het zich in Rusland afspeelt, toch erg Engels aan. De jurken, de setting, de manier van omgang. Ik kan mij niet voorstellen dat het leven er precies zo uitzag. En het accent van alle acteurs maakt het ook niet makkelijker. Die zijn natuurlijk allemaal Brits.

Deze serie is voor het eerst in Engeland in januari 2016 op tv geweest. Toen ik daarachter kwam, vraag ik mij af waarom het zo lang heeft geduurd voordat het op de Nederlandse buis kwam. Wie zal het zeggen.

Leo Tolstoy

Het verhaal is gebaseerd op het boek van Leo Tolstoy. Een Russische auteur die het gelijknamige boek publiceerde in 1869. Voor dit jaar waren er al delen gepubliceerd onder de naam The year 1805 of 1805. Hij heeft zelf niet geleefd in die periode, maar heeft onwijs veel onderzoek gedaan. Tolstoy heeft mensen gesproken die de Franse invasie van 1812 hebben overleefd en bewust meegemaakt. Daarnaast heeft hij vele brieven, journaals en andere bronnen van eerste hand gelezen. War & Peace is een uitgebreid werk dat bestaat uit 4 boeken.

War & Peace begint in 1805, in de vooravond van een oorlog tussen Napoleon en Rusland. Het is niet zoals gebruikelijk een West-Europees land die in de hoofdrol staat. Nee, het is nu Rusland die de eer mag opstrijken. Frankrijk wilde Rusland binnendringen. Het boek laat ook zien wat de Napoleontische tijd voor effect had op society van Tsarisch Rusland. Je ziet dit effect door de ogen van de aristocratische families.

Kennismaking

De eerste aflevering was voor mij een echte kennismaking met de meeste personages. Je ziet veel personages langskomen. Het mooie is dat het niet bij de start van een verhaal begint. Je valt in hun leven binnen, alsof je erbij hoort. Dat vind ik interessant. Dat is ook wat mij aanspreekt.

War & Peace Ivette's life BBCWe ontmoeten Pierre Bezukhov. Een jonge, onhandige buitenechtelijk kind van de graaf Bezukhov. De vader van Pierre ligt op sterven. Zijn oom verwacht dat hij de nieuwe graaf wordt, en heeft daar alles voor over. Aan het eind van de eerste aflevering wacht hem een verrassende wending.

War & Peace Ivette's life BBCWe ontmoeten Natasha Rostova, een sprankelijke persoonlijkheid, die niets liever wil dan trouwen. Mannen zijn constant in haar gedachten. Pierre komt even langs voor haar naamdag, maar uiteindelijk kust ze een andere man en dan zouden ze verloofd zijn…

War & Peace Ivette's life BBCDan komt prins Andrei Bolkonsky voorbij, een man die een beetje met zijn ziel onder zijn arm loopt. Hij heeft geen zin meer in de partijtjes, soirees en andere verplichtte zaken van de society. Hij wil graag naar het front om er een eind aan te laten maken. Maar dan is er zijn vrouw Lise, die hun eerste kindje verwacht.

War & Peace Ivette's life BBCEn natuurlijk zijn er nog veel meer personages, zoals Anna Pavlovna. Dit is niet onze Anna Pauwlona. Die zou in dit verhaal 10 jaar zijn geweest. En aangezien Anna Pavlovna hier een volwassen vrouw en de actrice ten tijde van opnames ca. 47 jaar oud is geweest, zal het niet dezelfde vrouw zijn. En we hebben een broer en zus liefde die verder gaat dan alleen familiaire liefde. Een heus incestuele relatie, wie weet waar dat heen gaat?

Aanrader?

De eerste aflevering vind ik een aanrader, als je voorlief neemt dat het vrij Engels aanvoelt. Je kunt er heerlijk bij wegdromen over de romances. En aan het eind vraag je je af hoe het verder zal gaan. Ik in ieder geval wel!

De serie is te zien op NPO 1 op zaterdagavond en start rond 20:20 uur. Het bestaat uit 6 afleveringen en is begonnen op 29 april.

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google

De afbeeldingen zijn afkomstig van BBC.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.