Middagslaapje stoppen

Wanneer stop je met het middagslaapje?

Een middagslaapje voor je dreumes of peuter is fijn en niet alleen voor hen, maar ook voor jou. Maar wanneer stop je er eigenlijk mee?

Vorige week hadden wij een van de eerste dagen dat Fynn overdag niet geslapen heeft. En dan ga je toch stilstaan bij het moment dat ze allebei niet meer gaan slapen overdag. Voor Fynn zal dat nu nog wel meevallen. Hij is een heel druk mannetje en heeft zijn slaap dan echt nodig. Maar dan ga je jezelf wel afvragen wanneer je stopt met het middagslaapje.

Eerlijk gezegd zie ik er nog een beetje tegenop om de hele dag met Elsha en Fynn te spelen. Dat ene uurtje zonder kinderen in de middag is wel heel fijn. Al is dat tegenwoordig niet elke dag meer zo. Elsha heeft nu al vaak dat ze geen middagslaapje meer doet. Maar ze heeft wel haar rustmomentje nodig. Meestal proberen we het wel, haar ‘s middags in bed leggen. Maar als ze na een kwartier nog ligt te bonken, halen we haar er vaak uit. Omdat het dan toch niet meer gaat lukken (ervaring) en om te voorkomen dat Fynn te vroeg wakker wordt en de rest van de middag meer richting zuurpruim gaat, dan de fijne peer uithangt. We zetten haar dan even rustig aan tafel met wat kleurtjes, of een potje klei en soms ook achter een filmpje. Dan kan haar lichaam wel even rusten. Soms ligt ze wel een hele tijd in bed, wakker. Maar zo lang we haar dan niet horen bonken of ander geluid produceren, laten we haar liggen. Even een momentje met haar zelf.

Maar wanneer stop je dan met het actief aanbieden van het middagslaapje? Ik denk dat een van de belangrijkste punten die je in de gaten moet houden is hoe een peuter ‘s avonds in slaap valt. Duurt dat lang, bijvoorbeeld een uur, met veel gejammer en verdriet. Dan zijn ze aan het vechten en lukt de ontspanning niet. Ik denk dat dat een van de punten is die je in de gaten kunt houden. Ze hebben dan nog niet slaap genoeg om in slaap te vallen, maar zijn wel moe.

Een ander moment is wanneer je overdag je kindje dus in bed legt, net als met Elsha, en het in slaap vallen niet lukt. Dan liggen ze te spelen en dat is niet wat je wil in bed. Bed is een slaapplek. Zodra er andere activiteiten worden gedaan, wordt de associatie met slapen minder snel gelegd en zal dat ook voor langer wakker liggen zorgen.

Voor ons voorlopig nog wel een middagslaapje, als is het een middagrustmomentje. En dat geldt voor allebei de kinderen.

Wanneer ben jij gestopt met het middagslaapje voor je kindje? Wat was daarvoor de aanleiding, of hoe heb je dat besloten? Laat een reactie achter!

Liefs van Ivette
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.