Verzorging van de knip

Tijdens mijn eerste bevalling werd ik ingeknipt. Daar heb ik nu eigenlijk geen last meer van. En het litteken? Misschien TMI, dat lees je verder in dit artikel. Vandaag deel ik mijn tips in de verzorging van de knip.

Lieve lezeres (of lezer), mogelijk ben je op dit artikel gekomen omdat je vrij kort geleden bent ingeknipt tijdens je bevalling. Of misschien omdat je nog moet gaan bevallen. Misschien heb je wel een andere reden. Welkom! Ik heb veel last gehad van mijn knip, het deed zeer en ik was het niet eens met dat de knip gezet werd. Echter, dat is een ander verhaal en zal hier niet besproken worden. Wel kan ik meedelen dat ik nu, na nog een vaginale bevalling (zonder knip of scheur van een 9-ponder) er eigenlijk geen last meer van hem. En het litteken? Ja, die is heel mooi, een keurig streepje en niet stug. Hoe ik dat voor elkaar gekregen heb zal ik vandaag met je delen.

Het eerste wat ik mijzelf voorhield was dat de hechtingen er niet na 5 dagen al uit gaan! Hoeveel verhalen ik gelezen het van meiden die na 5 dagen al zonder hechtingen zaten, maar uiteindelijk met een gapend gat overbleven. Lieve meiden, het gemak van het verwijderen is in mijn beleving van korte duur. Ja, de hechtingen trekken niet meer. Maar dat trekken is er voor een reden. Het houd de huid bij elkaar, die nog niet genoeg is genezen. Het is ongemakkelijk, maar ik heb mijn hechtingen laten zitten. Ze zijn zelfoplossend en zullen uit zichzelf verdwijnen. Pas na 2 weken heb ik het laatste deeltje wat nog irriteerde weg laten halen. Het gevolg is een mooi streepje, geen gapend gat wat langer nodig heeft om te genezen.

Het tweede wat ik altijd deed, was plassen met extra water uit een maatbeker. Dit heb ik ook twee weken volgehouden, totdat de knip goed dicht is. Het neemt gelijk alle afvalstoffen mee en verdunt de urine aanzienlijk. Drink sowieso veel water, zodat de uitvoer niet geconcentreerd is en daardoor meer prikt.

Tijdens het douchen was het de eerste dagen heel ongemakkelijk. Je zit waarschijnlijk in de douche, ik ook. Maar probeer goed schoon te spoelen tijdens het douchen. Veel water er langs laten lopen helpt goed. En daarna goed aan de lucht laten drogen. Na het douchen ging ik altijd op bed liggen, met of zonder uk. En ik liet het lekker drogen aan de lucht. Je vloeit die eerste weken natuurlijk nog wel, leg er dan zo’n matje uit het kraampakket onder je billen. En anders kan iemand ze vast wel voor je halen bij de drogist. Ik ging ook als ik niet gedouchet had regelmatig zo op bed liggen. Als je gewoon zit blijft het een broeiplek.

Wanneer je gaat zitten, ga dan niet verkrampt zitten. Ga zoveel mogelijk normaal zitten. Na mijn bevallingen zat ik lekker in mijn Ektorp stoel van Ikea. Je zit recht en toch zacht. Zet er geen extra druk op, maar ontzie het ook niet. Dit advies heb ik op verschillende andere websites gelezen. Ik kan niet uit ervaring spreken wat er gebeurt als je op een harde ondergrond gaat zitten.

Wat ik veel gedaan heb ik koelen. Je ontplofte egel is vaak ook warm, omdat het nogal beurs is. Koelen helpt tegen het zwellen en daarbij ook tegen het trekken van de hechtingen. Hiervoor heb ik maandverbandjes (normale maat is voldoende) goed natgemaakt en ingevroren. Eventueel kun je ze halveren. Eenmaal bevroren heb ik deze in een plastic zakje gedaan en dan in een oud washandje. Deze heb ik regelmatig tegen de onderkant aangelegt, wanneer ik de boel ging laten drogen aan de lucht.

En de laatste tip. Wanneer de knip goed dicht is en je vrijwel geen korstjes meer hebt, kun je gaan beginnen met smeren van crème. Hiervoor heb ik Calendula crème gebruikt. Het is een crème die je gebruikt bij het verzachten en verzorgen van littekens. Dit heeft mij heel erg geholpen in het soepel houden en maken van het litteken. Hierdoor voel je vrijwel geen littekenweefsel en het houd de boel goed soepel. Ik heb het ook gebruikt op een litteken van een hondenbeet, in mijn gezicht lang geleden. En dat litteken valt niet meer op.

Je leest ook wel tips van baden in een badje met soda of iets dergelijks. Dat was in mijn geval wat lastig uit te voeren, aangezien we geen bad hadden en ik niet zo’n zit had in een bloederig geheel, haha.

Liefs van Ivette

 
 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.