Verzorging getest #1 Zoogkompressen

DSC_0647Vandaag test ik verschillende zoogkompressen. Een product dat door menig pas bevallen en vaak ook zwangere vrouw veelvuldig gebruikt wordt. Nu zijn er een aantal verschillende op de markt. Hier vind je mijn beleving van deze intieme producten.

In deze review test ik alleen de wegwerp zoogkompressen. Hoewel ik voor het verduurzamen ben voor een beter milieu, vind ik het toch een prettiger idee dat ik de kompressen niet hoef uit te wassen. Ik vraag mij af hoe hygiënisch dat is. En daarbij is er al zoveel was die eerste weken na de geboorte.

De volgende merken heb ik getest:
1 Etos eigen merk
2 Kruidvat eigen merk
3 Natusan
4 HEMA
5 Ardo

DSC_0653DSC_06521 Etos eigen merk
Deze zoogkompressen zijn te koop voor €1,99 voor 30 stuks.

De kompressen hebben een plakkertje aan de buitenkant, zodat je het vast kan plakken in je BH. Ik gebruik dit persoonlijk niet, maar het kan erg handig zijn. Voor een ahh bra vind ik het alleen maar onhandig dat ze vastgeplakt zitten, in een push-up bh met beugels kan het wel prettig zijn. Er zit een klein puntje voor de tepel, maar is verwaarloosbaar ten opzichte van andere merken. Verder zijn het kompressen die voldoende zacht zijn voor de borst. Ze zijn voornamelijk plat en is wat onhandig en genieten daarom niet mijn voorkeur. Daarnaast zijn de kompressen vrij dun, waardoor ik het gevoel dat ze niet heel veel kunnen opnemen. Het geeft geen vertrouwd gevoel.
De doos opent wat onhandig en is daarna moeilijk goed te sluiten. Er zit een gleufje in het karton, waarin de deksel geschoven kan worden. Dit blijft niet lekker zitten.

DSC_06572 Kruidvat eigen merk
Deze zoogkompressen zijn te koop voor €1,99 voor 30 stuks.

De kussentjes voelen aardig zacht aan. Echter is de vorm plat (wellicht niet zo bedoeld) en vormt dit voor mij geen mooie combinatie met mijn borst. Er zit een deukje in voor de tepel, wat een pluspunt is. Daarnaast zit er een plakstrip op, voor degene die dit gebruiken.  Ze voelen vrij vol met watten, waardoor ze (voor mijn idee) genoeg vocht kunnen opnemen.
DSC_0656De doos opent makkelijk aan de zijkant, met een voorgesneden lijn. Tevens zit er een hersluitbaar systeem op. Echter werkt dit niet 100% en zal de doos na het verplaatsen weer open springen. Gelukkig blijft het wel dicht als het doosje stilstaat en kun je de kompressen stofvrij bewaren.

DSC_06503 Natusan
Deze kompressen zijn te koop voor €2,99 voor 30 stuks bij Albert Heijn.

Deze kompressen hebbeneen goede ruimte voor een tepel, ook voor de gezoogde tepel. Dit is ook een mooi richtpunt om de kompressen in de bh te doen. Tevens weet je waar je de eventuele tepelcrème kan aanbrengen. Ik doe dit zelf liever op de kompres in plaats van op de tepel. De vorm is mooi rond, en gaat goed om de borst zitten. Tevens zit er een plakkertje op, voor degene die dit graag gebruiken. De kussentjes zijn goed zacht en ze geven een vertrouwd gevoel dat ze veel kunnen opnemen.
DSC_0651De doos opent heel makkelijk met een voorgesneden rand aan de zijkant. Hierdoor kun je ze makkelijk pakken. Daarnaast is het gat vrij groot, waardoor je ze makkelijk kunt terugdoen, mocht je er teveel pakken. Echter is de doos niet te hersluiten, waardoor deze altijd blijft openstaan. Hierdoor kan er stof en andere zaken inkomen, dat vind ik niet heel hygiënisch. Dat vind ik het enige minpunt aan deze kompressen. Deze genieten wel mijn voorkeur.

DSC_06554 HEMA
Deze zoogkompressen zijn te koop voor €2,00 voor 30 stuks.

Deze kompressen zijn een prima kompres. Ze zijn lekker stevig en goed zacht. Dit geeft mij het gevoel dat ze veel lekkage kunnen opvangen, zonder dat je er last van krijgt. Er zit een klein puntje voor de tepel, hoewel kleiner dan bij Natusan. Ze vormen mooi rond de borst, door de vorm van de kompres. Deze vorm heeft een lichte ronding. Dat maakt ze comfortabel in de bh.
DSC_0654De doos maak je, net als Natusan, aan de zijkant open. Een handig systeem vind ik dat, zodat je ruimte hebt om ze te pakken. Gelukkig kun je deze verpakking goed sluiten, zodat de kompressen vrij blijven van stof. Voor mij staan deze kompressen op een goede nummer 2 in de lijst.

DSC_0658 DSC_06605 Ardo
Deze zoogkompressen zijn te koop voor €5,95 voor 30 stuks bij bijvoorbeeld www.moederenbaby.nl. Ook zijn ze hier te koop per 60 stuks voor €9,95.

Deze kompressen zijn groot en voelen iets wat onhandig aan door de vouw. Ze zijn zacht qua structuur, maar de vouw maakt ze onhandig plaatsbaar. Gelukkig zit er wel een plakstrip op. Door de grootte vraag ik mij wel af of vrouwen met kleine borsten deze wel prettig zouden vinden. Maar dat is ieders ervaring voor zich.
Qua doos kan ik geen ervaring delen. Deze compressen vind ik te duur om even aan te schaffen en vervolgens niet te gebruiken. In een van de zwangerschapsdozen zat een proefpakketje en zodoende heb ik ze geprobeerd.

Conclusie
Mijn voorkeur gaat uit naar Natusan, gevolgd door de kompressen van de Hema. In combinatie met Purelan (tepelcrème) werken deze het beste voor mijn tepels en (grote) borsten. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik dan ook geen kloven gekregen. Schaf echter Purelan pas aan als je denkt dat je het nodig hebt. Het is een vrij duur product. Ardo vind ik onhandig door zijn vorm en ook nog eens duur. Vandaar een vijfde plek in de rij. Etos en Kruidvat zijn vrijwel gelijk aan elkaar, maar mijn gevoel is toch iets beter bij de Etos dan bij het doosje van de Kruidvat.

De ranglijst:
1 Natusan
2 HEMA
3 Etos
4 Kruidvat
5 Ardo

Heb jij nog tips en tricks? Deel ze hieronder. Zo kunnen wij moeders elkaar goed helpen in deze bijzondere, onzekere en spannende tijd van ons leven.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.