Fontanel springen Ivette's life

Vanaf wanneer kan jouw kindje springen?

Het schijnt dat de natuur iets bedacht heeft, voordat kinderen kunnen springen. Benieuwd wat?

Ik hoorde laatst dat dreumessen of peuters pas kunnen springen, wanneer hun fontanel dicht is. Is dit waar? Wat is de mogelijke gedachte erachter? Ik ging op onderzoek uit.

Een fontanel groeit gemiddeld genomen dicht wanneer een kind ongeveer 1,5 jaar is. De naden van de schedelgedeelten kunnen nog wel extra 6 jaar nodig hebben. Je hersenen moeten immers groeien. Maar die fontanel, dat is zo’n teer stukje van een kindje. Het is maar een ministukje verwijderd van de hersenen. Een fontanel is nodig om door het geboortekanaal te kunnen gaan. De schedelgedeelten zitten nog los en tijdens de geboorte schuiven die delen enigszins over elkaar. De fontanel ondersteunt dit.

Uiteindelijk, na zo’n twee jaar groeit dit gedeelte dicht. En het schijnt dat kinderen dan ineens kunnen springen. De een zegt dat het niet volledig de juiste conclusie is. Pas wanneer ze twee zijn, zijn kinderen motorisch sterk genoeg om te kunnen springen, een fractie volledig los te zijn van de aarde en vervolgens zonder kleerscheuren weer op hun voeten terecht te komen. Dat die fontanel dan dicht is, is mooi meegenomen, door de druk die er ontstaat tijdens het springen. En met springen bedoel ik loskomen van de aarde, zonder een steun zoals een bed of een ouder.

De ander zegt inderdaad dat het komt, omdat de fontanel dan dicht is. Pas wanneer dat gebeurt is, kunnen de hersenen en het hoofd van een kind de druk van het springen pas aan. Het klinkt mij wel logisch in de oren. Elsha kon springen toen zij bijna 2 was. En ik voelde inderdaad geen fontanel meer. Fynn zijn ervaring met springen is er al, maar loskomen is er nog niet bij. En als hij dan toch loskomt, is het landen een ander verhaal. Maar zijn fontanel is dan nog niet dicht. Ik let er nu wel meer op dan bij Fynn, meer om te zien of de stelling ook waar blijkt te zijn voor dit mannetje.

Zijn fontanel is overigens bijna dicht. En het springen zit er echt aan te komen. En over het onderzoek. Dat liep al snel spaak, omdat ik geen bron kon vinden die het echt onderbouwt, of juist de stelling weerlegt.

Wat is jullie ervaring hierin? Denk je dat het een leuke samenkomst is van ontwikkelingen of denk je dat de natuur het echt zo bedacht heeft? Laat het weten in een reactie!

Liefs van Ivette

 
 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.