Uit een beker drinken

Al enige tijd drink Elsha uit een beker. En daar zijn we blij mee. Hoe hebben we dat bereikt? Je leest hier onze ervaring en tips.

Elsha is nu 1,5 en drinkt al een aantal weken keurig uit een beker. Is ze vroeg of laat? Geen idee. Het belangrijkste voor ons is dat zij het leert op haar eigen tijd en manier.

Wat wij als een regel houden bij ons thuis is dat iets geen strijd moet worden. Als iets een strijd wordt, zijn wij van mening dat het opleggen van een bepaalde handeling of gebeurtenis als traumatisch wordt ervaren. Ze zullen later, wanneer die handeling of gebeurtenis zich voordoet zich hevig gaan verzetten.

Geprojecteerd op het leren drinken uit een beker, houdt dat voor ons het volgende in. Wil het niet gelijk lukken, is dat geen probleem. Volgende keer beter. Knoeien ze, worden we niet boos om de vlekken of opruimwerkzaamheden, maar zeggen goed geprobeerd, of geeft niet. Sterker nog. Wij hebben ook dagen gehad dat we niet geoefend hebben, omdat het bijvoorbeeld een heel drukke dag was, veel onderweg waren, of een andere reden. En dat geeft helemaal niet. Alles komt op zijn tijd en ze zullen het echt wel leren.

Wij hadden vanaf het begin wel gezegd dat ze altijd met twee handen moet drinken. Zo houdt ze het glas beter in evenwicht en is de kans op knoeien minder. En we vonden het wel handig om te starten met water. Opruimen is niet erg, maar makkelijk mag het wel, toch?

Wij zijn gestart met een difrax beker. Deze beker heeft een uitsparing voor de neus. Hierdoor kun je meekijken met wat er precies gebeurt. Daarbij is het erg prettig drinken voor kleine kindjes, omdat het niet hun hele gezichtje omsluit. De randen zijn rond en daarmee zacht voor het toetje. Deze beker hebben wij in huis gehaald toen ze ongeveer zes maanden oud was. Zij kon zelfstandig in de stoel zitten en goed iets vastpakken. De coördinatie hand-mond is ook goed en dat maakt het al iets makkelijker.

Daarna volgden de gewone plastic bekers. Wij hebben al een tijd deze bekers van de HEMA in huis. Leuke bekers, en zijn goed vast te houden door de kinderhandjes. We hebben in het begin alles zittend in haar kinderstoel gedaan. Zodat ze niet kon wegrennen met een beker, of afgeleid werd door speelgoed om haar heen.

In bad hebben wit dit ook veelvuldig geoefend en aangeboden. Gooi zo’n bekertje in het bad en de kindjes spelen er vanzelf mee. Zit je baby in de zomer lekker in een buitenbadje? Gooi ook het bekertje erbij. Dat vinden ze alleen maar mooi.

Als tussenstap hebben we ook een tuitbeker gebruikt. Deze kun je o.a. kopen bij de Kruidvat en zijn ook nog eens BPA vrij. Je kunt er dan een zuigvariant of een druppelt-vanzelf variant van maken. Maar lang hebben wij dit niet gebruikt.

Toen ze eenmaal kon lopen, zetten we op de voortafel een bekertje neer. Zo kon ze het ook een staand oefenen. En er wordt geknoeid. Ze moeten leren om niet te veel in een keer in hun mondje te doen. Ze moeten leren doseren in het slikken, wat bij zuigen aan een fles een stuk makkelijker gaat. Ze moeten leren het bekertje goed af te vegen aan de bovenlip, zodat er geen druppels afvallen. En dan ook nog het bekertje rechthouden en netjes terugzetten op tafel. Dat lijkt mij een beste opgave, als er nog zoveel tegelijk in ontwikkeling is.

En als ze het zelf wil doen, volledig zonder hulp, hebben wij Elsha lekker laten kliederen. Doe maar, oefen maar. En iedere slok die goed ging hebben we gevierd. JEEJ, HOERA, GOED ZO, zijn een paar termen die wij samen met een high-five gebruikt hebben om haar duidelijk te maken dat wat ze doet goed is. Complimenten geven werkt voor ons. En negeren van wat er fout gaat net zo goed, of afdoen met goed geprobeerd en volgende keer beter en dan doorgaan met oefenen.

Verslikt ze zich dan niet? Jazeker wel, maar een beetje verslikken is niet erg. Mijn optiek is dat ze op die manier leert te doseren. Hoeveel kan ik in mijn mond doen, en hoeveel kan ik tegelijk doorslikken? Hoe schuin moet ik dan het bekertje houden. Een beetje trial and error. In het begin hebben wij ook de bekertjes vastgehouden om het doseren eerst voor Elsha te doen. Maar dat gaat vanzelf naar loslaten en proberen.

Een rietje hebben wij ook aangeboden. Het schijnt dat dit de moeilijkste vaardigheid is met drinken. Maar zo hebben wij dat niet ervaren. Het duurde even voordat ze het doorhad. Maar daarna ging het vanzelf. Voor ons is dit ook een tussenstap geweest. Zo kon ze haar bekertje leren rechthouden, en er toch uit drinken. Genoeg binnenkrijgen, zonder al te veel te morsen.

Even een paar tips op een rij.
– Geef het tijd. Rome is ook niet op een dag gebouwd. Het komt vanzelf goed!
– Oefen in het babybadje. Pak een beker en biedt het aan als drinken.
– Start met weinig en als dat goed gaat, kun je inhoud opbouwen.
– Doseer eerst voor je kindje en na een tijdje laat je steeds meer los.

Hoe heb jij dit ervaren? Laat het hieronder weten. Heb je nog tips of vragen? Zet ze in een reactie erbij.

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google

Niet is dit bericht is gesponsord.

Gerelateerde berichten

2 thoughts on “Uit een beker drinken

 1. Bij het zoeken naar hoe vaak andere ouders gemorst drinken van hun peuter opruimen ( of laten opruimen etc) vond ij eigenlijk alleen info over de techniek van het drinken (motorisch zeg maar. Ik kan niets vinden over het knoeien bij het neerzetten of optillen van de beker als de ouder op het moment dat de peuter besluit dat hij een slok wil in een andere kamer is ed.

  Wel ben ik tegengekomen dat er ouders zijn die vaste drinkmomenten hebben: kind in kinderstoel en dan zelf er bij zitten of dat de peuter niet iets anders mag doen voordat hij zijn drinken op heeft. Of ook wel dat als de peuter op dat ‘drinkmoment’ na 1 slok liever wil spelen, dat ze dan moeten wachten tot een volgend ‘drinkmoment’.
  Zelf zou ik het natuurlijk heel handig vinden als ik voor mijn peuter kon bepalen wanneer hij dorst heeft en het tijdsbestek waarin dat opgedronken moet worden. Dat werkt alleen niet zo. Niet voor hem en niet voor mij. Als ik mijn koffie altijd op zou moeten drinken wanneer iemand anders dat wil en dan ook nog met een tijdslimiet, tja: dan drink ik wel geen koffie (of helemaal niet).
  En dus krijgt mijn kind vocht als hij daarom vraagt. Er zit wel een limiet aan de keuze die hij heeft. Maar als hij dorst heeft, ontzeg ik hem geen water.

  Nu mijn vraag: hoe lang (maanden, jaren) duurt het (gemiddeld) voor dat een kind zonder al te vaak knoeien uit een beker kan drinken?

  Ik leer hem natuurlijk ook om zelf op te ruimen, doekje halen, bij mij melden dat er geknoeid is( want laminaat houdt niet van stilstaande plassen), maar de vaatdoekjes zijn niet onbeperkt aanwezig he!
  Hoe ervaren andere ouders dit?

  1. Hoi Babs,

   Dat duurt inderdaad best lang. Ik ben geen opvoeddeskundige, maar een ervaringsdeskundige. Ik spreek alleen uit ervaring wat ik zie bij mijn eigen kinderen.

   Wat ik merk als mijn oudste eigenlijk geen dorst heeft, bewaar ik de beker voor een uur later. Dan bied ik het nog een keer aan in haar beker. Ik zet haar meestal in een stoel aan de eettafel, maar dit is meer omdat anders haar kleine dreumesbroer de beker omgooit. In principe knoeit zij eigenlijk niet meer sinds ze net twee is. Maar dit is oefenen, oefenen, oefenen. Beker met heel weinig vullen en bij het neerzetten als het omvalt, vooral aangeven dat het niet erg is. Wij geven dan de beker weer terug en ‘probeer het nog maar een keer’, met daarbij aanmoedigende woorden dat zij het kan en het de volgende keer wel lukt. Maar na een aantal keer stoppen we er wel mee. Een kind moet er geen huilbui om krijgen of weerstand gaan bieden. Het best lijkt mij is spelenderwijs.

   We merken ook dat wanneer wij het proberen van ‘neem nog een slokje, dan krijg je applaus’ werkt ook heel goed. Zo krijgen wij op een moment dat ze echt wel dorst heeft, maar geen zin heeft om te drinken toch de beker bijna volledig leeg. Het goede belonen werkt meestal beter, dan het slechte bekritiseren.
   Maar inderdaad ze zal niet altijd dorst hebben wanneer wij vinden dat ze moet drinken. En ik heb ook niet altijd zin om enorm positief te gaan doen, zodat ze toch wat drinkt.

   Het lijkt mij heel goed dat je kind geen drinken ontzegt, wanneer hij daarom vraagt. Zo jong zijn ze nog niet aangetast door de voedselindustrie en luisteren ze vaak nog naar hun lichaam die aangeeft wat het nodig heeft.

   Qua poetsen gebruik ik voor dat soort dingen inderdaad geen vaatdoekjes, maar vochtige doekjes uit zo’n pakje. Niet milieu bewust, maar mama heeft ook maar zoveel tijd. Dus ik bespaar het milieu voor nu even op andere vlakken. En opruimen zeker op die jonge leeftijd is heel fijn. Wanneer ze al jong zelfstandigheid leren en discipline, pluk niet alleen jij maar zij ook daar later de vruchten van.

   Dit is mijn/onze ervaring. Ik hoop dat je er wat mee kunt.

   Liefs van Ivette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.