Tutorial geboorteslinger Ivette's life

Tutorial geboorteslinger

dsc_0455Onlangs is onze zoon geboren, Fynn! Voor in het ziekenhuis had ik een slinger gemaakt, om aan zijn wiegje te hangen. Een leuke versiering, voor als we wat langer moeten blijven. Zo niet, dan staat het maar wel mooi op de foto.

Uiteindelijk zijn we thuis bevallen, geheel onverwachts. We hebben de slinger aan de plank gehangen waar nu alle kaarten op staan. Heel leuk, en stiekem ben ik er een beetje trots op. Iedere keer als we binnen stappen in de huiskamer is de slinger het eerste wat je ziet.

DSC_0069De slinger heb ik gemaakt van kraftpapier, touw, deco folie, embossing poeder (clear) en versamark inkt. Met de hulp van de computer. Bij de Action zag ik een tijd terug deze vlaggetjes al liggen, kant en klaar voor gebruik. Dat is natuurlijk heel gemakkelijk. Je kunt ze ook zelf knippen.

Wat heb je nodig:
DSC_0068– kraftpapier/kant en klare slinger (Action)
– een mal van de letters (bij stap 0 staat hoe)
– embossing poeder clear
– versamark inkt
– touw
– lamineer apparaat
– heattool
– blanco A4’tje
– plakband/washi-tape
Hoe maak je het:
0 Om een mal te maken ga je in MS Word de letters uittypen. Ik heb hier gebruik gemaakt van lettertype Arial Black en grootte 200. Niet geheel zuinig heb ik ze op een apart A4 afgedrukt, dit hoeft natuurlijk niet. Daarna heb ik ze uitgeknipt en de mal is klaar.

DSC_00711 Maak je vlaggetjes klaar voor gebruik. Leg 1 van de mallen over 1 vlaggetje. Stempel dan met de volledige inktpatroon over de mal. Zorg dat er niets verschuift, plak het eventueel met plakband vast aan je ondergrond of gebruik, zoals op de foto, gewoon je glas. Pas op met je kleren met deze inkt. Het is heel vettig en zou er zomaar niet uit kunnen gaan na het wassen.

DSC_00742 Haal de mal weg en strooi er embossing poeder clear overheen. Alleen waar het inkt zit, blijft het poeder plakken. Er blijven wel een skleine plekjes achter waar geen inkt zit. Deze kun je met een penseel of met je vinger makkelijk weghalen. Zo ontstaan er geen vlekken op je project. Verwarm dit dan met de heattool, totdat je geen witte korrels meer ziet. Het wordt wat DSC_0076glimmend, zoals je op de foto kunt zien. Wacht met het verhitten totdat de heattool goed op temperatuur is. Dit kan een minuut duren. Het smelten van het embossing poeder mag niet meer dan enkele seconden duren. Duurt dit langer dan 5 seconden, dan is de heattool nog niet warm genoeg. Het gevolg hiervan is dat je papier enorm gaat krullen.
Doe dit voor alle letters, als je ze wil beplakken met folie. Zorg dat je niet te lang op dezelfde plek met de heattool stilstaat. De embossing poeder trekt dat het papier in en kun je deze techniek met folie niet meer toepassen.

DSC_00772 Eenmaal afgekoeld, zet je het lamineerapparaat aan op het warmste standje (of als je nog warmer kunt, probeer dan uit wat werkt) en laat het warm worden. Vouw het blanco A4’tje dubbel en vouw het weer open. Leg op een van de kanten de vlag en daar overheen de folie van jouw kleur. Vouw het A4’tje dicht en laat het door het lamineerapparaat heen DSC_0079gaan, 4 tot 5 keer. Bij een keer blijft er haast niets achter, bij twee keer krijg je stipjes en bij 4/5 keer weet je zeker dat het resultaat goed blijft zitten. Twijfel je nog een beetje. Kijk dan eerst onder een klein stukje folie, voordat je het eraf haalt. Ben je niet tevreden, haal het dan achter elkaar door nog 2x door het apparaat. De hitte en de druk zorgen ervoor dat de folie gaat plakken. Als het goed is vastgeplakt, kun je ook een randje voelen, wanneer je met je vinger over het folie gaat (voordat je het wegtrekt).

3 Laat het projectje goed afkoelen, alvorens je de folie eraf haalt. Dit kun je doen door eerst door te gaan met de volgende letters van de slinger. Dit is overigens al binnen 20 seconden.

DSC_00824 Heb je alle letters klaar, kun je de rest van de slingers eventueel nog versieren. Bijvoorbeeld met bloemetjes, rondjes of andere leuke dingen. Je kunt ze ook blanco laten. Er zijn natuurlijk zo veel mogelijkheden als jezelf kunt bedenken. Ik heb gekozen om ze lekker simpel te houden. Op een linkervlag heb ik nog een ballon getekend en op een rechtervlag heb ik een pijl getekend. Eerst met potlood uitproberen, daarna met de pigma micronpennen overtrekken. Daarna kun je het potlood (na enkele minuten laten drogen) uitgummen.

DSC_00835 Maak de vlaggetjes aan elkaar en klaar is je slinger!

Wel handig om te melden, neem wat plakband of washi-tape mee naar het ziekenhuis, om het vast te maken aan de wieg. Ook is dit een leuk kraamcadeau om te geven. Zo gemaakt en origineel.

Vind je dit artikel leuk, of de website? Like ons dan via een van de volgende kanalen, facebook, google+, instagram of bloglovin’. Ook via pinterest ben ik te volgen. Hier vind je allerlei dingen die ik bewaar (als een soort prikbord), voornamelijk gevonden op pinterest. Maar ook de dingen die ik zelf gemaakt heb vind je er terug.

Liefs,
Ivette
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.