Tips bij verborgen reflux

Tips bij verborgen reflux

Een van de kindjes had als baby verborgen reflux. En nog kan ik hem af en toe in zijn slaap horen slikken. Hier deel ik mijn tips die hielpen bij het verzachten van het leed.

Wat is reflux?

Reflux is wanneer een baby meer dan normaal melk teruggeeft, anders gezegd heel veel spuugt. Meer hierover vind je op de website van de maag-lever-darm stichting. Dit is geen samenwerking, maar ik ben geen dokter en heb er niet voor geleerd en vind ik het beter in dit geval je via een andere bron meer informatie te geven.

Wat is verborgen reflux?

Verborgen reflux is wanneer er voeding terugkomt, maar dat een baby het niet uitspuugt. Hij of zij slikt het dan weer door. Dit betekent dat voeding met zuur eerst omhoog komt en vervolgens weer weggeslikt wordt. Het maagzuur komt dan niet 1 keer maar 2 keer langs de slokdarm en dat doet heel veel zeer. Zie het als brandend maagzuur wat je uitspuugt en weer doorslikt. Met als gevolg een huilbaby na iedere voeding. Eerst denk je dat je baby te weinig binnenkrijgt, dus voed je meer. Maar werkt bij VR juist averechts. Het komt dan alleen maar meer druk op de maag te staan, waardoor het sneller omhoog komt. En dus meer huilen omdat de keel zeer doet. Een kindje wil dan weer drinken om de pijn te verzachten en ga je meer voeden. Je belandt dan in een vicieuze cirkel.

Vervolgens hadden we het idee dat de voeding te dun was. We besloten het te proberen met johannesbroodpitmeel, maar dat maakte niet alleen de ontlasting lastig. Het verwerken van de dikkere melk bleek ook moeilijker te verwerken zijn vanuit de maag. Na een paar dagen waren we al weer gestopt. Het viel mij op dat een van de kindjes zeer vaak slikte na een voeding en daarna begon te huilen. Toen ik dat doorhad, wist ik eigenlijk al genoeg. Maar voordat je dit doorhebt kun je zomaar een paar weken verder zijn. Na een bezoekje aan de huisarts kregen we ranitidine voorgeschreven. Dat is een middeltje wat de aanmaak van maagzuur remt.

Ik denk dat hij 2 maanden oud was toen we het middeltje kregen. Met 4 maanden hebben we een paar dagen zonder geprobeerd. Dat was nog iets te vroeg. Met de 6 maanden in zicht ging het al beter en hebben we het weer zonder geprobeerd. Dat ging goed en was de ranitidine niet meer nodig.

Onze tips

Maar daarmee is het probleem niet volledig opgelost. Zo’n middeltje is een gevolgen remmer, niet een oorzaakremmer. In principe groeien kinderen over zo’n reflux heen en zou na ongeveer een half jaar het wel over moeten zijn. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

Om het proces te verlichten voor je huilende baby, hebben wij een paar extra, vrij makkelijke handelingen gedaan.

  • Wanneer een baby in bed ligt, ligt zijn maag bijna op dezelfde hoogte als de uitgang via de mond. Het stroomt dan gemakkelijk omhoog. Wij hebben dan de hoofdkant van het wiegje of de ledikant verhoogt met een plank. Hierdoor stroomt de voeding minder makkelijk door de slokdarm naar de mond toe.
  • Na een voeding hielden we onze baby nog lang omhoog, zodat de voeding goed kan zakken en verwerkt worden. Wil je toch verder met je dag, draag je kindje in een draagdoek of -zak.
  • Nog meer dan normaal met baby’s is het belangrijk dat er geen lucht mee de maag in gaat tijdens het voeden. Hoe minder lucht, hoe minder vaak de slokdarm na het voeden open moet om de lucht weg te laten. Wij gebruiken hiervoor de S-flessen van Difrax (#nospon). We hebben de fles van Dr. Brown geprobeerd, maar die bleef druppelen. Onze baby verslikte zich daardoor heel vaak.

Natuurlijk zijn er nog meer tips, maar deze tips hebben ons echt geholpen.

Heb jij nog tips bij verborgen reflux? Deel ze hieronder!

Liefs van Ivette

 
 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.