Tandoori chicken uit de oven

Tandoori chicken uit de oven

Een nieuw Indiaas gerecht, vol met kruiden en makkelijk van te voren klaar te maken.

Indiase gerechten, daar kan ik echt van genieten. Je hebt al twee varianten van de korma op de website kunnen vinden. Vandaag maak ik een tandoori versie met kip. Mega lekker, supermakkelijk en de avond van te voren al klaar te zetten (beter zelfs dan ‘s middags). 

Om het aan te vullen heb ik een verse salade die fris en licht zoetig van smaak is. Een beetje een tegenhanger tegen de enigszins zure kip. Zure kip? Jazeker, er wordt namelijk yoghurt gebruikt in de marinade voor de kip. 

De kip vond ik meteen heerlijk smaken, maar ook nog heerlijk mals van structuur. Geen droge kip, want dan is hij te laat uit de oven. Nee, heerlijke zachte kip, die bijna uit elkaar valt van malsheid. En, hij is te eten in een koolhydraat arm dieet!

Een korte disclamer. Laat ik wel aangeven dat ik in geen manier pretendeer mega kennis te hebben van de Indiase keuken. De kruidenmix heb ik in een tv programma gezien en heb ik aangepast naar mijn eigen smaak. Het bakken in de oven is een simpel klusje. Heet bakken, totdat de kip gaar is, maar niet droog. Kortom, iedereen kan het maken. Ik laat je alleen mijn variant zien.

En probeer er maar eens af te blijven!

Tandoori chicken uit de oven

Tandoori chicken uit de oven

Ingrediƫnten

Voor de kip

  • 400 ml volle yoghurt
  • 1 kilo kippendij filet
  • sap van halve citroen
  • enkele stengels verse koriander
  • 2-3 cm gember
  • 1 thl kardemom
  • 0,5 thl kaneel
  • 0,5 thl komijn
  • 0,5 thl cayennepeper
  • 0,5 thl gemalen chillivlokken
  • 0,5 thl kruidnagel

Voor de salade

  • gebruik het recept van de salade met geroosterde sesamzaadjes

Extra

sneetjes vers brood, bijvoorbeeld meergranen of naanbrood. Maar deze kip is ook te serveren met rijst of bloemkoolrijst.

Tandoori chicken uit de oven

Bereiding:

De kip

  1. Begin met het maken van de marinade, het liefst de avond voordat je de kip wilt gaan maken. Maar minimaal 2 uur voordat je moet gaan bakken. Doe de yoghurt, kruiden, citroensap, geraspte gember en fijn gesneden koriander in een grote kom en meng het geheel goed door elkaar. Doen dan de kippendijfilet in de marinade en zorg dat elk stukje kip voorzien is van marinade. De kipfilet laat ik heel, ik snij het niet in stukken.
  2. Dek vervolgens de schaal af en zet het in de koelkast. Hoe langer hoe beter, maar minimaal 2 uur.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Vet een ovenschaal in met een beetje olie. Doe de kippeldij filet in de ovenschaal en zet de ovenschaal (wanneer oven op temperatuur) in de oven.
  4. Laat de kip zo’n 30 minuten in de oven bakken. Maar check al vanaf 20 minuten elke paar minuten of de kip al gaar is. Dat hangt namelijk af van jouw oven, de grootte van de kip en wat voor schaal je gebruikt hebt. Als je ze kan indrukken, maar wel een beetje stroef zijn, zijn ze gaar. Snijd er eentje door om het zeker te weten. Zo niet, dan is de oven nu nog warm voor 5-10 minuten extra baktijd.

De marinade ondergaat tijdens het bakken een proces, waardoor de saus die ontstaat een scheiding laat zien van het deel yoghurt en vet. Dit is niet raar en je kunt het gewoon eten. Lekker dippen met je broodje of de rijst erdoor roeren.

Salade

  1. Maak tijdens de oventijd van de kip de salade en rijst of brood klaar. Het recept voor de salade vind je hier.
  2. Voordat je gaat serveren, laat de kip in de ovenschaal lichtjes afkoelen. Anders is het echt te heet. 

Geniet van de kip!

Variatie tip:

Snijd de kip in blokjes, voordat je het in de marinade doet. Na het marineren kun je de kip makkelijk bakken in een koekenpan. Of misschien wel als een tandoorispies op een barbecue.

Laat je een reactie achter, wanneer je de kip gemaakt hebt?

Liefs van Ivette

Tandoori chicken uit de oven

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.