Mirror glaze cake Ivette's life

Sinterklaas mirror glaze cake

dsc_0562Ik heb het geprobeerd! Een mirror cake, ofwel een taart met spiegelglazuur. Al een tijd was ik op zoek naar een vrij makkelijk recept dat te maken is met ingrediënten die voor handen zijn. Ofwel geen gelatinepoeder, glucosestroop of ander niet veel voorkomend spul. Wil je het recept zien, lees gauw verder!

Zonder gelatinepoeder is nog best lastig. Mirror glaze is vooral in Engelstalige recepten terug te vinden. Uiteindelijk vond ik een vrij makkelijk recept, maar dan wel met gelatinepoeder. Nu is in Nederland dat niet zo makkelijk te verkrijgen. Dus ben ik met gelatineblaadjes aan de slag gegaan.

Het recept dat ik heb gebruikt is hier te zien. Maar ik heb het toch wel iets veranderd. In het originele recept wordt er gewerkt met 19 gram gelatinepoeder. Dat wordt dan eerst in water gemengd, voordat verder wordt gebruikt. Ik heb dat veranderd naar 11,5 blaadjes gelatine. En het werkt!

dsc_0565Met het resultaat ben ik eigenlijk best blij. Hij is mooi geworden. En lekker fel van kleur. Hij glimt ook heel mooi (het was toch een spiegelglazuurtaart?). De kaarsen zijn erin terug te zien. De taart zelf is niet te machtig. Hij is gemaakt met yoghurt. De yoghurt laag heeft een vanillesmaak, maar is ook te doen met bijvoorbeeld amandelsmaak. Om in het Sinterklaas thema te blijven is de bodem gemaakt van pepernoten.

De taart zelf is ook te maken zonder de glazuur. Zet de taart dan niet in de vriezer, maar in de koelkast voor minimaal 2,5-3 uur.




dsc_0506Ingrediënten voor de taart:
200 gram pepernoten
75-80 gram boter
500 gram volle/stevige yoghurt
250 ml slagroom
100 gram suiker
8 blaadjes gelatine
theelepel vanille-extract

 

dsc_0557Ingrediënten voor de mirror glaze:
350 gram witte chocolade
300 gram suiker
150 ml water
11,5 blad gelatine
200 gram gecondenseerde melk
gele en witte kleurstof (liefst pasta, zoals Americolor of Wilton)

 

Hoe maak je de taart:
1 Doe in een springvorm een blad bakpapier en sluit het af met de bodem. Knip te veel bakpapier langs de buitenrand weg. Doe de gelatine in een bakje met koud water.

2 Maal de pepernoten en smelt de boter. Meng dit door elkaar en bedek hiermee de met bakpapier bedekte bodem van de springvorm. Zorg dat alle hoekjes en delen dichtzitten met pepernoot. Zet dit in de koelkast.

dsc_05233 Klop de slagroom tot lobbig dik, niet helemaal stijf! Voeg tijdens het kloppen de suiker en de vanille-extract toe. Voeg vervolgens de yoghurt toe en klop dit nog minstens 1 minuut op middelhoge snelheid door.

4 Pak een steelpannetje en zet deze op middelhoog vuur. Knijp de gelatine lichtjes uit, maar niet te hard. Er is wat water nodig om de gelatine in te laten smelten in de pan. Je kunt ook een beetje slagroom gebruiken, maar zo gaat het prima. Eenmaal gesmolten, doe je het vuur uit. Laat dit enkele minuten afkoelen, voordat je het in de bak gooit. Zet wel de mixer aan op middelhoge snelheid voordat je de gesmolten gelatine toevoegd. Anders is het afgekoeld voordat het de bodem bereikt. Je raadt het al… klontjes.

5 Haal de bodem uit de koelkast en schenk voorzichtig het yoghurtmengsel in de springvorm. Controleer of er geen lekkage is. Zo ja, zorg dan dat je er snel plastic folie onder krijgt en omhoog dichtvouwt. Lukt dit niet, kun je beter opnieuw beginnen en de bodem dichter duwen. Zet de taart rechtop in de vriezer, voor minstens 2 uur.

Hoe maak je de mirror glaze:
6 Doe de gelatineblaadjes in een bak met koud water. Doe de suiker, melk, en water in de pan en verwarm dit om medium warmte, totdat de suiker is opgelost en er wat kleine bubbeltjes ontstaan. Knijp de gelatine uit en doe dit in de pan. Roer goed door. Zet dan het vuur uit en voeg de witte chocolade toe. Laat de pan even staan.

7 Roer dan de pan goed door. Voor een gladder effect kun je de staafmixer gebruiken. Dit geeft een gladder effect en eventuele kleine stukjes worden alsnog vermalen. Zeef het dan om de meeste luchtbubbels eruit te halen. Laat het afkoelen tot 33 graden Celcius. Heb je geen therometer? Het moet niet warmer voelen dan je vinger. (ik had geen thermometer)

8 Haal ondertussen de taart uit de koelkast en snijd langs de rand met een scherp mes de taartvorm los. Je kunt hier ook stevig plastic folie gebruiken. Dat lost iets makkelijker. Maar is niet per sé nodig. Maak dan de randjes glad met je handen (warmte), net als mogelijke deukjes of hobbeltjes. Hoe gladder de taart, hoe mooier het straks is.

9 Pak een bakplaat, groter dan de taart. Leg en vel bakpapier hierop en zet in het midden een schaaltje, bakvorm of iets wat vies mag worden en kleiner is dan de taart. Hierop zet je de taart, die geen springvorm bodem of bakpapier meer onder zich heeft.

dsc_056010 Verdeel de mirror glaze in twee schaaltjes en doe in de ene schaal gele kleurstof en in de andere de witte kleurstof. Meng dit voorzichtig met een lepel door. Schenk dan wat geel in een kom en meng er wat wit bij, maar voorzichtig zodat je een marmer effect overhoudt.

11 Schenk dit over de taart in circulaire beweging, ofwel in rondjes, en kijk wat voor mooi motief er ontstaat. Je kunt, net als ik, nog wat van het echte geel eroverheen doen. Mijn wit-geel had iets langer moeten wachten op uitschenking en is daardoor wat te veel gaan mengen.

12 Laat de taart goed uitdruipen. Dit kan een paar minuten duren. Ga dan stukje voor stukje met een kleine spatel langs de onderkant, om de druppels weg te halen. Doe dit niet te laat, anders trek je het hele glazuur stuk.

dsc_056213 Zet je taart op een mooie schaal en showen maar!

Extra tips en tricks:
– Je kunt bubbels die je nog op de bovenkant van de taart hebt zitten weghalen, door voordat het opgestijfd is open te prikken met een naald.
– Je kunt de bovenkant met een spatel afnemen voor een (zeggen sommigen) natuurlijker effect. Ik heb dit niet gedaan, want ik vond mijn motief al mooi!
– Wat voor taart er onder het glazuur zit maakt eigenlijk niet uit. Als het maar bevroren is denkt in de richting van mousse, kwark, yoghurt of cake.
– Schrik niet van het aantal stappen. De taart is mij achteraf best meegevallen hoe moeilijk het zou zijn.
– Het mooist zou zijn als de taart in een keer op gaat. Is dit niet het geval en wil je de taart bewaren? Leg er dan geen aluminiumfolie of plastic folie overheen. Dit zakt op de mirror glaze en trekt het helemaal stuk (ervaringsdeskundige, haha)

Liefs van Ivette

PS, volg je me al via facebook, instagram, google+, pinterest, youtube of bloglovin’? Vind ik erg leuk!

 




Gerelateerde berichten

10 thoughts on “Sinterklaas mirror glaze cake

    1. Hoi Miranda, als de taart eenmaal gezet is zal het glazuur niet meer schuiven, maar het blijft plakkering. Het is daarmee perfect om er versiering op aan te brengen. Ik zou wel de bloemen apart spuiten op een bloemnagel en dan met zo’n specifiek schaartje op de taart aanbrengen. Zo beschadig je de glace het minst. De glace is gezet na ongeveer een kwartier, wanneer het druppen gestopt is.
      Als het af is, laat je het me dan weten. Ik ben erg nieuwsgierig. Succes!

  1. Hallo,

    Ik wil proberen de spiegelcake te maken (maar dan niet met pepernoten) en vroeg mij af of de taart ook een nacht in de vriezer kan blijven? Dit zodat ik hem s ochtends vroeg kan afwerken met het glazuur.
    Groetjes Lisanne

    1. Hoi Lisanne,

      Leuk dat je de taart wilt proberen. De taart zonder spiegellaag kan prima een nacht in de vriezer. Hij kan zelfs al een paar dagen van te voren gemaakt worden. Sluit hem van te voren wel goed af.
      Haal de taart minimaal 3 uur voor serveren uit de vriezer, het liefst nog iets langer.

      Veel plezier en suces. Laat je me weten of de taart gelukt is?

      Liefs van Ivette

  2. Ik ga me er ook aan wagen. Ik wil de taart een avond van te voren glazuren en decoreren, kan dat? En hoe kan ik de taart dan het best bewaren tot de volgende dag? Begreep dat de spiegeling wel minder wordt na verloop van tijd.

    Groetjes Marrie

    Ps. Ik heb wel Glucose siroop gekocht voor het glazuur.

    1. Hoi Marrie,

      Super leuk dat je het wilt proberen! Natuurlijk kun je de taart de avond van tevoren glazuren. Maar het spiegeleffect wordt inderdaad wat minder de volgende dag. Ik zou de taart in de koelkast bewaren, zeker als je met een vulling werkt die melk, room of bewerkte vruchtjes bevat. Het enige nadeel is dat de taart wat kan gaan ‘zweten’ als hij dan weer uit de koelkast komt. Er komen dan wat vochtdruppeltjes op. Je kunt hem wel in een taartdoos (karton) of onder een stolp bewaren in de koelkast, dat houdt wat vocht op afstand.

      Ik ben benieuwd wat je met het glucose siroop gaat doen, vervang je daar het suiker mee?

      Ik ben benieuwd naar jouw resultaat! Laat je het me weten?

      Liefs van Ivette

  3. Hoi Ivette,
    Ik ga deze taart ook proberen te maken alleen dan met een blauwe kleurstof.
    Is het echt nodig om aan het glazuur een witte kleurstof toe te voegen, aangezien het al witte chocola is?
    Ik heb namelijk alleen blauwe kleurstof in huis… 🙁

    Groetjes,
    Marlinde

    1. Hoi Marlinde,

      Superleuk dat je de taart ook gaat proberen!

      Als je een goede blauwe kleur gebruikt, dan hoeft het niet per se. Het wit voeg ik toe, omdat de glaze niet helemaal wit is, maar ecru. Als je lichtere kleuren gebruikt, worden die minder mooi. Zie het als een optionele toevoeging.

      Succes en ik ben benieuwd naar jouw eindresultaat!

      Liefs van Ivette

  4. Hallo,

    De taart ziet er super uit! Ik ga me ook wagen aan een spiegeltaart voor oudejaar..

    Een vraag,
    Weet je of dit ook zou lukken op een ijstaart (denk/hoop van wel 🙂 )
    ennnn zou ik deze met de spiegel kunnen invriezen?

    Groetjes!

    1. Hi Joke,

      Dank je wel! Supergaaf dat je de taart ook gaat proberen. Weet je al welke kleuren?

      Zeker zou het lukken op een ijstaart, als de ondergrond maar glad is. De taart moet namelijk bevroren zijn, wanneer je de glaze erover gaat doen. Dit mag natuurlijk ook bestaan uit grove ribbels. Met gladde ondergrond bedoel ik vooral dat de structuur van de taartvulling glad is. Denk hierbij aan een slagroom vulling, yoghurt vulling, semifreddo in een cakevorm, panna cotta taart. Wat je ook maar wil.

      De taart kun je na het glaceren ook weer invriezen. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar ik vermoed dat het de glans van de taart wat weghaalt. En het kan zijn dat de taart wat gaat ‘zweten’, condensvorming op de taart, wanneer je de taart laat ontdooien. Stop de taart dan wel in een bak, zonder dat de zijkanten of deksel de glaze aanraakt. Zo voorkom je beschadiging aan de mooie laag. Als je de tijd hebt, zou je de taart dagen van te voren kunnen maken, maar bijvoorbeeld 2 uur voor serveren kunnen voorzien van de glaze. Dan heeft de binnenkant wel wat tijd om te ontdooien (als de dat natuurlijk wilt, voordat je gaat serveren. Maak je een ijstaart, dan kun je het glaceren als spektakel tijdens het diner doen. Het setten is in een paar minuten wel gebeurd.

      Succes! Laat je me weten of het gelukt is?

      Oh ja, morgen komt trouwens een tweede mirror glaze op de website te staan. Wellicht dat je daar nog wat inspiratie/tips uit haalt.

      Liefs van Ivette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *