Samhain ofwel Hallowe’en

Samhain is een Oud Keltisch feest dat valt op 31 oktober en 1 november. Samhuin of Samhain is het laatste oogstfeest van het jaar. Deze dag valt met heel veel samen. Een bijzondere dag uit de oude tijden.

Dit feest stond voor de oude Germanen en Kelten als begin van het nieuwe jaar en begin van een nieuw seizoenencyclus. Men stond stil bij de overledenen, was dankbaar, was bewust van het begin en het einde van alles. Het is de dag dat de werelden van elfjes en geesten het dichtst bij de menselijke wereld komt. Samhain wordt als Sow-win (Engels) uitgesproken.

Daaruit is Halloween ontstaan. Halloween heeft meerdere namen, Hallowe’en, All Hallow’s Eve en All Saint’s Eve. Heel veel namen zijn dus mogelijk. Het gebeurt allemaal rond 31 oktober. De oude keltische dagen begonnen wanneer de zon onderging en eindigden bij de volgende zonsondergang. Traditioneel gezien duurde Samhuin dus van 31 oktober zonsondergang tot 1 november zonsondergang. Het idee van een feest in de nacht is dus al van oudsher het geval.

Er wordt geloofd dat Samhuin of Halloween al sinds mensenheugenis gevierd wordt in de Engelse landen, Schotland, Ierland en het oude Keltische gebied. Al ver voor onze jaartelling, zo’n 6000 jaar geleden, zouden mensen dit feest al vieren, uitgaande van dat sommige stenencirkels met de zon van 31 oktober precies gelijnd zijn.

Vroege teksten die dit feest beschrijven zouden aangeven dat het feest 3 dagen en nachten zou moeten duren. Wanneer je niet naar het feest ging of kon komen, zou er een straf op volgen die de goden zouden sturen. Meestal was dat een ziekte of de dood. Ik vind het persoonlijk wel interessant dat in welk geloof dan ook, er bepaalde normen worden gesteld. En wanneer die normen niet nageleefd worden, je daarvoor gestraft zou worden.

Halloween van tegenwoordig is ontstaan in Amerika, toen veel Ierse mensen in de 19e eeuw emigreerde naar de USA. Zij namen vele tradities mee naar de Nieuwe wereld, die daar evolueerde tot een feest waarbij betaald werd met taart en ander lekkers. De kindjes trokken van deur naar deur, waarbij ze liedjes over de dood zongen. Het lekkers was de betaling voor het liedje.

Meer informatie vind je onder ander op de website van History.

Liefs van Ivette

 
 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.