Quiche

Quiche met sperziebonen

Vandaag weer een gezellige taart, maar dan wel een hartige deze keer. Een quiche met sperziebonen.

Ik had nog sperziebonen liggen en vond het zone om ze te laten bederven. Maar trek in normale sperziebonen had ik allerminst. En zo bedacht ik dat het een mooie taart zou geven als ik de sperziebonen in een mooie cirkel in de taart leg. Om een quiche te maken heb je wel eieren nodig en een melkproduct. Dus ik dook de koelkast in om te kijken wat ik nog had staan. En dit is het resultaat geworden.

De taart an sich is verre van moeilijk. Het enige nadeel van deze taart is dat het niet in een mum van tijd gemaakt is. Er zijn meerdere mums nodig, ofwel je bent wel even bezig om deze quiche te maken. Zie het als een zondagmiddag dingetje of voor je vrije dag. Natuurlijk kun je de taart ook een dag van te voren maken. Daarna nog even in de oven om op te waren en genieten maar.

Het recept voor de bodem heb ik gevonden bij Brenda Kookt. En zij heeft het weer uit een boek van Rutger, Het hartige bakboek. Heel simpel deegje, maar het recept het ik nog even wat sneller klaar gemaakt. Ik ben niet zo van het kneden met de handen, dat besteed ik liever uit aan apparaten. Het voordeel hiervan is ook dat je deeg eerder koel is, omdat het minder warmte van je handen meekrijgt.

Het bakken gebeurdblind. Je kunt ook de vulling meebakken, maar dan is de bodem nog niet gaar, wanneer de vulling dat wel is. Je krijgt dan een sompige laag deeg. Ieders voorkeur, maar van normaal deeg (lees: geen bladerdeeg) vind ik het wel lekker als het toch wel gaar is. Je kunt eventueel gaatjes prikken in de bodem, zodat lucht kan ontsnappen. Maar ik vergeet dat vrijwel altijd en merk eerlijk gezegd geen verschil.

De sperziebonen had ik gekocht in een zak. Ze waren al schoongemaakt en ontdaan van de kontjes. Dat werkt het snelst. Maar je kunt natuurlijk losse sperziebonen kopen. Dat is vaak wel goedkoper.

Quiche

Wat heb je nodig:

Voor de bodem

  • 250 gram bloem
  • 2 snuffen zout zout
  • 125 koude boter
  • 1 ei
  • 3 eetlepels koud water
  • blindbakvulling (bonen/rijst)

Voor de vulling

  • 300-350 g sperziebonen (ontdaan van stokjes en kontjes, gesneden in partjes)
  • 130 g ricotta
  • 150 g roomkaas met kruiden
  • 3 eieren
  • 100 ml slagroom
  • opt. snuf zout

Quiche

Hoe maak je het:

  1. QuicheJe begint met het deeg. Doe alle ingrediënten behalve de blindbakvulling in een keukenmachine met snijbladen. Meng alles door elkaar, tot zich een bal vormt. Kneed dan het deeg op een met bloem bestoven werkbank nog even tot een samenhangende bal. Maak de bal plat, ca 1cm dik en doe dit in plastic folie. Leg dit voor ongeveer 15-30 minuten in de koelkast om te rusten.
  2. Zet de oven aan op 175 graden Celcius. Vet een quichevorm of springvorm in met boter.
  3. Kook de sperziebonen beetgaar. Ze mogen nog wel een beetje bite hebben. Dat is makkelijker hanteerbaar, wanneer je de sperziebonen in de vorm gaat leggen. Wanneer gaar, giet je het water weg en doe je het vuur uit. Laat ze verder in de pan afkoelen.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkbank tot een mooie plak, van 0,3-0,5 cm dikte. Doe dit deeg dan voorzichtig in de bakvorm en zorg dat alle kanten goed gevuld zijn met deeg. Eventuele gaatjes kun je opvullen met stukjes deeg. Je houdt namelijk wel iets over. Kreukel dan een vel bakpapier. Leg deze op de quichevorm en strooi dan de blindbakvulling erop. Zorg dat het goed, en voorzichtig (!) aangedrukt wordt. Zet de taart van voor 25-30 minuten in de oven, of totdat de korst lichtbruin begint te kleuren.
  5. Dan gaan we verder met de vulling. Doe de ricotta, roomkaas, eieren, slagroom en zout in een liter maatbeker met schenktuit. Meng alle ingrediënten met een garde door elkaar. Je kunt eventueel eerst de ricotta en roomkaas door elkaar mengen. Dan is het wat losser en mengt het makkelijker met de overige ingrediënten.
  6. Haal de taart uit de oven en laat het aardig afkoelen. Je wilt niet dat de eieren stollen, voordat je klaar bent met het neerleggen van de sperziebonen. Wanneer de quichevorm een temperatuur heeft, waarbij je jouw handen niet verbrandt, kun je het eimengsel in de vorm gieten. Schenk tot ongeveer een halve centimeter onder het laagste punt van het deeg. De oven kun je eventueel aanlaten. Hij moet voorverwarmd zijn op 175 graden voor het afbakken van de vulling.
  7. Dan ga je de sperziebonen in een mooie cirkel leggen. Leg eerst een rondje neer, langs de buitenrand. Dan de binnenkant. In deze quichevorm had ik genoeg aan twee circkels. Wanneer je een laag hebt gehad, kun je nog een laag gaan aanbrengen. Kijk hoe je uitkomt met de sperziebonen. Zet dan de taart weer in de oven en bak de quiche in 35-40 minuten gaar. Wanneer het eigeel gestold is en lichtjes begint te kleuren is de quiche klaar.
  8. Serveer hem warm, in de vorm op tafel!

Quiche

Quiche

En vond je het moeilijk? Ik ben benieuwd, laat je een reactie achter?

Liefs van Ivette

Deze pagina bevat een affiliate link. Voor jou niet van invloed, maar wanneer jij iets koopt via die link, verdien ik daar een klein beetje aan. Zo kan ik uiteindelijk weer mooie ingrediënten kopen en lekkere recepten schrijven!

 




 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *