Pruimentaart recept Ivette's life

Pruimentaart

DSC_0059Dit weekend heb ik van mijn lieve buurvrouw van vroeger 2 kilo rijpe pruimen gekregen. Deze komen uit haar eigen tuin. Heerlijk! Ze heeft zo’n grote mooie boom staan die elke zomer ontelbare kilo’s pruimen geeft. Heerlijk om van te snoepen, jam te maken of in dit geval een lekkere taart.

Dit recept heeft als basis het recept van Albert Heijn. Ik heb het iets aangepast naar mijn eigen smaak en mogelijkheden in de supermarkt nu. Ikzelf vind het een heerlijke taart voor in de zomer. Niet al te zwaar, maar wel lekker romig.

DSC_0083De taart is te eten bij de koffie ‘s ochtends (of in de middag) of als dessert, of wanneer je er trek in hebt. Het maakt niet uit, de taart kan altijd.

De taart wordt van origine gemaakt met monchou pan en oven. Dit wordt helaas niet meer verkocht. De oplossing vond ik door de monchou eerst luchtig te kloppen en dan de melk er doorheen te doen, voordat ik de rest toevoeg. Zo is het beslag alsnog aardig dun. Is het beslag te stevig aan het eind, kun je altijd een beetje melk extra toevoegen. Doe dit alleen niet te veel, want dan klopt de verhouding met de bloem niet meer. Ofwel (haha), je kunt dan ook iets meer bloem toevoegen. De eieren en de bloem zorgen in dit recept voor de binding en stevigheid van de taart.

DSC_0057Ingredienten:
450-500 gram rijpe pruimen
3 eieren
200 gram monchou zacht en luchtig
50 ml melk
75 gram bloem
80 gram suiker
1 vanillestokje
Beetje poedersuiker als garnering

Hoe maak je het?
0 Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius elektrische oven op 175 graden voor een hetelucht oven. Maak een bakvorm klaar met eventueel bakpapier op de bodem en natuurlijk een laagje boter langs de zijkant en onderkant.
DSC_00601 Was de pruimen schoon. Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Snijd ze daarna in partjes. Leg de partjes op de bodem van de vorm. Ik heb iets minder dan 500 gram gebruikt, de bodem was al goed bedekt.
2 Klop de monchou zacht en luchtig op een hoge stand
3 Zet de mixer op een lage stand en klopt de melk erdoor.
4 Zet de mixer dan weer hoger en klop een voor een de eieren erdoor. Laat dit een paar minuten goed kloppen.
DSC_00665 Voeg dan de suiker en het vanillestokje toe. Voeg als laatste de bloem toe en klop het nog enkele minuten op middelmatige stand. Het beslag mag aardig dun zijn. Net iets steviger dan ongeklopte slagroom. Het moet goed van je spatel of lepel afdruipen. Er blijft wel een deel plakken natuurlijk.
6 Schenk het beslag over de pruimenpartjes heen en zet de bakvorm in de oven.
DSC_00687 Bak de taart in ongeveer 40 minuten goudbruin, let op bij een hetelucht oven kan het wat langer duren. De binnenkant moet niet meer slap zijn, lekker smeuig mag wel. Haal de taart uit de oven en laat het even afkoelen, voordat je het serveert. Gelijk aansnijden maakt de taart stuk, er komen dan geen mooie taartpunten.

DSC_0082De taart kan zowel warm als koud gegeten worden.

Eet smakelijk!

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google




Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.