Ivette's life paris-brest

Paris-brest

DSC_0267

Het is al weer even geleden. Afgelopen Tweede Kerstdag heb ik een paris-brest gemaakt. Met mijn schoonfamilie doen we altijd ieder een gerecht. Dit jaar mochten wij (lees: ik) het toetje maken. Dus daar gaat het denken…

Rond kerst koop ik meestal een paar kook-tijdschriften, voor inspiratie en om lekker door te lezen. Ook om plaatjes te kijken en alvast lekker in de kerststemming te komen. Dit jaar stond er in een van de tijdschriften een wedstrijd. Ik nam de uitdaging aan en besloot als dessert een paris-brest te maken.

Een paris-brest is van origine een soezenring, gevuld met hazelnoot-praliné. Nou ben ik niet zo’n fan van hazelnoot en was er iemand aanwezig met kerst die allergisch is voor hazelnoot, dus heb ik het lekker naar mijn eigen idee ingevuld.

Soezen maken is an sich niet heel moeilijk. Het is even een werkje en er komen soms wat spierballen bij kijken, maar wel makkelijk te maken. Tevens zijn soezen goed in te vriezen. Bovenop de soezen heb ik een soort zanddeegkorstje gemaakt. Dit korstje ruikt alleen al erg lekker, zodra het gebakken wordt! Dit korstje heb ik vaker voorbij zien komen, bij mijn zoektocht naar informatie over dit gerecht. Die moest en zou er ook op komen.

In eerste instantie wilde ik de vulling maken van van creme patisserie, maar besloot toch om de vulling apart te houden. Creme patisserie is botercreme en banketbakkersroom gemengd met elkaar. Dit valt erg zwaar. Ik heb een vulling gemaakt van banketbakkersroom onderop en dan een flinke toef slagroom, alleen gezoet met vanillesuiker. Als finishing touch had ik een siroop gemaakt van appel, peer en framboos en de ring versierd met granaatappelpitjes.

Errug lekker!

DSC_0271

Hieronder vind je mijn recept.

Ingrediënten:
Soezenbeslag
100 gram melk
100 gram boter
100 gram water
100 gram bloem
4 eieren (ik heb maat L gebruikt)
snuf zout

Zanddeegkorstje
40 gram zachte boter, ongezouten
50 gram basterdsuiker, wit of lichtbruin
50 gram bloem
paar druppels kleurstof naar keuze.
evt. een snufje zout

Banketbakkersroom
500 ml melk
vanillestokje
2x 75 gram suiker
4 eigelen
2,5 – 3 eetl bloem

Slagroom
ca. 200 ml ongeklopte slagroom, mag ook 250 ml zijn
1 zakje vanillesuiker

Fruitsiroop
500 ml vruchtensap naar keuze
6 el. witte basterdsuiker

DSC_0268

Bereiding:
Soezen
Verwarm de hetelucht oven voor op 200 graden celcius. Verwarm de melk, water en boter in een steelpan en breng dit aan de kook. Doe dan de bloem erbij, en roer dit er goed door heen, zodat het een geheel wordt. Laat vervolgens deze bal een beetje zweten, door het zo’n 4-5 minuten goed te verhitten. Er komt een kleine aanslag op de bodem van de pan. Blijf goed roeren, zodat dit niet verbrandt. Na ongeveer 5 minuten is de bloem gaar. Zet het vuur uit en laat het even afkoelen. Voeg daarna een voor een de eieren toe. Roer het goed door tot het ei is opgenomen. Voeg daarna pas het volgende ei toe. Maag een spuitzak klaar met een spuitmond met rond gat, ik gebruik een nummer 12 spuitmondje. Teken een cirkel van circa 22 cm in doorsnee op bakpapier. Ik heb een ontbijtbord gebruikt van 21cm. Draai het bakpapier om en spuit grote soezen op de ring, tegen elkaar aan.

Meng voor het zandkorstdeegje alle ingrediënten door elkaar. Rol dit uit tot circa 2 mm dikte, zo dun mogelijk, eventueel met behulp van wat bloem. Steek de rondjes uit, en leg per soes een rondje op.
Bak de ring in de oven gaar in ongeveer 30-40 minuten. Hij mag lekker bruin zijn. Test de hardheid van de soezen, als de ring aardig bros is, is hij gaar. Onthoud: binnen de eerste 20 bakminuten, de oven niet openen om inzakken te voorkomen! Uiteraard is het beste de oven zo lang mogelijk dicht te houden.

Banketbakkersroom
Verwarm de melk met 75 gram suiker en de pitjes uit de vanillepeul in een pan. Meg in een kom de vier eierdooiers met de suiker. Voeg de bloem toe, maar pas als de suiker en eigelen goed gemengd zijn. Dit voorkomt klontjes in de room. Voeg dan een paar eetlepels warme melk toe en roer goed door. Doe daarna het eigeelmengsel in de pan erbij en breng dit aan de kook. Laat het zo’n 5 minuten koken, als een pot vol hete lava. Zo kookt de bloem gaar.

Snijd daarna de afgekoelde paris-brest open. Vul het met banketbakkersroom en slagroom. Leg de bovenste laag er weer op. Versier het geheel met granaatappelpitjes.

Genieten maar!

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google




Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *