panna cotta

Oranje boven panna cotta taartjes

Vandaag is het dé Oranje dag van het jaar. Daar hoort natuurlijk ook een oranje taartje bij. Veel mensen kiezen voor tompoucen, maar wat nou als je dit jaar iets zelf maakt, dat ook oranje is. Bijvoorbeeld deze panna cotta taartjes met mandarijn!

Ik had voor mijn verjaardag een taart gemaakt met een bros deegje, paté sucree. Hiervan had ik nog best wat over en heb ik gebruikt voor deze taartjes. Zonde om weg te gooien toch? En Koningsdag is natuurlijk een mooie gelegenheid om weer eens lekker de keuken in te duiken. Mind you, dit gerecht is niet moeilijk, maar wel tijdrovend.

Ik heb er erg veel plezier in gehad deze taartjes te maken. Deze vormpjes had ik al meer dan 2 jaar in huis. Misschien nog wel langer, voordat Elsha geboren werd. Maar ik had ze nog niet gebruikt. Eindelijk is het moment daar. Ik heb minitaartjes gemaakt! En ze zijn nog lekker ook, haha.

Van de proevers kreeg ik te horen, waarom ik er maar 4 had gemaakt en niet meer. Maar dat is even een veer in eigen …

Natuurlijk kun je deze taartjes ook buiten Koningsdag eten. Dat zijn ze net zo lekker. En wanneer het geen Koningsdag is, zo’, 99.7% kans, kun je natuurlijk andere garnering doen of gewoon weglaten. Verras jezelf!

panna cotta

 

Wat heb je nodig:

Pate sucrée (deeg) (je houdt veel over):

 • 50 g boter, kamertemperatuur
 • 115 g poedersuiker
 • snuf zout
 • 50 g eieren
 • 250 bloem
 • 20 gram maizena

Panna cotta:

 • 125 ml volle melk
 • 3 blaadjes gelatine
 • 1 el fijne suiker
 • 125 ml slagroom

Mandarijn gelei

 • 250 ml mandarijnsap, vers geperst
 • 1 el suiker
 • 2 blaadjes gelatine

panna cotta

Hoe maak je het:

Pate sucrée

 1. Draai de boter romig en luchtig met de platte menghaak in een keukenmixer. Voeg dan de poedersuiker toe en meng het goed samen. Maak de platte menghaak schoon. Voeg de eieren en de snuf zout door de botermix heen, totdat het goed gemengd is
 2. Zeef in een kom de bloem en maïzena en meng het door elkaar. Voeg dan langzaam dit mengsel toe aan het botermengsel, schepje voor schepje, totdat het goed gemengd is.
 3. Maak een mooie deegbal en maak die bal dan plat, ongeveer 1 cm dikte en vouw het plastic dicht. Leg de plak deeg voor minimaal 2 uur in de koelkast.
 4. Rol dan het deeg voorzichtig maar wel stevig uit. Wanneer er scheurtjes ontstaan, duw deze dan weer dicht. De dikte is uiteindelijk ongeveer 0,3-0,5 cm.

Panna cotta:

 1. Doe de gelatine in een bakje met koud water en laat het weken voor minimaal 5 minuten.
 2. Verwarm de melk en de slagroom in het pannetje en voeg de suiker toe. Verhit dit, maar laat het net niet koken.
 3. Haal de pan van het vuur en knijp de gelatine uit. Voeg de gelatine toe aan het warme mengsel en roer het goed door. Blijf roeren tot het afgekoeld is, anders vormt zich een velletje op het melkmengsel. Dat is zonde.
 4. Laat het dan iets afkoelen en doe het in een maatbeker met schenktuit.
 5. Schenk dan de taartjes tot net iets onder de rand met panna cotta. Houdt nog net wat ruimte over voor de gelei. De panna cotta zal namelijk krimpen. Dat kun je heel goed op onderstaande foto zien.
 6. Zet de taartjes in de koelkast en laat ze voor minimaal 4 uur opstijven. Hoe langer je de taartjes in de koelkast bewaart, hoe beter. Echter heeft dit een keerzijde. Hoe langer je de taartjes in de koelkast bewaard, hoe zachter het taartkorstje wordt. Wees je daarvan bewust. In eerste instantie kun je de taartjes ongedekt laten stijf worden. Panna cotta neemt wel snel de smaken over uit de koelkast. Wanneer je ze stijf genoeg vindt, dek ze dan af met plastic folie. Beschadigingen aan het oppervlak zijn niet erg, je gaat er nog gelei op doen.
 7. Je houdt wat panna cotta over. Zet dit apart in de koelkast en snoep er later van.

Mandarijngelei:

 1. Doe de gelatine in een bakje met koud water en laat het weken voor minimaal 5 minuten.
 2. Doe de mandarijnensap in een pannetje en voeg de suiker toe. Verhit dit, maar het hoeft niet te koken.
 3. Knijp de gelatine uit en voeg het toe in het pannetje. Roer het goed door, zodat er geen klontjes ontstaan.
 4. Haal het mandarijnensap dan door een fijne zeef, zodat alle losse velletjes, bubbels en eventuele klontjes gelatine eruit gehaald worden. Je wilt een zo’n glad mogelijk resultaat, dat ziet er het mooist uit. Schenk het met een maakbeker met schenktuit in de taartjes, in een dun laagje.
 5. Zet de taartjes voor ongeveer een half uur in de koelkast, dan zou de gelatine stijf genoeg moeten zijn. Je kunt ze er natuurlijk ook een uur in laten staan.

Eet de taartjes het liefst de dag van maken op, dan zijn ze het lekkerst!

panna cotta

panna cotta

Garnering

Op de foto’s zie je dat ik er aardbei en blauwe bessen bij had gedaan. Dat brengt de taartjes natuulijk helemaal in de Oranjesfeer. Je kunt ze prima weglaten en alleen de taartjes maken. Een smaakcombinatie die ik nog wil proberen is iets met chocolade, of een groene iets, zoals kruiden of pistachenoten.

Bewaaradvies

Bewaar ze in de koelkast, maar dan wordt de korst wel zachter. Dat doet niet af aan de smaak, maar je mist het krokantje dan wel een beetje.

Fijne Koningsdag!

Liefs van Ivette
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.