Weven

Nieuwe DIY: weven

Sinds kerst heb ik een weefraam en ben ik gelijk aan het weven geslagen. Deze had ik gevraagd en ik ben er nu al superblij mee. Lees hier al mijn ervaringen met een weefraam.

Het zoeken naar een heleboel verschillende steken is wat lastig. Ik heb wat tijd op Youtube doorgebracht om de juiste steken te vinden, met de Engelse namen erbij.

Hoe noem je nou die dingen, wanneer ze af zijn. Wandtapijt geeft iets groots aan, een groot kleed voor aan de muur, zoals ze dat enkele eeuwen geleden maakten. Wandkleed heeft hetzelfde. Kleedje is weer zo denigrerend, het voelt niet goed. In de Engelse taal hebben ze er een mooiere woorden voor weave of wallhanging. Dat is meer passend, het voelt beter. En misschien is hanger wel een goed woord.

De hanger op de onderstaande foto is mijn allereerste weave. Deze ben ik gaan maken met mijn telefoon ernaast, voor de filmpjes en artikels van verschillende technieken. In totaal heb ik er 8 gebruikt, kun jij ze ontdekken? Ik had als basis garen dun touw gebruikt. Omdat ik niet kon wachten na de kerst om te beginnen, heb ik touw gebruikt. Ik had nog geen dun garen.

Weven

Mijn weefraam heeft een keerkam. Die werkt heel prettig, voor het maken van grote vlaktes met de  normale steek. Heel fijn als je een hanger gaat maken met bijvoorbeeld grote geometrische vlakken. Dan kun je snel te werk gaan.

Wat ik nu wel al merk is dat de keerkam, die ervoor zorgt dat je de ene keer de ene helft van de lijnen niet helemaal goed helpt. Nu kan het zijn dat dit komt, omdat ik dun touw had gebruikt, in plaats van zacht draad. Dat ben ik bij de tweede en volgende hangers gaan proberen. Wat ik heb gemerkt is dat het wel iets beter werkt met gewoon stof, maar zodra je garen/wol springerig wordt, raffelig, dan werkt de kam ook minder goed.

Wat ik vervolgens probeerde was een hanger maken zonder de keerkam. Erg leuk effect. Er zijn minder draden door te halen, je bent dan eerder klaar. De lussen die je maakt, zijn uiteraard groter. Wanneer je voor een grover werk gaat, is dit een leuke afwisseling. Het afhechten gaat dan ook sneller.

Weven

Dat afhechten is het enige waar ik minder geduld voor heb. Maar je moet het even doen, om je hanger op te kunnen hangen. Alle draadjes aan de achterkant ergens insteken, met behulp van een naald en dan heel voorzichtig om de voorkant van je hanger niet te beschadigen. Je kunt zelfs de losse draadjes aan de bovenkant van je hanger wegwerken of wegknippen. Wat je mooi vindt. Op de foto’s hier heb ik ze lekker laten zitten.

Weven

Al met al ben ik erg blij met mijn weefraam. Er gaan zeker meer artikels online komen met tips, inspiratie en meer. Wanneer ik in verschillende winkels ben, zoals Action, Zeeman of DIY stores, kijk ik tegenwoordig altijd even of ze leuke structuurdraden hebben. Zo vond ik bij de Action ‘Wool Candy’ 4x 5 gram. Dat is van die hele dikke wol, waarmee je ook vilt kunt maken. Daarmee kun je heel afwisselende hangers maken. Wanneer je dit in een echte hobby winkel koopt, betaal je heel veel geld, en heb je van 1 kleur heel veel. Dit werkt beter.

Weven

 

Heb jij ooit eens gewerkt met een weefraam, of heb je op een andere manier geweven? Ik ben benieuwd naar je verhaal!

Liefs van Ivette

 
 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.