Ivette's life naweeën

Naweeën

Ivette's life naweeënHet is al bijna een jaar geleden dan onze bengel Fynn geboren werd. En dat betekent dat ik al bijna een jaar geleden bevallen ben van dit vrolijke mannetje. In de kraamweek ging met hem alles goed. Ook ik had lichamelijk weinig te klagen. Op de naweeën na. Hier lees je mijn ervaring.

Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder, wanneer je al bevallen bent. Dit heeft als functie om de wond van de placenta zo snel mogelijk dicht te laten gaan. Naweeën ontstaan onder andere door de natuurlijke krimping na de bevalling en borstvoeding geven. Heb je net een shitload aan pijn mogen doorstaan om je kindje op de wereld te zetten, mag de de bevalling in sommige gevallen nog dagen lang meemaken.

Ja echt, dagenlang. Het begon bij mij op dag 2. Dag 1 sta je natuurlijk nog stijf van de natuurlijke endorfines die je lijf aanmaakt om de bevalling te kunnen overleven. Maar dag 2 is er een groot deel al verdwenen. En dus kwamen bij mij de naweeën opzetten. Eerst nog goed uit te houden en je gaat door met genieten van je kleine wonder. Maar het werd steeds heftiger. Op dag 3 had ik om de 10 minuten en een wee, die met recht een wee te noemen is die je voelt als je in de ontsluitende fase bezig bent, die ik echt weg moest puffen. Het voelde als een straf en op een gegeven moment kon ik niet meer. Ik zat te huilen van de pijn. En om nou pijnstillers te slikken vond ik ook bezwaarlijk. Je kindje krijgt daar toch wat van mee via de borstvoeding.

Eerst ben ik in de weer gegaan met warmebronnen. Kruiken en gelpads heb ik gebruikt om warmte af te geven. Een bad zou heel fijn zijn, maar mag helaas niet als je net bevallen bent. Helaas hielpen de warmtebronnen niet meer. Aan het eind van dag 3 was ik er klaar mee en heeft onze lieve kraamverzorgende met de verloskundige overlegd. Ik mocht 2 dagen aan de ibuprofen. Fynn zou er slomer van worden, maar we weten waar het vandaan kwam. En omdat het voor mij gewoon niet meer uit te houden was, kon het niet anders. Er moest iets veranderen. En als je zoveel pijn hebt, maak je ook hormonen aan die je ook liever niet aan je kindje doorgeeft via borstvoeding.

En dus begon ik met ibuprofen. Nou, ik kan je vertellen dat na de eerste pil die ik geslikt had, ik na 10 minuten weer kon ademhalen. Wauw. Ik voelde ze nog wel, maar ik kon doorgaan waar ik mee bezig was. Huilen hoefde ik niet meer. Uiteindelijk heb ik het maar 1 dag, dus 3 pillen geslikt. Die ibuprofen gaf zoveel verlichting dat de boel goed kon ontspannen. De volgende dag wilde ik zonder pijnstillers proberen en dat ging prima. De naweeën waren zo goed als weg.

Ivette's life naweeënEn een zijtakje, het schijnt dat bij ieder volgend kind dat je mag verwelkomen de naweeën heftiger worden. En hoe korter de bevalling duurde, hoe langer de naweeën blijven. Of ik dat kan beamen, is niet helemaal zeker. Bij Elsha was er genoeg stress om haar dat ik niet echt met mezelf bezig was. Daarnaast was de knip al pijnlijk genoeg. De bevalling van haar duurde bijna 12 uur. Fynn is nummer 2 en de bevalling was zo anders. Het was wel een snelle bevalling, 4 uur en 10 minuten. En ik had geen stress om Fynn. Dus wie zal ‘t zeggen. Wel legt de kritische verloskundige het heel plausibel uit. Hoe vaker je baarmoeder is uitgerekt, hoe meer moeite het kost om weer te krimpen naar een normaal formaat.

Dus lieve mensen, als je naweeën hebt, overleg met je kraamverzorgende en anders je verloskundige over de mogelijkheden.

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.