moestuintjes

Moestuintjes

De actie bij de bekende supermarkt is inmiddels zo goed als afgelopen. Ik heb mijn bakjes maar eens gezaaid. Hier lees je hoe ik dat doe.

Tijdens de actie had ik alle bakjes verzameld en niet stuk voor stuk al gezaaid. Zo kon ik alle moestuintjes te zaaien en klaar te zetten, met maar een keer prut op het aanrecht. Voor de foto’s had ik er twee gemaakt ruim een week geleden. Om te laten zien hoe snel het groeit.

moestuintjesEn echt, binnen 2 dagen waren de komkommerzaadjes al ontkiemd. Op het etiketje staat binnen 2 weken. Nou, dat klopt wel, haha. De zonnebloem volgde een dag later. En de rest zal snel volgen. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt. Nu heb ik de 5 soorten vanuit de actie geplant. Dat zijn wortel, radijs, komkommer, zonnebloem en cherrytomaat.

Hoe zaai ik moestuintjes:

  1. moestuintjesEerst maak ik volgens de gebruiksaanwijzing de aarde klaar. Je kunt eventueel het tabletje in het bakje laten en daar wat water indoen. Maar pas op dat je bakje niet scheurt.
  2. Vervolgens doe je de aarde in het bakje en laat je wat over. Je vult het bakje tot ca 0,5 cm onder de rand.
  3. Dan leg je de zaadjes erin. Ik haal de grote zaadjes wel uit het witte materiaal. Of het echt zo is weet ik niet, maar voor mijn gevoel ontkiemen de zaadjes dan wel sneller. De kleinste zaadjes, zoals wortelzaadjes laat ik wel in het witte materiaal zitten.
  4. Ik doe nog wat aarde over de zaadjes en maak het nog een beetje nat. Op de etiketjes schrijf ik altijd de datum van het zaaien. Zo kun je in de gaten houden hoe lang iets nodig had om te ontkiemen. Niet dat je iets met die informatie kunt, maar ik vind het wel leuk om te weten.
    moestuintjes
  5. Voor mijn gemak pak ik dan de bakjes in, in een stukje plastic folie. Zo houdt het zijn warmte beter vast. Maar ook omdat het op die manier een gesloten watercircuit wordt. Dus je hoeft niet dagelijks vocht te geven. Pas wanneer de plantjes goed ontkiemd zijn en tegen het plastic aan beginnen te duwen, haal ik het weg. De bakjes zet ik dan bij de verwarming neer, dat versnelt het ontkiemproces.
  6. Nu is het wachten tot ze ontkiemen, waarna je de plantjes volgens gebruiksaanwijzing kunt verpotten.

moestuintjes

Wil je andere groentenzaden bestellen? Dat kan via de link, dan kom je op een website waar ze heel veel zaden verkopen. Ik heb er in het verleden ook al zaadjes gekocht, zoals de stevia plant. Een zoet plantje, die veel meer zoetheid aan een kopje thee toevoegt, zonder dat het de caloriën van suiker meegeeft, of de gevolgen van het chemische aspartaam.

De bakjes zoals bij de moestuintjes geleverd worden zijn los te koop bij o.a.  Florablom.com. Je kunt dan de bakjes apart gebruiken voor een 1 of 2 zaadjes per bakje. Dan hoef je de miniplantjes niet uit elkaar te halen, met kans op beschadiging van de wortels, en kun je ze zo de grotere bak of de tuinaarde in zetten. Wanneer je ze naar buiten brengt, wees dan wel bewust van het feit dat de plantjes dan langzamer groeien.

moestuintjesOmdat ik er nu best veel heb, heb ik een mooi kweekkastje op de achtertafel staan. Deze is niet nieuw, maar omdat ze heel handig zijn laat ik het wel graag even zien. En ook waar je dit soort kastjes kunt kopen. Een van die winkels is Florablom.com en ze hebben er nu een mooie actie waarbij de kleine kweekkastjes 50% korting hebben. Ook bij Blokker hebben ze een mooie stevige kas voor op de achtertafel.

 

In deze kweekbak zitten twee luchtgaten. Mocht het te warm worden in de kas, is dat natuurlijk ook niet goed. Op deze manier kun je dat een beetje reguleren.

Liefs van Ivette

 
Deze pagina bevat affiliate links.

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.