Mirror glaze cake

Mirror glaze cake #2

Tweede Kerstdag 2017 heb ik weer eens een mirror glaze cake gemaakt. Het was al ruim een jaar geleden, dus het werd wel weer tijd voor een nieuwe.

Het recept an sich voor de glazuurlaag is niet veranderd, ten opzichte van het eerste recept. Maar ik zal hem voor het gemak erbij noteren. De vulling is vergelijkbaar, maar toch net even anders. En gewoon omdat het een superlekkere taart is, weer een aantal foto’s erbij!

De vulling bestaat dit keer uit aarbeienjam en uit yoghurtbasis. In de taart gaat al genoeg suiker, op deze manier houd je het wel fris. De bodem is dit keer van biscuit gemaakt, een luchtige cakebeslag.

Voor het biscuit kun je ene biscuitmix gebruiken. Maar ik gebruik het recept van een van de deelnemers van Heel Holland Bakt. Dat is een heel lekker recept, wel bewerkelijk, maar het proberen zeker waard. Hoewel ik de eetlepel water betwijfel doe ik hem er wel iedere keer bij, bang dat het misgaat zonder. Ik ben geen bakker, ik ben iemand met wat bak-ervaring. Dus om te voorkomen dat het misgaat, doe ik het beetje water er wel bij, haha. Deze versie is vrij plakkerig, door vermoedelijk de basterdsuiker. Doorgaans zit er ook maizena in. Dat is in deze versie niet het geval.

Ik heb 4/5 blaadjes gelatine genoteerd voor de jamvulling. 5 velletjes heb ikzelf gebruikt, maar het was erg stevig. Je kunt het ook doen met 4 velletjes. Dan is het alleen wat minder stevig. Je zou ook 4,5 velletjes kunnen gebruiken. Wat je zelf prefereert. Maar ik adviseer niet meer dan 5 velletjes te doen.

De taart an sich is niet heel hoog. Op zich prima, en het heeft een Hollandse maat. Maar wil je de hoogte in, dan kun je de yoghurtvulling verdubbelen. Zo kun je beter de hoogte in. Ook handig voor als je meer mensen moet serveren. Let er dan wel op dat alles in je taartvorm past. Ik had een samengestelde taartvorm, en geen echte siliconen vorm. Deze bestaat uit een taartvorm die je in grootte kunt aanpassen en vastzetten. Deze had ik in een andere taartvorm gezet, die schuin liep. Dat vind ik niet zo mooi voor deze taart. Zo had ik een goede bovenkant en een rechte zijkant. Daarnaast had ik gedacht dat ik de taart er wel makkelijk uit zou krijgen. Dit bleek echter een klusje, waarbij ik de crème brûlée brander nog nodig had om de taart los te krijgen uit de zwarte vorm. Maar het is gelukt en het resultaat is best mooi, eigenlijk.

De kleurstoffen die ik gebruik zijn in pastavorm. Die heb ik staan. Wanneer je met vloeibare kleurstoffen werkt, kan het de consistentie van de glaze meer beïnvloeden.

Mirror glaze taart

Mirror glaze taart

Wat heb je nodig:

Biscuit:

  • 3 eieren
  • 80 gram basterdsuiker
  • 1 vanillestokje/ zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel warm water
  • 80 gram bloem
  • snuf zout
  • 40 gram suiker

Aardbeienjam vulling:

  • een pot aardbeienjam à 450 gram
  • 4/5 blaadjes gelatine

Yoghurtvulling:

  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 8 blaadjes gelatine

Mirror glaze:

  • 350 gram witte chocolade, in stukjes
  • 300 gram suiker
  • 150 ml water
  • 11,5 blad gelatine
  • 200 gram gecondenseerde melk
  • gele en perzikkleurige kleurstof (liefst pasta, zoals Americolor of Wilton)

Mirror glaze taart

Hoe maak je de taart:

Jamvulling

Leg de velletjes gelatine in koud water te weken, voor minimaal 5 minuten. Verwarm de jam op in een steelpannetje. Het moet warmer zijn dan dat je er met je hand in kan. Je kunt de gelatine toevoegen, wanneer de eerste belletjes van het koken ontstaan. Maar je moet het niet tot volledig kookpunt brengen. Aangezien er veel suiker in zit, zal dit hoger zijn dan 100 graden. Gelatine werkt al bij 85-90 °C. Knijp de gelatine een beetje uit en doe dit in de pan. Doe het vuur uit en roer goed door. Laat dit afkoelen. Maak ondertussen een taartvorm klaar met plastic folie erin. Op deze manier kun je makkelijk de jam uit de vorm halen. Deze taartvorm moet kleiner zijn dan de taartvorm waarin de volledige taart wordt gemaakt.

Biscuit

Verwarm de oven alvast voor tot 190 °C. Meng de basterdsuiker, vanillesuiker/stokje, zout en eieren tot een luchtig mengsel. Voeg tijdens het kloppen ook het water toe. Wanneer goed luchtig, stop dan met kloppen. Zeef de bloem boven het eimengsel en roer het er voorzichtig door. Smeer het uit op een bakplaat met bakpapier tot een dunne laag. Bak dit in 10 tot 15 minuten gaar, maar niet bruin. Wanneer er lichte verkleuring optreed na minimaal 10 minuten, kun je de bodem eruit halen. Laat dit even afkoelen. Strooi ondertussen op een schone theedoek de 40 gram suiker uit. Leg hier dan de nog warme bodem op. Haal voorzichtig het bakpapier van de onderkant (die nu naar boven ligt). De zijkant zal wat rafelen. Als er stukken bodem blijven plakken, ga dan met je nagels langs het bakpapier, terwijl je het bakpapier eraf haalt, om scheuren in de cake verder te voorkomen. Wanneer afgekoeld, snijd dat een cirkel die net iets kleiner is dan de taartvorm waarin de volledige taart wordt gemaakt.

Yoghurtvulling

Zorg dat je een goede taartvorm hebt voor de mirror glaze. Dit kan een echte siliconenvorm zijn, of een combinatie zoals ik die gemaakt heb. Laat de gelatine weer in het bakje koude water soepel worden. Klop de slagroom met suiker lobbig en klop vervolgens de yoghurt erdoor. Knijp de gelatine weinig uit. Er moet wat vocht mee de pan in om de gelatine te kunnen smelten. Wanneer gesmolten, laat dit eventjes afkoelen, maar beslist niet te lang. Voeg dan kloppend de gelatine door de yoghurt. Voeg niet eerst de gelatine toe, waarna je pas gaat kloppen. Dit zorgt voor gelatinestukjes in je taart.

Taart in elkaar zetten

Doe een beetje yoghurtmengsel in de taartvorm, waarbij de bodem goed bedekt is, ca. 1 cm dik. Leg hier dan de bevroren jamlaag op. Gooi hierover de rest van het yoghurtmengsel en smeer het plat aan. Leg hier dan de cakecirkel op en druk het lichtjes aan. De cake mag niet hoger zijn dan de witte vulling. De rand van de taart is dus de yoghurt. Bedek dit dan met plastic folie en zet dit voor minimaal 3 uur in de vriezer. De taart moet volledig bevroren zijn voor de volgende stap.

Mirror glaze maken

  1. Zet de gelatine weer in de week. Verwarm de gecondenseerde melk, de suiker en het water in een pan tot medium warmte, totdat de suiker is opgelost en er wat kleine bubbeltjes ontstaan. Knijp de gelatine uit en doe dit in de pan. Roer goed door. Zet dan het vuur uit en voeg de witte chocolade toe. Laat dit even staan zonder te roeren. Ik weet het, dat is moeilijk, maar wacht enkele minuten. Dan kun je gaan roeren en zal de witte chocolade beter gesmolten zijn. Wanneer je veel gaat roeren, verlies je ook veel warmte. Voor een mooier en gladder effect gebruik ik een staafmixer. Haal het mengsel dan door een zeef, zo haal je de meeste bubbels eruit.
  2. Haal ondertussen de taart uit de vriezer en los deze uit de vorm. Heb je deukjes of bobbeltjes. Gebruik dan handwarmte om de zichtbaarheid te minimaliseren. Gebruik geen druk, maar alleen je warmte, door je vingers of hand er langs te wrijven.
  3. Verdeel het mengsel dan in twee schalen en voeg wat kleur toe. Roer dit goed door. Meng de kleuren door elkaar, maar niet te veel roeren, zo blijf je het marmer effect houden. Laat het afkoelen tot 33 graden Celcius. Heb je geen thermometer? De chocolade moet niet warmer voelen dan je vinger.
  4. Bedek een bakplaat met opstaande randjes met bakpapier en een blik (knakworsten) in het midden. Zet je taart eventueel op een bordje, kleiner dan de taart. En zet dit op het blik. Zorg dat de taart stevig staat. Dan ga je het magische laagje aanbrengen. Ben je er klaar voor? Niet te lang wachten, anders wordt het mengsel te koud en geleert het te veel. Laat de mirror glaze over de taart gaan en zorg dat alle randjes goed bedekt zijn. Je mist snel een stukje. Laat de taart even setten en nu is hij klaar. Voor het serveren is het handig de taart een uurtje of 2 te laten staan, zodat de binnenkant wat kan ontdooien.

Mirror glaze taart

Mirror glaze taart

Left-over mirror glaze

Je maakt te veel glazuur aan. Dit klinkt zonde, maar het is om een reden. Als je net te weinig maakt, mis je een stuk glaze en dat is zonde van het eindresultaat. De overgebleven glazuur kun je wel bewaren. Enkele dagen in de koelkast, of enkele weken in de vriezer. Wanneer je het weer gaat gebruiken, verwarm het dan enkele minuten, maar kook het niet. Dan kook je de gelatine stuk.

Extra tips en tricks:

  • Je kunt bubbels die je nog op de bovenkant van de taart hebt zitten weghalen, door voordat het opgestijfd is open te prikken met een naald.
  • Je kunt de bovenkant met een spatel afnemen voor een (zeggen sommigen) natuurlijker effect. Ik heb dit niet gedaan, want ik vond mijn motief al mooi!
  • Wat voor taart er onder het glazuur zit maakt eigenlijk niet uit. Als het maar bevroren is denkt in de richting van mousse, kwark, yoghurt of cake.
  • Schrik niet van het aantal stappen. De taart is mij achteraf best meegevallen hoe moeilijk het zou zijn.
  • Het mooist zou zijn als de taart in een keer op gaat. Is dit niet het geval en wil je de taart bewaren? Leg er dan geen aluminiumfolie of plastic folie overheen. Dit zakt op de mirror glaze en trekt het helemaal stuk (ervaringsdeskundige, haha)

Mirror glaze taart

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder of via de email. Wanneer je de taart maakt, laat je me dan weten of het gelukt is?

Liefs van Ivette

 




 

Gerelateerde berichten

1 thought on “Mirror glaze cake #2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *