Limoenmuffins met maanzaad

Limoenmuffins met maanzaad

Heerlijke muffins, die zo op zijn. Need I say more?

Deze variant van de muffins, zijn een aanpassing van de blueberry muffins. Dat zijn overheerlijke muffins met een krokant laagje. Deze limoenmuffins hebben ook zo’n krokante korst. Ik vind dat echt een aanvulling op de zachte cakejes.

De limoensmaak is niet dominant aanwezig. Het is een zachte ondertoon van de muffin. De maanzaadjes gaan in de crumble en geven een extra krokant element aan de cakejes mee.

Voor een extra smaak aan de muffins heb ik de suiker vervangen door basterd suiker. Deze suiker geeft een iets andere smaak mee aan de muffins. Omdat het een ‘meer vloeibare’ suiker is, heb ik er minder van gebruikt.

En de muffins? Die waren binnen no-time op.

Limoenmuffins met maanzaad

 

Limoenmuffins met maanzaad

Ingrediënten:

Voor de limoenmuffins

  • 300 g bloem
  • 2,5 thl bakpoeder
  • snuf zout
  • 175 g basterd suiker
  • 2 eieren maat L
  • 260 g volle yoghurt
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 1 vanillestokje
  • rasp van 1 limoen
  • sap van 1 limoen

Voor de crumble

  • 165 g bloem
  • 140 g suiker
  • 100 boter
  • 1 thl koek en speculaaskruiden
  • 3-4 thl maanzaad

Bereiding:

  1. Je begint met de crumble. Smelt de boter. Doe de bloem, suiker en kruiden in een mengkom. Roer alles goed door elkaar en voeg dan de gesmolten boter toe. Begin met een vork de boter en de droge ingrediënten door elkaar te roeren. Druppel de boter in de schaal en blijf roeren met je vork. Zo ontstaan er nog kleinere kruimels. Je kunt ook verder gaan met je handen. Dan krijg je iets grotere kruimels. Het is nog warm, dat is niet erg, maar let op dat de gesmolten boter niet te heet is. Dit kun je nu laten staan, totdat je het nodig hebt.
  2. Zet de muffin bakvormen klaar en vul ze met baking cups. Verwarm de oven op 225 graden Celcius.
  3. Dan ga je beginnen aan de limoenmuffins. Meng in een kom de bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Zet dit aan de kant.
  4. Meng met een mixer de suiker en de eieren, totdat het goed gemengd is. De suiker hoeft niet volledig opgelost te zijn. Voeg dan de yoghurt, olie en het uitgeschraapte vanillestokje toe aan het geheel. Mix dit goed door elkaar, het mengsel moet een bleek gele kleur krijgen.
  5. Pak dan een gummy-spatel en roer voorzichtig het bloemmengsel door het eimengsel. Je gaat nu niet meer mixen, omdat je de lucht er dan uit klopt. Dat wil je niet. Meng goed, maar niet te lang. Zodra alles gemengd is, is het goed.
  6. Vul dan de baking cups met wat mengsel. Wat ik aanhoud als hoeveelheid is een ijsschep, waarmee je een bol ijs via een knijpsysteem het bolletje kunt loslaten in een schaaltje (ijsportioneerlepel). Op deze manier kun je ook makkelijk het beslag in een vormpje doen, zonder al te veel te knoeien. 1 schep is in principe genoeg. Tenzij je een kleine schep hebt, dan zou ik twee schepjes in het beslag doen.
  7. Verdeel dan de kruimel over de muffins. Meestal houd ik wel iets over, iets om op te snoepen. Zorg dat de kruimels klein zijn, dat eet fijner. Haal alle losse kruimels weg. Dit wordt in de oven zwart en gaat stinken.
  8. Verlaag de temperatuur naar 190 graden Celcius en zet de vormpjes in de oven. Bak de limoenmuffins in ongeveer 20 minuten klaar en goudbruin. Controleer vanaf 18 minuten de muffins met een satéprikker of ze gaar zijn. Wanneer de prikker er droog uitkomt, is de muffin gaar. 

Geniet ervan! 

Liefs van Ivette

Limoenmuffins met maanzaad

Limoenmuffins met maanzaad

Limoenmuffins met maanzaad

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.