Letter kussen

Een tijd geleden zag ik op pinterest van die letterkussens langskomen. ‘Dat moet ik een keer maken’, dacht ik bij mijzelf. Dus op pinterest heb ik vanalles bewaard. Ik vind het een heel handige app, waarbij je verschillende prikborden kunt maken en je kunt het koppelen aan bijvoorbeeld je facebook-account.
Maar dat terzijde.

Nu is het lastig om een goed patroon te vinden voor de letters, je wilt toch dat het er goed uitziet. Na wat avonden strunen heb ik besloten om zelf maar een ‘patroon’ te maken. Dit moest voor mij de letter ‘E’ worden, uiteraard voor mijn dochter. Het patroon vind je hier en is ter grootte van ongeveer een A4. In het patroon zit gee naadtoeslag verwerkt.

De stofjes die ik voor deze letter heb gekozen, zie je hierboven. Het zijn twee stofjes van de Tilda Quilt Collection.
Eerst het patroon uitknippen. De kleine cijfers is de omtrek. Dit komt neer op 124,6 cm. Je hebt altijd naad nodig en helaas was mijn stofje niet zo lang/breed. Hoe ik dit opgelost heb, lees je later.
Vervolgens plaats je uiteraard het patroon op je stof. Als je dit dubbel vouwt, heb je gelijk het spiegelbeeld en hoef je maar 1x te knippen. Achteraf heel handig dat ik de inkeping tussen de middenbalk en de onderbalk van de ‘E’ wat scheeft had geknipt. Hierdoor was makkelijk te herkennen hoe om de letter op de rest vastgemaakt moest worden.
Daarna heb ik de band geknipt, twee stroken, omdat het stofje maar 1m breed was. De breedte heb ik op gevoel gedaan, een blokje van 5 stippen breed (circa 7 cm).

Dan heb ik de strook vastgemaakt aan een van de geknipte letters. Hierbij zijn de mooie kanten naar binnen toe. Op de hoek maak ik een knipje in de stof, zodat het draaien makkelijker gaat.

De band heb ik links boven vastgemaakt aan elkaar, voordat de band op het stofje werd genaaid. Hierdoor zitten de naailijnen van de band precies in een hoek. Dat maakt het wat mooier. Rechtsonder zie je een overvloed aan band liggen. Dit heb ik bewaard tot het eind, om de te zien hoeveel ik nog nodig had, om het goed aan elkaar te maken. Pas wegknippen als je het niet meer nodig hebt! Als het eenmaal weg is, maar je het er niet zo makkelijk weer netjes aan, zonder dat je verschil ziet.
Wat was het een gedoe, de inkepingen tussen de balken in. Op zo’n klein stukje ben ik langer bezig geweest dan de ‘buitenkant’. Om het project niet vol naalden te hebben, heb ik eerst de ene kant van de band vastgenaaid, voordat ik aan de slag ging met spelden voor de andere kant van de letter. Let erop dat je nog een stukje overlaat voor de vulling. Ik heb zelfs nog een stukje weggetornd, omdat het gat te klein was.
Eenmaal gevuld moet het natuurlijk netjes gesloten worden. Hieronder zie je dat ik de blinde steek heb gebruikt. Hoe je dit doet, kun je vinden op youtube, er staan genoeg filmpjes. Het geluid hoef je niet eens aan te zetten, wellicht alleen voor wat extra tips.
De foto hieronder is het resultaat. En al zeg ik het zelf: ‘Het ziet er goed uit!’. Trots ben ik zeker. Voor iemand die even geleden nog niet van een blinde steek heeft gehoord, vind ik het toch best netjes afgewerkt.

Bedankt voor het lezen!

Een berichtje achterlaten is altijd leuk, ook als je bijvoorbeeld het patroon gaat gebruiken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.