Kerst met 2 kleine kinderen: hier zijn wat tips!

Kerst met een dreumes en een peuter, dat gaat wat worden. Dus Niels en ik zijn al bezig met hoe we een aantal zaken het beste kunnen laten verlopen, zodat het voor iedereen plezierig is. Hier geef ik (onze) tips.

De kerstboom

In een eerder bericht over de kerst (dit bericht), heb ik al geschreven over de kerstboom. Neem geen grote boom, deze staat in de weg en de kinderen kunnen dan aan elke bal of lamp gaan zitten. Slingers eruit trekken en het engelenhaar op de grond tot vogelnest ombouwen. Mij niet gezien. Dus wij nemen een kleine boom, die je op een tafel kunt zetten, in een hoek, zodat ze er niet makkelijk bijkunnen. Ik houd van mooie dingen en die wil ik graag ophangen.

Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen kindvriendelijke kerstversiering in de boom op te hangen.

  • Led kerstlichtjes: deze worden niet heet en vallen ook niet zo makkelijk stuk als van die glazen lampjes van vroeger
  • Gebruik plastic, houten of papieren kerstballen. Deze vallen niet stuk.
  • Gebruik geen engelen haar of slingers die heel makkelijk zijn stuk te trekken.

Kleding

Laat de kinderen donkere kleding dragen. Dan geeft het niet als er een vlek op komt. Die zie je minder en na het wassen zijn de vlekken eigenlijk niet meer zichtbaar. Hoef jij je nergens druk om te maken wanneer er wat misgaat.

Dineren

Lang diner voor de boeg met kinderen? Geen probleem, nodig mensen bij jou uit. Dan kunnen de kinderen rond hun eigen bedtijd naar bed en jij lekker door feesten. Als je makkelijke slapers hebt, kun je natuurlijk een vakantiebedje meenemen naar jouw visiteadres. Vergeet dan vooral niet de gebruikelijke slaapmaterialen (knuffel, tuttel, speen) mee te nemen. En de visite kan natuurlijk helpen met opruimen. Doe een diner waarbij iedereen een gang maakt, of ga lekker gourmetten. Scheelt een hoop gekook.

En tussen de gangen van het diner door, laat de kinderen lekker lopen, klieren, filmpje kijken, spelen, tekenen, kleien, vanalles, zodat jij ook gezellig kan blijven zitten.

Worden je kinderen hongering, maar is het eten nog niet klaar. Ga je dan vooral niet druk maken en geef ze alvast wat normaal avondeten. Daarna zitten ze namelijk 10 keer gezelliger aan tafel. Ze zijn niet hongering en zitten niet bedelend te vragen of ze wat van jouw bord mogen hebben, omdat dat er aantrekkelijker uitziet dan wat zij hebben, ook al is het eten hetzelfde.

Koken

Wil je toch graag veel koken (ikkuh…) betrek je kinderen dan bij het kookproces. Fynn is gek op alles zien, dus als ik in de keuken sta, wil hij alles meekijken. Dit heeft al geresulteerd in een aantal kooklessen. Meneer zit in zo’n Ikeastoel met blad, ik geef hem af en toe een korstje brood (ja het eten ruikt lekker, dan krijg je trek) en hij kijkt vooral mee naar wat ik doe. En ik vertel ook iedere stap wat ik doe. Dan kijkt hij zo geïnteresseerd mee.
Als je dan ook veel gaat koken, kijk dan vooral wat je van te voren kunt maken en invriezen. Zet de avond voor kerst alvast wat spulletjes klaar en weeg ze af. Een planning is echt het halve werk!

Dit zijn voorlopig onze tips. Heb jij nog meer tips, vul het in een reactie hieronder of op social media aan!

Liefs van Ivette

  

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *