Weefraam

Hoe heten alle onderdelen van een weefraam

Het was even zoeken, maar inmiddels heb ik alle namen gevonden van de onderdelen. Het is toch wel handig dat je een beestje bij zijn naam kunt benoemen. Kijk gauw verder!

Het is zo lastig wanneer je vragen hebt over een hobby, maar je niet weet hoe je het noemt. Dan is het online lastig zoeken naar hulp, omdat je niet weet hoe het werkt. Nu heb ik eindelijk de Nederlandse namen compleet. Ik zet ze voor je op een rij, en in de afbeelding staat alles nog eens visueel op een rijtje.

Het weefraam is het geheel van bomen en keerkam. Op zich vrij duidelijk. Daar ga ik verder ook niet op in. Hetzelfde geldt voor de weeflat en kam. Ook die spreken voor zichzelf.

Het latje met kammen, die je met een boutje vastzet, met meest ver van je af, is de kettingboom. Deze zet je strak met een boutje en een ringetje, zodat je weefsel niet kan gaan losraken tijdens het weven. Het kammig latje dat dichtbij je zit is de doekboom. Waar deze namen vandaan komen is mij vooralsnog onduidelijk.

De kam in het midden, die zonder draden los ligt, is de keerkam. Dit is een soort kam die je vastzet wanneer je de draden gaat spannen. Deze naam is op zich duidelijk, de keerkam kun je keren. Zo is de ene helft van de draden boven de ander. Draai je de keerkam, dan is de andere helft boven de ene helft. Zo kun je gemakkelijk en snel voor de normale manier van weven voor elkaar krijgen.

De gespannen draden die je maakt, voordat je gaat weven, heten de kettingdraden of scheringdraden. Tussen deze draden ga je horizontaal jouw hanger maken. Deze moet je goed spannen, zodat jouw weefsel ook mooi strak wordt en er geen losse delen ontstaan.

En zo hebben we de onderdelen van het weefraam weer gehad.

Onderdelen weefraam

 

Liefs van Ivette

 
 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.