Hoe herstel je een HTTP 500 fout?

2016-07-21_1-02-32Zo, lag ineens mijn website eruit. Ik had net een plugin geïnstalleerd op de website en de shortcode van een widget ergens neergeplakt. Gevolg, website plat. Het enige wat er weergegeven werd in de browser is een HTTP 500 fout. En geen idee hoe ik dit moest herstellen.

Na enig zoekwerk bleek dat zo’n fout een programmeer fout is. Okay, geen probleem, dan halen we dat weg. Ik wist nog wat ik gedaan had. Dat is het halve werk. Echter, ik kwam ook niet meer in de back-end van de website. Ook die lag plat, fijn…

Mijn man lag al te bed en was heel moeilijk wakker te krijgen. Dus laten we die maar slapen. Die heeft het al zwaar genoeg met mijn zwangerschap, haha.

Na wat zoekwerk kwam ik op deze website terecht. Daar werd geschreven over de plugin de-activeren. Maar hoe doe je dat, als je niet in de back-end komt. Ook daar gaf de website een antwoord op, via filezilla. Dit programma ken ik nog van mijn man en heb er vroeger al eens mee gewerkt (lang lang geleden). Het stond nog op mijn laptop en ging op zoek naar gegevens die ik nodig had om in te loggen. Die vond ik bij de back-back end van de website. De pagina die je krijgt toegewezen vanuit het bedrijf waar jij je domein hebt geregistreerd. Zo kon ik bij de FTP gegevens komen.

downloadEenmaal ingevuld bij Filezilla, moet je natuurlijk op zoek naar het juiste bestand. Ik wist nog dat ik heb zitten werken in een .php bestand, maar het het precies werkte wist ik nog niet. Via deze site kwam ik tot meer informatie over hoe ik een bestand moest wijzigen in FTP.
Het eerste makkelijke was de map van de plugin wijzigen. Zo gezegd, zo gedaan. Dit haalde echter niets uit en de website bleef blanco. Dan maar op zoek naar een .php waarin de term stond die ik had toegevoegd. Precies welke wist ik niet meer, maar wel wat ik had genoteerd.

Eenmaal het vermoedelijke .php bestand gevonden, kon ik deze niet downloaden. (Vergis je niet, dit is een zoekwerk en veel getwijfel als je niet precies weet hoe het werkt) Het downloaden moet je doen om het bestand te kunnen wijzigen. Gelukkig vond ik hier dat je natuurlijk een doelmap moet hebben. Deze ingesteld en ik kon gaan downloaden.

Eenmaal het juiste .php bestand gedownload, althans dat dacht ik toen nog, kon ik het bestand niet goed openen. Het werd opgeslagen als een URL en kwam dus steeds op iets verkeerds terecht, waar ik geen html-tekst kon aanpassen. Uiteindelijk heb ik het kunnen openen met Notepad++. Nu kon ik zien wat er stond. Geen [instagram_feed] shortcode. Balen, waar zou ik het dan hebben genoteerd…

Ik was al bang dat het een lange zoektocht zou worden. Er staan er namelijk zo’n 30-50 (niet geteld). Gelukkig bleef het beperkt tot 8, met wat logisch denkwerk. De volgende vragen gebruikte ik daarbij
– waar was ik mee bezig (widget toevoegen via een plugin)
– waar wilde ik de tekst toevoegen (lastig te bedenken als je twijfelt, maar toch)
– waar had ik het genoteerd in het bestand
– en nog een paar beredeneringsvragen.
2016-07-21_1-05-44Uiteindelijk vond ik het juiste bestand bij een voor mij niet logische map, de images. Daar stond de widgets.php en ja hoor, daarin stond de shortcode. Deze shortcode heb ik verwijderd, de notepad tekst opgeslagen. Teruggeplaatst in de map waar het vandaan kwam (de vraag wilt u het overschrijven plopt dan op) en de website vernieuwd. JA, MIJN WEBSITE DOET HET WEER en IK HEB HET ALLEEN GEDAAN!

Pfieuw, dat liep af met een sisser.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.