Ivette's life voorbereiding bevalling

Hoe bereid je je voor op de bevalling?

Ivette's life voorbereiding bevallingEen zwangerschapscursus heb ik niet gevolgd. Niet bij Elsha en niet bij Fynn. Heb ik het achteraf gemist? Nee. Wel heb ik andere dingen gedaan om me voor te bereiden op de bevallingen. Die deel ik vandaag met je.

Ik geloof in de kracht van de natuur. Ik vertrouwde op mijn lijf dat die het zou kunnen. Natuurlijk zijn er moeders die het uiteindeiljk anders hebben ervaren. Die verhalen heb ik ook gelezen. Daarnaast is mijn eerste bevalling ook niet geheel volgens wens gegaan. Hoe, dat kun je hier lezen. Maar belangrijk is om te onthouden dat ieder lijf en ook zeker iedere bevalling (bij dezelfde vrouw) anders is!

Inlezen is een van de eerste dingen die ik heb gedaan. Dat begon al vrij snel met het weten wat er iedere week groeide bij de baby. Maar ook: hoe gaat een bevalling in zijn werk, wat komt er bij kijken, wat zijn de mogelijke dingen die kunnen gebeuren, en hoe wordt er dan gehandeld. Ik wilde graag alles weten, zodat ik rekening kon houden met mogelijke vervolgstappen. En gevolgen voor na de bevalling.
Een ding waar ik wel achter ben is dat je grootste angst vaak uit komt. Zo wilde ik pertinent niet ingeknipt worden, en dat is toch gebeurd. Dat heb ik ook veel gezien in andere bevallingsverhalen. Voor de tweede bevalling had ik de kennis al en probeerde ik mij vooral te ontspannen, zodat de hartslag van de baby niet naar beneden zou gaan. Daarbij wilde ik nu persé in bad. En dat is gelukt.
Handig om ook in te lezen zjin de houdingen die je tijdens een bevalling kunt aanhouden. En probeer eens wat uit, thuis, samen met je bevallingspartner.
Fijn is ook om te weten wat je allemaal kunt tijdens een bevalling. Denk hierbij aan lopen, douchen, in bad tijdens de ontsluitingsfase. Maar je kunt ook zeker in bad bevallen!
En wat dacht je van pijnstilling. Wil je niet of wel? Thuis is er het een en ander mogelijk. Denk aan een geboortetens, in bad (geeft veel verlichting), of steriele waterinjecties.

Ademhalingsoefeningen zijn heel fijn om te doen. Hiermee creëer je rust in je hoofd en je lijf. Tijdens de bevalling kun je daarop teruggrijpen. En maak je vooral niet druk tijdens de bevalling over hoe je geluid eruit komt. Het belangrijkste is dat jij je kunt onstpannen!
Niet onbelangrijk is het team die je om je heen wilt hebben. Bevallen doet de vrouw zelf natuurlijk, maar soms heb je zware momenten. Dan wil je graag een vertrouwd persoon om je heen. Wil je dit samen met je man doen, wil je graag je moeder erbij, of je zus. Heb je geen partner en wil je ondersteuning van een vriendin? Of wil je een persoon die geleerd heeft om jou niet-medisch te ondersteunen, een doula? Het kan allemaal, en misschien is het zelfs leuk om diegene dan op een speciale manier te vragen. Ik wilde naast mijn man graag mijn moeder erbij. En dat heb ik als heel bijzonder ervaren. Zeker in het ziekenhuis, Niels ging mij helpen met douchen en zo was er toch een bekend iemand bij Elsha, dat zij niet alleen lag.
Hoe vind je diegene? Ik heb even een paar vragen opgesteld om je te helpen zoeken. Vraag 1 kan ik mezelf zijn bij die persoon?
Vraag 2 kan ik mijzelf letter blootgeven bij die persoon?
Vraag 3 wil de ander het ook?

Met je man/bevallingspartner erover praten, voor de daadwerkelijke D-Day, is ook heel belangrijk. Zo spreek je jouw wensen uit, hoe je over bepaalde dingen denkt. Wat je graag wel wil en wat niet. Waarvoor ze je moeten beschermen, mocht jij niet zo helder meer van geest zijn.

Giving birth should be your greatest achievement, not your greatest fear – Jane Weideman

Er is een manier om jouw wensen op papier te zetten. Een bevallingsplan. Of je natuurlijk wilt en gaat bevallen of met een (geplande keizersnede). Een bevallingsplan is een mooi manier om je wensen kenbaar te maken aan het verzorgende team om je heen. Op internet staan mooie voorbeelden en vragen die je kunt beantwoorden om tot een bevallingsplan te komen. En ze worden echt gelezen! Bespreek het met je verloskundigen en stop er een in je zwangerschapsmap.

Moet je om medische redenen in een ziekenhuis bevallen? Bezoek de website van een ziekenhuis en/of bel de afdeling verloskunde op en vraag wat de mogelijkheden zijn voor een bezoek aan de verloskamers. Aangetoond is dat stress een wee-remmend effect heeft. Als je ergens gaat komen, waarvan je niet weet hoe het eruit ziet, kan dat nogal al eens adrenaline veroorzaken en dus kan de bevalling stagneren.

Voor de aanstaande mama’s, ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen in de voorbereiding.

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google
 

Gerelateerde berichten

2 thoughts on “Hoe bereid je je voor op de bevalling?

  1. Er inderdaad goed over praten, erg belangrijk! Ook van te voren goed alles met de verloskundige bespreken bijvoorbeeld ook als je misschien angst ergens voor hebt.

    Ik liet het gewoon over mij heen komen alle 3 de keren 🙂 Werkte voor mij het beste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.