Hemelse chocoladetaart

Hemelse chocoladetaart

Misschien denk je, dat moet ik eerst proeven. Absoluut, proef het maar! 

Een overheerlijke chocolade taart met frambozen. Deze taart is ontstaan door verschillende ideeën en inspiraties. Al sinds Heel Holland Bakt op tv is, wil ik een taart maken met frambozen aan de bovenkant. Kenners kennen de taart uit het titelfilmpje van de serie. Maar ik wil wel dat ze blijven vastplakken op de taart.

Ook had ik al een idee om een chocoladetaart te maken met thee. Meer omdat ik koffie niet lekker vind. Uiteindelijk heb ik een taart via een recept gemaakt die ik vond op pinterest. Dat was 1,5 maand geleden. En zo assembleerde ik de taart met een witte chocolade topping en frambozen. De frambozen erop zorgden voor een friszuurtje op de zoete taart en door iedereen die een hapje nam kreeg ik complimenten.

Zo’n 4 weken na het maken van deze taart was ik jarig. Maar waar had ik nou dat recept opgeslagen? Euh, geen idee. Ik heb een half uur op pinterest gezocht, toen ik uiteindelijk langs 2 recepten kwam, waarvan ik van beiden een aantal ingrediënten had gebruikt. Ik kon mij ten dele nog herinneren wat ik in de taart had gestopt. Oeps, ik had dus twee recepten door elkaar gehaald. En zo is deze taart geboren. Voor mijn verjaardag moest ik die taart gaan reconstrueren.

Hemelse chocoladetaart

Hemelse chocoladetaart

Uiteindelijk is het onderstaand recept geworden. En toch, iets bleef mij niet lekker zitten. Uiteindelijk, na lang nadenken, bleek dat ik de originele taart van 1,5 maand geleden zonder karnemelk had gemaakt en de hoeveelheid cacao wat ik toen gebruikt had weet ik ook echt niet meer. Maar al met al is onderstaande taart echt hemels geworden.

Dus voor de lactose-intollerante mensen, je kunt de taart zonder de karnemelk maken! Wat betreft de topping zou ik eerlijk gezegd geen vervanger voor de monchou weten.  Je kunt natuurlijk plantaardige boter gebruiken, maar een roomkaas vervangen. Geen idee. Als je de vervanger weet, laat het achter in een reactie hieronder! Je kunt natuurlijk je eigen topping op maken. Dat staat geheel vrij!

Geniet van de taart!

Hemelse chocoladetaart

Wat heb je nodig:

Cake

 • Bakblik van 20 cm doorsnee
 • 200 gram bloem
 • 225 gram suiker
 • 50 gram cacao
 • ca 1 1/3 thl. baking soda
 • 1 thl. bakpoeder
 • 2 eieren
 • 175 ml earl grey thee, afgekoeld
 • 125 ml arachide olie
 • 100 ml karnemelk (optioneel)
 • 1 thl vanille
 • snuf zout

Witte chocolade icing

 • 175 gram witte chocolade, in blokjes
 • 100 gram monchou, kamertemperatuur!
 • 135 gram boter, kamertemperatuur!

Garnering

 • 2-3 bakjes verse frambozen

Hemelse chocoladetaart

Hoe maak je het:

Cake

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Haal de monchou en boter voor de frosting uit de koelkast.
 2. Heb je de thee nog niet gemaakt, begin dan hiermee. De thee moet voor het gebruik goed afgekoeld zijn.
 3. Smeer de bakvorm in met boter. Ik gebruik het liefst vloeibare boter, dat smeert gelijk makkelijk. Leg op de bodem een stuk bakpapier. Dit maakt het lossen uit de bakvorm een stuk makkelijker.
 4. Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer dit goed door elkaar. De droge ingrediënten zijn bloem, cacao, suiker, baking soda, bakpoeder en zout.
 5. Doe de eieren in een kom en mix deze los. Voeg de arachide olie en eventueel karnemelk toe, evenals de vanille en de thee. Meng dit goed door elkaar. Voeg vervoglens met een eetlepel of iets grotere variant schepje voor schepje iets van het bloemmengsel door het eimengsel, totdat alles bijgevoegd is. Meng dit dan goed, maar wel zeer snel door elkaar. De baking soda gaat nu reageren met karnemelk en dat effect wil je behouden in het beslag, voordat alles naar de top stijgt.
 6. Doe het mengsel in de bakvorm en zet het in de oven. Verlaag dan de temperatuur naar zo’n 150 graden. Bak de oven in ongeveer 40-45 minuten gaar. De taart is klaar, wanneer een satéprikker er vrijwel droog uitkomt. Er mag een korrel cake aan zitten, maar geen vloeibaar beslag.
 7. Haal de taart dan uit de oven en laat het even afkoelen in de bakvorm, ongeveer 5 minuten. Haal dan de taart uit de bakvorm en laat het verder afkoelen op een taartrooster.

Witte chocolade frosting

 1. Smelt de witte chocolade bij-marie-in-bad (au bain marie). Roer er af en toe door heen om te controleren of het goed smelt of dat het juist niet te hard gaat. Witte chocolade heeft een laag smeltpunt en bij te veel hitte kan de chocolade te warm worden en daardoor klontjes krijgen.
 2. Meng in een kom met een mixer de boter zacht en romig. Voeg dan de roomkaas toe en meng dit goed tot een geheel. Het is van belang dat deze ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders wordt de frosting niet mooi en lekker, vol met klontjes. Voel of de witte chocolade niet te warm is, maar wel nog goed vloeibaar. Voeg de witte chocolade toe, terwijl je aan het mixen bent. Mix het tot het een geheel is. De frosting is klaar.

De taart samenvoegen

Begin met de chocoladecake. Regelmatig vormt zich een punt in het midden, die voor het afmaken van de taart erg vervelend is. Je kunt de bovenkant eraf snijden met een taartzaag of broodmes. Dit mag je verder opeten.

Smeer dan met een paletmes de frosting uit. Je houdt iets over, dat kun je natuurlijk ook lekker opsnoepen bij het kapje wat je van de taart hebt gesneden.

Dan ga je de frambozen op de taart zetten. Zorg dat je er genoeg in huis hebt, want je wilt alleen de mooiste frambozen op de taart hebben staan. Begin aan de buitenkant en maak een rondje. Zo werk je de taart af naar binnen toe. Je taart is klaar om te serveren.

Hemelse chocoladetaart

De taart serveren

Gebruik voor het snijden van punten het liefst een scherp kartelmes. Daarmee kom ik makkelijk door de frambozen heen, zonder dat alles een rode bende wordt. De cake kun je een dag van te voren maken, maar de frosting is niet lekker meer, wanneer deze een dag staat. En frambozen kun je ook niet over de nacht heen goed houden buiten de koelkast. De frosting en frambozen zijn dus het beste toe te voegen op de dag van serveren.

De taart bewaren

Je kunt de taart bewaren voor 1 dag buiten de koelkast. Zoals hierboven al beschreven is het eigenlijk niet de lekkerste taart meer om te eten, maar het kan nog geen kwaad. Je kunt de taart wel een paar dagen in de koelkast goedhouden. Maar vergeet niet, in de frosting zit monchou en boter. De frosting wordt weer heel hard in de koelkast en ook dat krijg je er niet lekker meer uit.

Laat je in een reactie weten wat je van de taart vind en of je de taart gemaakt hebt? Vragen over het recept mag je natuurlijk ook altijd plaatsen!

Liefs van Ivette

 
 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.