Geroosterde radijsjes

Geroosterde radijsjes

Een tijdje geleden kwam ik langs een recept met geroosterde radijsjes. En dat idee is me altijd bijgebleven. Hier lees je mijn variant.

Radijsjes. Een mooie groente, maar rauw ben ik er niet zo fan van. Een aantal keer geprobeerd, maar echt, ik vind ze niet spannend. Totdat ik een tijd geleden las over geroosterde radijsjes. Een lekker recept leek het me, helaas kan ik dat recept precies niet terugvinden, maar het idee is mij bijgebleven. Dus heb ik er mijn eigen recept bij gemaakt.

En zo durfde ik deze groente wel een keer te proberen. Het lijkt mij niet zoveel werk, en het ziet er nog eens mooi uit. Dus toen ik enkele weken geleden in de supermarkt liep een een mooi bosje mijn ogen vingen, heb ik de roze balletjes meegenomen en waagde ik mij opnieuw aan de kleurige groente.

Geroosterde radijsjes

Geroosterde radijsjes

Geroosterde radijsjes

En zo geschiede. De radijsjes werden geroosterd in de oven. Niet eens zo heel lang, maar een kwartier. Uiteindelijk vond ik ze uit de oven erg lekker! Om zo te smullen als borrelhapje om 16:00 uur, lekker met een kaasje en een glas wijn. En neem je alleen de radijsjes, dan is dat natuurlijk supergezond en beter dan chips of andere vette borreldingen. Het inspireerde mij ook een salade te maken. En dat recept is natuurlijk toegevoegd aan dit artikel.Deze radijsjes ga ik zeker vaker maken!

Wanneer je radijsjes doorsnijdt, krijg je een mooie binnenkant te zien. Volledig wat, met alleen een roze randje. De binnenkant lijkt in de verte wel een beetje op een citrusvrucht, zo met die extra witte boog en streep in het midden. Volgens mij bestaat een radijs ook uit allemaal kleine celletjes met vocht, net als een citrusvrucht. Alleen zijn bij bijvoorbeeld een mandarijn de cellen met vocht groter. De draadjes aan de onderkant laat ik er overigens aan, maar je kunt ze er prima afhalen.

Geroosterde radijsjes

Eenmaal geroosterd verandert de roze kleur aanzienlijk. De velletjes krijgen wat bobbeltjes en de fuchsia achtige roze kleur verandert meer in een lila, meer geschikt voor babykamers. Bijzonder eigenlijk hoe dat gebeurd. Het witte gedeelte wordt wat glaziger en de rozemarijn wordt natuurlijk meer bruinig, zoals alle groene dingen dat worden in de oven.

Ik rooster de radijsjes gewoon op de bakplaat zelf. Door de boter die ik er eerst op had gesmeerd (vloeibaar bakboter) ontstaat er een soort jus wat je weer gaat gebruiken in de dressing van de salade. Je kunt het natuurlijk ook op een bakpapiertje doen, maar dan ontstaat er minder bakvet wat je kunt gebruiken. Ga je ze puur als borrelhapje gebruiken, dan kun je natuurlijk een bakpapiertje gebruiken. Dat scheelt weer schoonmaakwerk.

Geroosterde radijsjes

Wat heb je nodig:

  • 1 bosje radijsjes
  • 2/3 takjes rozemarijn
  • snuf zout
  • olijfolie

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Vet een bakplaat in, of gebruik een bakpapiertje.
  2. Ontdoe de radijsjes van het groen. Een klein stengeltje kan best blijven zitten, dat is niet erg. Snijd de radijsjes dan in kwarten. Doe ze in een schaal.
  3. Rits de rozemarijn van de steeltjes af en hak de naalden zeer fijn. Doe dit in de schaal bij de radijsjes.
  4. Strooi een snuf zout (niet te veel) over de radijsjes en wat olijfolie. Hussel het goed door elkaar. Verdeel de partjes over de bakplaat.
  5. Laat de radijsjes ongeveer 15 minuten in de oven staan, of totdat ze zacht beginnen te worden. Ze moeten nog een beetje bite houden, dat is het lekkerst.
  6. Haal ze uit de oven en laat ze naar gewenste temperatuur afkoelen.

Nu kun je ze serveren of gebruiken in een ander gerecht. Geroosterde radijsjes kun je heerlijk op tafel zetten tijdens een borrel, naast was dipjes, toastjes en andere kaasjes. Daarnaast kun je deze roze groentjes als bijgerecht bij een diner neerzetten op tafel. En je kunt ze heel lekker verwerken in een salade. Het recept daarvoor staat hieronder.

Geroosterde radijsjes

In een salade:

  • geroosterde radijsjes
  • 1 avocado
  • 1 paprika
  • halve komkommer
  • olijfolie
  • sweet chilisaus
  • bakvet wat op de bakplaat achterblijft

Snijd de avocado, paprika en komkommer in blokjes en doe dit in een schaal. Voeg de radijsjes toe en hussel het wat door elkaar. De dressing maak je van het bakvet wat op de bakplaat is achtergebleven. Hierin zitten vele smaken nog van de rozemarijn, zout en de radijsjes. Dit doe je in een schaaltje. Voeg hier wat olijfolie en een beetje sweet chilisaus bij. Roer dit goed door elkaar en verdeel het over de groenten. Hussel het nog wat door elkaar en je kunt de salade serveren.

Geroosterde radijsjes

Geroosterde radijsjes

Kinderen inspireren met deze groente kan ook lastig zijn. Radijsjes kunnen misschien scherp en bitter ervaren worden. Wanneer je ze op deze manier verwerkt zijn ze minder scherp en nemen ze natuurlijk de smaak over van de rozemarijn. Dat is ook een smaak waar kinderen aan moeten wennen. Verwerk het in een salade, zoals hierboven, met avocade en de een zal er van smullen. De ander zal het nog een paar keer opgediend moeten krijgen om de smaak te gaan waarderen.

Laat je een reactie achter? Ik ben benieuwd wat van dit recept vindt. Heb je ze gemaakt? Hoe vond je ze? Let me know!

Liefs van Ivette

 




 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *