Galette met appel en amandel

Galette met appel en amandel

Een supereasy taart, en heel gezellig om te maken met je kids! Fynn (2) heeft meegeholpen met maken van deze ouderwetse taart.

Weer eens een andere taart op de blog, een galette. Het is eigenlijk een ouderwetse vorm van taart serveren. Je ziet zulke vormen van taarten al in de 15e en 16e eeuw verschijnen in tekeningen en boekjes. Zowel als hartige galette of als zoete taart. Tegenwoordig kunnen we technisch veel meer. Maar zo’n ouderwetse variant van de taart is heel leuk te maken met je kinderen.

Daarbij geeft het ook wel sfeer, het idee van een oude taart. Ik houd daar wel van. Ik heb dan ook wel wat oudere kookboekjes in de kast staan en een boekje over koken en bakken in de gouden eeuw, overigens volledig nieuw.

 

Galette met appel en amandel

Galette met appel en amandel

Galette met appel en amandel

 

Wat heb je nodig:

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 thl kaneel
  • o,5 thl koekkruiden
  • 3 el suiker
  • handje amandelen, grof gehakt
  • 1 ei, geklutst
  • beetje suiker voor garnering, liefst grove korrel
  • 1 thl vanille extract
  • 1 thl amandel extract
  • 1 vanillestokje
  • 3 flinke el mascarpone
  • 1 flinke el crème fraîche
  • beetje gesmolten boter

Hoe maak je het:

  1. Maak je dit alleen, zet dan nu de oven aan op 175 graden Celcius. Niet te heet, want dan is het bladerdeeg deels verbrand en deels ongaar. Vet de bakvorm in met wat gesmolten boter.
  2. Schil de appel, maak kwarten en ontdoe de appel van het klokhuis. Snij de kwarten dan in plakjes van ongeveer een 1/3 cm dik. Doe de appel in een schaal. Voeg de kaneel, koekkruiden, suiker, extracten en amandel toe. Maak je dit met je kindje (of kind van iemand anders), zet dan nu de oven aan op 175 graden Celcius. Meng dit goed door elkaar.
  3. Leg op de bodem van een springvorm een vel bakpapier en knip op maat. Vet de springvorm verder in.
  4. Haal de rol bladerdeeg uit de koelkast. Snijd er een stuk vanaf. Strooi wat bloem op een droog werkblad. Maak het stuk bladerdeeg wat groter met een deegroller. Dan past het beter in de springvorm. Leg het bladerdeeg nu in de vorm en laat de hoekjes over de rand hangen. Nu kun je de stukjes appel in de springvorm doen. Vouw de randjes van het bladerdeeg terug en maak er een mooie rand van.
  5. Ga met een kwastje het bladerdeeg voorzien van een laagje geklutst ei.
  6. Zet de taart in de oven tot het bladerdeeg gaar is, zo’n 20-30 minuten.
  7. Na het bakken, kun je de taart een beetje laten afkoelen en daarna serveren. Warm is hij het lekkerst.
  8. Klop de mascarpone een beetje los, en voeg de inhoud van het vanillestokje toe. Voeg dan ook de crème fraîche toe. Voeg een goede eetlepel van dit mascarponemengsel toe aan een stukje taart. Serveren maar!

 

Galette met appel en amandel

Galette met appel en amandel

 

Voor variatie kun je natuurlijk de vertrouwde rozijnen toevoegen of cranberry’s. Wel ze wel eerst, voordat je ze bij de appels voegt. Onderin de taart kun je eventueel een laagje frangipane maken. Laat dan wel de amandelextract en stukjes amandel weg.

Geniet van deze galette met appel en amandel!

Liefs van Ivette

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.