Ivette's life foliumzuur obesitas

Foliumzuur en obesitas

Ivette's life foliumzuur obesitasEen paar dagen geleden is een artikel in het nieuws verschenen, waarin staat dat wanneer je te lang doorslikt met foliumzuur, je de kans op obesitas voor je kind vergroot. Ik vroeg me af of het niet juist andersom zit. Dus ik ben op onderzoek gegaan naar dit onderzoek. Even een disclaimer, is het zondagavond of vroeg op de morgen en heb je geen trek in wat diepere vragen, bewaar het dan voor een ander geschikter moment, haha.

Foliumzuur is een stofje dat ook wel vitamine B9 (Amerika) of B11 (Nederland) wordt genoemd. Je vindt het in groene bladgroenten, bonen en citrusvruchten. Denk hier bij aan spinazie, 1 kopje gekookte spinaze bevat 230 mcg (microgram). Het voedingscentrum in Nederland adviseert een dagelijkse inname van 700 mcg. Gemiddeld nemen mensen in Nederland 300 mcg in, en adviseert het voedingscentrum een supplement. Maar neem niet meer dan 1000 mcg in. Dit zou schadelijk zijn voor het zenuwstelsel?! Nu krijg ik gelijk een lobbygevoel bij uitspraken zoals ‘neem een supplement’. Het voedingscentrum is volgens mij niet een volledig onafhankelijk instituut. Het wordt grotendeels gefinancierd door de overheid. En er zijn allerlei samenwe… blablabla, niet voor hier.

ivette's life obesitas foliumzuurFoliumzuur wordt geadviseerd aan zwangere vrouwen voor en na conceptie te slikken. Dit geeft een verminderde kans op een defect aan de neurale buis. Deze buis ontstaat tijdens de ontwikkeling in de eerste 28 dagen na conceptie. Hieruit ontstaat de ruggenmerg, de hersenen, het centrale zenuwstelsel. Feitelijk gezien kun je dus na dag 28 na conceptie al stoppen met foliumzuur, als je uitgaat van het advies van slikken: foliumzuur slik je tegen een open ruggetje (spina bifida). België adviseert aan haar bevolking foliumzuur niet langer dan 6 maanden achtereenvolgens te slikken. Waarom dan, vraag ik mij af. Zo gezond is de vitamine B9 dus niet helemaal. Op de afbeelding zie je de ontwikkeling van een embryo in dagen na de conceptie. Zo is met 28 dagen al vast te stellen of een kindje een open ruggetje heeft of niet. Helaas is dat voor ons mensen nog niet zichtbaar met een echo, zo vroeg.

Dit onderzoek is gedaan door Sara Pauwels voor haar doctoraatsonderzoek. Zij onderzocht de of de voeding van zwangere vrouwen invloed uitoefent op de aanleg voor obesitas hun kinderen. Zij hebben 150 zwangere vrouwen in dit onderzoek meegenomen. Pauwels onder andere DNA af om te de genen te bekijken die gelinkt zijn aan obesitas.




Nu komt voor mij eigenlijk al een eerste vraag. Is het vastgesteld dat obesitas een genetisch probleem is, of vermoeden we dat? En zo ja, werken de huidige therapieën en diëten nog wel dan? Is het dan niet ‘simpel’ op te lossen met gentherapie, bepaalde stoffen uit je voeding te laten, om het gen weer uit te zetten? Maar goed, door met het onderzoek van Pauwels.

Hoewel wij tegenwoordig zo veel weten, weten we eigenlijk nog maar weinig. Op deze website wordt nog maar eens duidelijk dat we eigenlijk nog niet zo lang weten dat DNA niet alles-bepalend is voor het verschil tussen mens en aap. Genen moeten uit en aan gezet worden, voor ze wat te zeggen hebben over het zichtbare verschil. En dat zou komen door het DNA-methylatiepatroon. Pauwels omschrijft dit als een laagje om het DNA heen. Dit laagje zou gevoelig zijn voor omgevingsfactoren. Ze hebben opgemerkt dat de voeding die moeders tijdens de zwangerschap invloed heeft op deze laag bij hun kindjes. Pauwels en haar team hebben dan ook het DNA-methylatiepatroon bestudeerd in dit onderzoek. Concluderen: de voeding die moeders tijdens de zwangerschap nuttigt kan de genen die gekoppeld zijn aan obesitas aanzetten.

Maar kan dat dan niet gebeuren tijdens de rest van je leven? Als je eenmaal geboren bent, kan het DNA-methylatiepatroon dan niet ook veranderd worden? Je nuttigt als kind, puber en volwassenen toch ook voedingsmiddelen met foliumzuur? Daarnaast moest ik het slikken aan het eind van de zwangerschap. Dit had te maken met de moeheid. Het foliumzuurgehalte was te laag. Mijn ijzergehalte was laag-normaal.

Buiten kijf staat dat wat je nuttigt in de in de weken voor de zwangerschap en de 10 weken vanaf conceptie de meeste invloed hebben. Wat je nuttigt voor de conceptie heeft natuurlijk invloed op de kwaliteit van de eitjes, waarvan er elke maand eentje (soms meer) rijpt. Sowieso heeft alcohol en andere ‘voor een lichaam nare’ drank en eetgebruiken een negatieve invloed op de kans dat je zwanger wordt. Na de conceptie, krijgt een bevrucht eitje de eerste 10 weken voeding uit een dooierzakje. Dus als je per ongeluk nog carpaccio hebt gegeten, omdat je niet wist dat een nieuwe spruit in aantocht was, denk ik dat het niet zo veel invloed kan hebben (los van dan de meeste mensen een toxoplasmose-besmetting al als kind hebben gehad). Tenzij je koorts krijgt. Dan is je lichaamstemperatuur te hoog voor een juiste ontwikkeling.

Dit onderzoek van Pauwels staat nog in de kinderschoenen. Ze hebben de kinderen nog niet kunnen volgen in hun volwassenheid. Dit eerste deel is pas net afgerond. Ze willen graag de kinderen blijven volgen, om te zien of zij obesitas ontwikkelen. En zo ja, of dat dan te koppelen valt aan het voedingspatroon van de moeder tijdens de zwangerschap. Ik ben benieuwd.

Even een zijtak. Wat ik mij inmiddels afvraag is het volgende. Hoe kan het dat foliumzuur slikken tijdens de eerste 10 weken de kans op een neurale buis-defect, zoals een open ruggetje, verkleint? Een kindje ontwikkelt en voedt zich met een dooierzakje. Er is nog geen directe bloedverbinding met de moeder. Wat verandert foliumzuur dan aan de omgeving, wat invloed heeft op het DNA-methylatiepatroon?
Ik praat hier niet goed dat je in de eerste 10 weken lekker los kunt gaan met alcohol en sigaretten. Van de borstvoedingsmaffia ben ik niet, maar ik vind het wel zwaar aan te rekenen als jij drinkt en/of rookt tijdens de zwangerschap. Daar kiest het kindje niet voor!

Denk je mooi de snoepjes te laten staan tijdens de zwangerschap, is het een aanbevolen stofje die voor obesitas kan zorgen. Maar vergis je niet. Vaders worden niet buiten beschouwing gelaten. Een spermacel heeft zo’n 3 maanden nodig zich te ontwikkelen, alvorens deze uitgewisseld kan worden. Alles wat een man dan nuttigt in die drie maanden heeft invloed op de kwaliteit van de cel. Te veel stress, ongezonde voeding en tabak maken de reparatie-einden van een cel (telomerasep-proces) kapot en verkortten dus levensduur van het uit te wisselen DNA.

Wil je de publicatie over dit onderzoek zelf lezen? Klik dan hier.

In dit artikel stel ik een hoop vragen die niet allemaal beantwoord worden. Weet je iemand die deze kennis wel heeft, of ben jij diegene? Ik kom graag met je in contact. Stuur me dan een email via info@ivetteslife.nl of stuur een bericht via het contactformulier.

Voor nu denk ik dat we er ons niet te druk over moeten maken. Neem gewoon die foliumzuur aan het begin. En als het nodig is om door te blijven slikken, doe dit dan in overleg met de verloskundige of huisarts.

Heb je zelf nog vragen over dit onderwerp of aan mij persoonlijk. Stel ze! Zie je fouten staan, geef ze door (graag wel onderbouwd).

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google

De titelfoto is van deze link. Heel toevallig gaat dat artikel over dat foliumzuur de kans op een beroerte verlaagd bij mensen met een hoge bloeddruk.




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.