Eiersalade

Eiersalade

Aan het eind van de maand is het Pasen. Een mooie gelegenheid om eens zelf eiersalade te maken. Moeilijk? Neuh.

Eiersalade kun je prima in de winkel kopen. Daar is an sich niets mis mee. Maar weet je, het is toch echt lekkerder wanneer je het zelf maakt. Het is dan vers, nog een beetje warm vaak. En als je zelfs de mayonaise en chilisaus zelf maakt, bevat het ook geen conserveringsmiddelen en andere chemische toevoegingen.

Voor dit recept heb ik zelf 8 eieren maat M gebruikt. Je kunt ook grotere eieren gebruiken, dan kun je er minder gebruiken. Ondanks dat je niet altijd weet of de ei-industrie wel verkoopt wat hij zegt dat hij verkoopt, maar ik ga toch altijd voor de scharreleieren of de vrije-uitloop eieren. Liever geen plofei meer. Kip eten we ook al minder, zo af en toe. En dan haal ik het liefst beter leven kip, waarvan aangegeven wordt dat ze niet meer met z’n velen in een klein hokje zitten.

Dit recept draait vooral om smaak. Ik heb voor het gemak eenheden aan de ingrediënten gegeven, maar het belangrijkste is dat je proeft tijdens het proces. Begin niet met te veel, maar bouw het op. Zo proef je wat je zelf het lekkerst vindt.

EiersaladeWat heb je nodig:

 • 6-8 gekookte eieren
 • 1 afgestreken theelepel kerrie
 • iets minder gerookte paprika poeder
 • 1 volle eetl gesneden bieslook
 • 2 eetl chilisaus
 • 3 eetl mayonaise
 • zout en peper naar smaak
 • spekjes

Hoe maak je het:

 1. Bak de spekjes licht krokant. Haal ze uit de pan en leg ze op bakpapier, zodat het ergste vet eraf kan druipen.
 2. De eieren kunnen hardgekookt of zachtgekookt zijn. Wat je lekker vindt. Zachtgekookt geeft meer vloeibaarheid aan de eiersalade. Hardgekookt doet dat minder. Pel de eieren en snijd ze in partjes en dan vervolgens in kleinere stukjes. Doe dit in een kom.
 3. Doe de overige ingrediënten in dezelfde kom, alleen de peper en zout nog niet. Roer alles goed door elkaar. Proef vervolgens de smaak van de eiersalade. Mis je nog iets? Dan kun je dat makkelijk toevoegen. Je kunt beginnen met minder kerrie en paprika poeder. Het zijn vrij sterke smaken en als je ze nog niet veel gebruikt, kunnen ze dominant worden. Bouw het rustig op.
 4. Voeg dan de spekjes toe aan de salade. Houd wat apart voor serveren. Proef vervolgens de salade weer. Spek geeft al veel zout af aan de eiersalade. Besluit dan of zout en peper nog nodig is.
 5. Doe de eiersalade in een leuke serveerschaal. Strooi er het laatste spek op en zet het lekker op ontbijttafel met Pasen!

Eiersalade

Wij hebben zitten smullen van dit lekkers en maken het zo af en toe. Bewaren gaat wat moeilijk, er zitten geen conserveringsmiddelen in. Je kunt dit hooguit 2 dagen bewaren, maar dat doe ik liever niet. Er ontstaat al snel een scheidingsreactie en dat is toch minder lekker. Mijn advies, eet het lekker diezelfde dag helemaal op!

Variatietips:

 • Probeer in plaats van gewone peper, cayennepeper te gebruiken
 • Stukjes avocado door de eiersalade is ook heel lekker!
 • In plaats van bieslook kun je ook peterselie gebruiken. Gebruik dan de krulpeterselie. Platte peterselie is lekkerder in gerechten waarbij het verhit wordt. Krulpeterselie is dat minder.

Eiersalade

Liefs van Ivette

 
 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.