Ivette's life Dunstan babytaal

Dunstan babytaal

Ivette's life Dunstan babytaalTijdens onze kraamweek met Elsha hebben wij kennis gemaakt met de Dunstan babytaal. Dit heeft ons zo geholpen die eerste weken, dat ik deze taal graag met je deel.

De Dunstan babytaal is bedacht door Priscilla Dunstan. Zij is van beroep een operazangeres. Zij raakte geïnspireerd door alle geluiden van het lichaam. En dus ook toen zijn haar zoontje kreeg. Zij kwam erachter dat de geluiden die hij maakte niet  willekeurig waren. Zij hield een dagboek bij met welke geluiden hij produceerde en welke reactie van zijn mama zorgde voor een tevreden baby. Uiteindelijk ontdekte zij een patroon. Dit heeft zij tijdens een reis onderzocht in gezinnen van meer dan 30 nationaliteiten. En haar bevindingen werden terug gevonden in alle nationaliteiten. Na 9 jaar van observaties werd de taal door 3 onafhankelijke onderzoeken ondersteund. Ze bevestigden het bestaan van een universele babytaal.

De taal bestaat uit 5 klanken. Auw, Neh, Eairth, Heh en Eh. Deze klanken zijn te herkennen in de eerste 4 maanden van je kindje. De reflexen zullen rond deze leeftijd verdwijnen en plaatsmaken voor echte communicatie. De voordeel van deze taal is je de eerste geluidjes tot communicatie gaat herkennen, nog voordat het huilen wordt.

Auw
Misschien denk je aan pijn, maar dit is het geluidje van een baby die moe is. Vaak gaat het gepaard met wat gapen, en zodra ze bij hun ogen kunnen zullen ze erin wrijven. Handig is om ze bij het eerste gaapje weg te leggen, zodat ze niet overprikkeld raken of over hun moeheid heen komen en dan niet meer kunnen slapen.

Neh
Wanneer een baby honger heeft zal hij gaan zuigen. Wanneer hij geluid toegevoegt aan de zuigreflex, ontstaat het ‘woord’ voor honger, Neh. De tong beweegt van boven naar beneden en veroorzaakt de N-klank. Wij hebben dit zelf ervaren als een Lait, zowel bij Elsha als bij Fynn.

Eairh
Wat je hiervan moet voorstellen is vrij onduidelijk als je nog geen kindje hebt gehad. Maar zodra je een verse baby hebt en krampjes heeft, is dit heel herkenbaar. Dit geluid blijft ook tijdens de huil aanwezig. In combinatie met het overstrekken, of trappen, erg onrustig zijn en huilen. Het enige wat je kunt doen is troosten. Zuigen helpt vaak ook, denk hierbij aan een speen of vinger. Pas op met zuigen aan de borst, dan kan alleen maar meer krampjes geven.

Darmkrampjes zijn vervelend voor je kindje en daardoor ook voor de jonge ouders. Gelukkig is het meestal niet medisch. Een van de belangrijkste oorzaken is de rijping van het darmgestel. Het is nog niet volledig ontwikkeld en de juiste bacteriën zijn ook nog niet volledig aanwezig. Troost is het sleutelwoord. Er voor je kindje zijn en zich veilig laten voelen.
Verder kun je darmkrampjes minimaliseren op verschillende manieren. Een van de belangrijkste punten is zo min mogelijk lucht tijdens het voeden binnen te laten komen. Geef je borstvoeding, let op juiste aanhap. Geef je flesvoeding, let op de juiste aanhap, juiste houding van de fles in de mond en niet te gek schudden met de fles. Bij borstvoeding is het verstandig om op te letten wat je eet. Stoffen uit voeding geef je door aan je kindje. Zo kunnen uien, prei, knoflook en alles uit de look-familie voor extra lucht in de darmen zorgen. Daarnaast kun je masseren om te helpen de lucht eruit te werken. Draai altijd richting endeldarm, ofwel met de klok mee als je kindje voor je op schoot ligt met zijn beentjes bij jouw buik en zijn hoofdje bij jouw knieën.
Koemelkintolerantie en koemelkallergie zijn ook boosdoeners van flinke krampen. Dit geldt zowel voor borst als flesvoeding. Dit wordt uiteindelijk ook aan de buitenkant van het lichaam duidelijk. Denk hierbij aan pukkels, eczeem of ander uitslag. Ik heb hierover geschreven in een ander artikel, de melkfles.
Wat ook voor darmkrampjes kan zorgen is overstimulatie, te veel prikkels uit de omgeving. Maar dit hoeft niet voor elke baby zo te zijn. Elsha konden we prima overal mee naar toenemen. Fynn daarentegen is gevoeliger voor prikkels en is het verstandig om niet overal mee naartoe te gaan.

Heh
Het is het geluidje voor ongemak. Een vieze luier, ‘ik lig niet lekker, ‘ik heb het koud of juist warm’. ‘Ik mis mijn mama’. Het klinkt een beetje als een zeurend geluid dat vrij snel wel huilen wordt.

Eh
Dit geluid wordt geproduceerd als een baby last heeft van een boertje die dwars zit. Een kindje gaat dan korte Eh’s produceren in de hoop dat het boertje ontsnapt. Dat lukt zelf vaak niet, maar weet je als ouder dat je even kunt helpen het boertje te laten vliegen.

De taal is niet toegespitst op mama’s. Sterker nog, in deze taal is iedere verzorger gelijk. Dus ook papa’s en/of niet-biologische mama’s kunnen hun kindje beter ondersteunen.

De voordelen van de Dunstan babytaal zijn de volgende:
– Je kindje hoeft minder te huilen, waardoor jouw kindje zich meer kan ontspannen en een rustigere start geeft voor iedereen.
– Je weet eerder de behoefte van de baby, waardoor vele stress momenten voorkomen worden
– Vaak gaat een kindje beter slapen, omdat het pas weggelegd wordt wanneer het echt moe is. Ook weet je beter waardoor een kindje wakker wordt.
– Het geeft je als nieuwe ouders meer zelfvertrouwen en beter contact met je kindje.

Er zijn steeds meer kraamzorginstellingen die dit bij hun kennispakket aanbieden. Vaak staat het in hun folder, maar vraag er naar bij het aanmelden van jouw keuze. De Nederlandse officiele website is www.babytaal.nl. Je kunt er natuurlijk ook over informeren bij de verloskundige.

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google

Dit bericht is niet gesponsord.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.