dripcake Ivette's life chocolade ganache merengue

Dripcake

DSC_0882De eerste taart die ik ga beschrijven is de dripcake. Dit is een nieuwe trend in de taartenwereld en ziet er, vind ik zelf, erg leuk uit. De buitenkant is ganache van witte chocolade. De bovenkant kan gevuld worden met vanalles, van kant en klare reepjes, tot culinaire hoogstandjes. Deze taart heeft koekjes die gemaakt zijn van Zwitserse merengue. Lees gauw verder hoe de taart is gemaakt.

Als cakelagen heb ik biscuitcake gebruikt. Dit vind ik een luchtige cake die makkelijk te verwerken is en snel is afgebakken. Er gaat geen boter in het recept en het is heel makkelijk te maken met een mix van een van de taartenwinkels. Dan gaan er nog wat eieren in en een beetje water. Dit meng je dan zo’n 7-8 minuten op een van de hoogste standen op je mixer. Vul dan de vormen en bakken maar. De instructies verschillen overigens per mix, lees goed de verpakking.

Dan komt de vulling van de taarten. Ik heb het lekker in de chocoladesfeer gehouden en de taart ook gevuld met ganache. Omdat je voor de buitenkant een grote hoeveelheid maakt, heb ik hier wat afgehaald voor de vulling. Een vulling heb ik gemaakt met frambozensmaak en een vulling met granaatappelsmaak. Erg lekker, haha!

De drip is ook van een ganache. Eigenlijk is het allemaal hetzelfde recept, alleen is de timing bij de drip belangrijk. Als je te lang wacht met het toepassen van de ganache is het te hard om te uit te lopen en daarmee de drip te vormen.

DSC_0875Bovenop zitten koekjes van Zwitserse merengue. Alvast een tip, maak ze niet een dag van te voren, maar (zeker op een warme dag) het liefst als de taart al klaar staat. Dan worden ze niet zo plakkerig. De koekjes heb ik van te voren al versierd met wat kleurstof. In het recept lees je hoe. Afgemaakt met wat glitter en het ziet er erg feestelijk uit.

Ben je al klaar voor het recept? Hier komtie dan.

Wat heb je nodig:
Cakebeslag
– biscuitmix
– eieren (volg verpakking)
– beetje water (volg verpakking)
– ik heb deze bakvorm gebruikt
Ganache
– 300 ml slagroom
– (schrik niet) 900 gram witte chocolade, in blokjes
– witte kleurstof
– kleurstof naar keuze
– plastic schaal
– gummyspatel
– steelpan
Smaakganache
– een beetje van de ganache afgenomen
– smaak naar keuze.
De taart in elkaar zetten
– 2 cakeboards 1cm dik, zo groot als je taart is in diameter
– 1 diepvrieszak van stevig plastic, waar 1 cakeboard in past
– plakband
– een rubber matje
– een draaiplateau
– een paletmes/taartschraper
– 2 lange linialen
De drip
– 150 gram witte chocolade
– 50 ml slagroom
– evt witte kleurstof
– evt kleurstof naar keuze
– spuitzak
Zwitserse merengue koekjes
– 6 eiwitten maat L
– 1,5 cup suiker, ofwel 300 gram suiker
DSC_0774– 1 Vanillestokje
– rasp van een limoen
– kwastjes
– kleurstoffen
– spuitzakken
– gewenste spuitmondjes
– glitter naar keuze
Hoe maak je het?
Taart
Volg de verpakking (simpel toch), en warm de oven voor. Vul de bakvormen. Afhankelijk van welke bakvorm je gebruikt, zolang moet de taart in de oven, dit staat altijd op de verpakking van een specifieke bakvorm, anders dan een cakevorm.

Ganache
1 Breek de chocolade in stukjes en doe dit ik een schaal, liefst van plastic. Hierdoor gaat er het minste warmte verloren aan het verwarmen van de schaal.
2 Breng de room aan de kook tot kookpunt in een steelpan en giet het dan over de chocola. Gebruik een gummyspatel om te roeren. En roer tot het gemengd is en er geen blokjes chocola meer zichtbaar zijn. Is dit niet het geval, maar denk je dat er weinig warmte meer is? Zet de schaal dan voor 10 seconden per keer in de magnetron. Na iedere verwarming wel goed roeren.
3 Meng wat witte kleurstof door de ganache. Dit is optioneel, het maakt de uiteindelijke kleur wat levendiger. Meng dan de gewone kleurstof door de ganache. Een druppel per keer. Als je tevreden bent, zet je de schaal aan de kant. Is het erg warm, kun je de schaal voor ongeveer een half uur in de koelkast zetten.

Smaakganache
1 Gebruik een klein schaaltje en vul deze met ca. 3 volle eetlepels van de ganache, zoals je deze hebt gemaakt in het bovenstaande recept.
2 Voeg dan de smaak toe in kleine hoeveelheden. Voor het maximum, lees de verpakking goed door. Ik gebruik de Funcakes smaken, deze voelen en smaken voor mij het meest natuurlijk. Roer het goed door elkaar en zet het aan de kant.
3 Voeg eventueel een kleur toe. Deze ganache is voor de binnenkant en is niet direct zichtbaar.

De taart in elkaar zetten
1 Doe een van de cakeboards in de plastic zak en plak dit aan de onderkant (niet-zilver) vast met plakband. Zorg dat het plastic op de zilveren kant goed strak is en zo min mogelijk rimpels heeft.
2 Zet je draaiplateau klaar en leg daarop het rubberen matje. Plaats hierop de cakedrum die niet in het plastic zit. Smeer een beetje ganache op de bodem.
3 Snij de taartlagen niet iets kleiner dan je cakeboard. Plaats een laag op de bodem en smeer deze in met wat ganache. Dit kan een smaakganache zijn. Smeer dan de tweede laag apart in met wat ganache en zet het vervolgens op de onderste laag. Ga zo door, totdat je alle lagen gehad hebt, behalve de bovenste. Deze leg je leeg op de taart.
4 Smeer de cakeboard in, die je eerder in plastic hebt verpakt. Doe dit aan de zilveren kant. Maak er een lekkere dikke laag van, van ongeveer een halve centimeter, en plaats dit dan op de bovenste laag taart. Ga met de linialen langs de zijkant van de taart, om te controleren of deze recht staat.
5 Smeer de zijkant van de taart royaal in met ganache. Doe dit zo dit, totdat je tot de rand van de cakeboards komt. Smeer dan met je paletmes of schraper langs de zijkant, zodat er een mooie gladde laag ontstaat. Dit loopt dan gelijk met de zijkant van de cakeboards. Eventuele gaatjes kun je gemakkelijk opvullen en nogmaals met de paletmes/schraper afsmeren.
DSC_08396 Zet je taart even in de koelkast, zodat het ganache wat hard kan worden. Dit heeft ongeveer 20 minuten nodig. Ondertussen kun je alvast wat opruimen. Haal de taart weer uit de koelkast en knip het plastic stuk, voordat je eraan gaat trekken. Haal de board van de taart en trek dan voorzichtig het plastic los. Zo heb je een strakke bovenkant van je taart. Maak eventuele opstaande randjes glad met een warm paletmesje of snij ze weg. Ga door naar De drip.

DSC_0843De drip
1 Maak deze ganache niet op voorhand. Het moet een beetje warm en ‘runny’ zijn, nog vloeibaar’. Maak het recept zoals het eerste recept.

2 Doe dit in een dichte spuitzak en maak de bovenkant eventueel dicht. Knip dan een klein stukje van de onderkant af en ga langs de rand van de taart. Wel net op de taart, zodat niet alles er gelijk afloop. Op deze manier heb je enige controle over de drip, waar je deze wil en hoe groot je de druiper laat gaan, haha.

3 Ben je tevreden over de drips, vul dan de rest van de bovenkant met de ganache. Maak het eventueel glad met een paletmes, maar hoeft natuurlijk niet. Dat is het leuke van de taart.

4 Zet de taart weer ongeveer 20 minuten in de koelkast om de druipers vast te zetten.

5 Je kunt desgewenst de druipers verven met wat alcohol, een kwastje en wat kleurpoeder.

DSC_0782Zwitserse merengue koekjes
1 Maak een spuitzak klaar door eerst een spuitmondje in de zak te plaatsen. Om zeker te weten dat je niet te veel van het plastic afknipt, kun je de tip (Engels voor spuitmondje) in de zak doen en dan aftekenen of een kras met de schaar maken. Het spuitmondje schuif je dan weer wat terug, en knipt vervolgens het zakje open. DSC_0783Pak dan jouw kleuren van voorkeur en bijbehorende kwastjes. Ik gebruik penselen van de Action. Die zijn goedkoop en werken prima. Was ze altijd eerst goed af met heet water, voordat je nieuwe penselen gebruikt. Doe wat kleurstop of het kwastje. Let op: niet te veel, het lekt eraf en is niet nodig. Ga met de kwast langs de binnenkant en maak een lijn rechtomhoog. Doe dit ook voor de andere kleurtjes. En zo heb je een mooi kleurenpalet in de zak. Wees zuinig met aanbrengen, het is al snel te veel. Leg vervolgens een bakplaat klaart met bakpapier.

2 Pak een kom die tegen au- bain- marie-hitte kan. Klop de eiwitten losjes met een garde en doe er een snuf zout bij. Klopt het dan nog wat door, zodat het wat losser is. Voeg dan ook het vanillestokje en de suiker toe. Zet een pan met een laagje water op, voor een au bain marie badje. Zet hierop de schaal en klop het mengsel met een garde net zo lang door, totdat al het suiker is opgelost.

3 Verwarm de oven voor op 100 graden Celcius. Doe dan het mengsel in een standvaste klopper en klop het op de hoogste stand tot een stijf mengesel. Heb je geen standmixer, met een handmixer kan dit natuurlijk ook. Voeg tijdens het kloppen de rasp de limoen toe.

DSC_07874 Is alles goed geklopt, dan kun je de spuitzak vullen. Ik doe de zak meestal in een lang bierglas van mijn man, of een ander lang dun hoog bakjes of glas. Zo heb je twee handen over om de zak te vullen. Sla het een beetje om de rand, zodat je een stukje schoon houd. Vul de zak niet volledig, dan blijft het handbaar.
DSC_0874Spuit mooie toefjes op het bakpapier, totdat de bakplaat vol is. Het loopt eigenlijk niet uit, je hoeft niet te veel ruimte tussen de toefjes te laten. Zet het in de oven en draai na 45 minuten de bakplaat om. Laat dit vervolgens nog 45 minuten bakken. Is de oven klaar, doe deze dan niet open, maar laat het volledig afkoelen in de oven. Klaar zijn je koekjes. De koekjes met de blauwe streep op de foto zijn in dit recept beschreven. De toefjes met drie kleuren schuim zijn gemaakt met een speciaal tussenstuk voor bij de spuitzak. Die vind je hier.

Het printbare recept vind je hier.

Een berichtje achterlaten vind ik leuk, heb je een soortgelijke taart gemaakt, aan de hand van dit recept, tag dan #ivetteslife, post een leuke foto op facebook, of schrijf een berichtje hieronder op de website, vind ik leuk!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.