DIY Wijnfles kandelaars

DSC_0409

Nu de zomer in aantocht is, zullen er velen wijnflessen soldaat gemaakt worden. Wij slaan deze zomer even over, haha. De flessen komen van her en der en uit eigen verzameling. Een leuke tip om met je lege flessen wijn te doen, maak er kandelaars van. Goedkoop, helemaal in en snel gemaakt!

DSC_0167Met dit idee liep ik al een tijdje in mijn hoofd. Dit soort flessen gooi ik niet zo snel weg en spaar ik op in de schuur. Je weet maar nooit waar het goed voor is. Inmiddels had ik wat flessen gespaard en kreeg het idee om er kaarsen in te zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Hier vind je de beschrijving van deze kandelaars.

Voor deze kandelaars heb je nodig:
DSC_0395– lege flessen van bijvoorbeeld wijn
– evt. nagellak remover (zonder aceton werkt prima)
– sponsje
– spuitbus verf, kleur naar keuze
– lange kaarsen
– een aansteker
– een plateau om ze op te zetten
– evt. washi-tape, touw of andere tape om versiering mee aan te brengen
– oude kranten/dozen
– blanco A4, met een vouw in het midden.

Hoe maak je ze?
DSC_01761 Je begint met het schoonmaken van de flessen. Leg ze ten minste een half uur te weken in de gootsteen, met warm water en wat zeepsop. De meeste etiketten gaan er dan gemakkelijk af. Eventuele lijmresten kun je heel makkelijk verwijderen met wat nagellak remover en een sponsje. Dat scheelt een hoop schrubwerk met een schuursponsje. Door het weken in de gootsteen is de binnenkant ook meteen schoon.

2 Na het schoonmaken kun je, als je variatie wilt aanbrengen, gebruik maken van washi-tape of touw aanbrengen. Dit kun je evt. later weer verwijderen. Een beschrijving van gebruik van washi-tape op je ongespoten glas vind je binnenkort in de tutorial voor waxinelicht houders.

DSC_01873 Als de flessen goed schoon zijn en niet te veel zijn vastgepakt door handen (vettigheid) kun je ze gaan spuiten met de verf. Voor goed gebruik kun je het beste spuiten op zo’n 20-30 cm afstand. Zet de flessen wel eerst op wat oude kranten en het liefst buiten neer. Ik gebruik hier Antique Gold van Dupli-color. Doe aan een hand een handschoen aan die vies mag worden en eventueel weg mag gooien. Zo kun je de flessen draaien, zonder dat je handen onder de lak zitten.
Laat dit goed drogen, voordat je ze vastpakt. Lees hiervoor de droogtijd op de verpakking van jouw fles. Deze spuitlak heeft een droogtijd van ongeveer twee uur. Hierna was de verf volledig droog en kon ik de flessen zo vastpakken. Na het verplaatsen zet ik ze wel eerst even op een verse krant. De onderkant zit vaak nog vastgeplakt, en is zo beter te drogen. Zo krijg je geen vlekken op bijvoorbeeld je keukenblad.

DSC_03964 Voor een kleine touch als versiering heb ik nog wat glitter aangebracht. Van het merk Pandora heb ik een sjabloon gebruikt. Het zijn niet de goedkoopste, maar wel zeker goed herbruikbaar. Ze zijn gemaakt van hard plastic en zijn goed af te wassen. Plak het vast met wat washi-tape. Vergeet nietde tape eerst over een kledingstuk te halen. Zo minimaliseer je de kans op beschadiging aan de lak op de fles. Smeer wat lijm met een kwastje in een van de open plekjes en vul het dan op met glitter. Ik gebruik hier koperkleurig glitter uit een strooibusje. Dat maakt het verdelen erg makkelijk. Doe dit boven een gevouwen A4’tje, zodat je het overbodige glitter weer terug het potje in kunt doen. Laat dit een half uurtje drogen, voordat je verder gaat.

DSC_04015 Dan stop ik de kaars in de fles. Ik gebruik hier alleen witte kaarsen, maar je kunt natuurlijk elke gewenste kleur gebruiken. Verwarm de onderkant van de kaars, zo dat het druppelt op de rand van de fles. Dit geeft wat druipers, dat is juist de bedoeling. Plak dan snel de kaars in de fles, zodat deze vaststaat. Ga met de aansteker nog extra langs de kaars, zodat deze goed vastplakt aan de fles. De onderkant gaat dan nog een beetje smelten en dit plakt de kaars dan vast. Verplaats ze dan, nadat het kaarsvet volledig uitgehard is.

6 Zet ze leuk neer op een plateau, waarop kaarsvet mag komen en klaar is kees.

Hoe langer je ze gebruikt hoe meer druppels erop komen, dan heb je echte druipkaarsenhouders.

Liefs van Ivette
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.