DIY shirt bedrukken hema Ivette's life

DIY – Kerstshirt bedrukken

Voor kerst heb ik natuurlijk heel leuke setjes in huis. Toch vond ik het leuk om als pyjama-shirt een monochrome shirtje te maken met een leuke tekst. Zo kon ik gelijk iets maken met transferpapier al een hele tijd heb liggen.

Dit soort shirtjes kun je maken voor deze periode, maar bijvoorbeeld ook om aan te kondigen dat iemand grote broer of zus wordt. Of wanneer iemand een bride to be is, op een babyshower. Het papier had ik, zoals eerder geschreven, al een tijd liggen. Zo wilde ik bekend maken dat Elsha grote zus wordt. Helaas is dat er niet van gekomen, haha.

Om dit shirtje te maken ben ik een tijd bezig geweest met het kunnen spiegelen van mijn tekst. Ik wilde het persé niet in WordArt doen, omdat de lettertypes die ik wilde gebruiken dan vervormd worden, en ik dat niet mooier vind. Na een lange zoektocht heb ik eindelijk het knopje gevonden, waarmee je gewoon iets kunt typen en dan gespiegeld laten afdrukken.

Daarna wilde ik nog een uitdaging aangaan. De standaard is zwarte tekst op een wit shirt. Voor Elsha wilde ik ook zwarte tekst op een wit shirt. Voor Fynn wil ik het dan wel andersom. Je snapt het al. Witte tekst afdrukken op het transferpapier en dan ook nog op een zwart tshirt drukken. Ik kan je nu al vertellen. Dat gaat niet lukken. Ik probeerde eerst volledig witte tekst, maar dat snapt een printer niet. Hij laat het blaadje er volledig doorheen lopen, zonder iets te printen. Daarna heb ik het heel licht grijs gemaakt, maar omdat dit zo weinig pigment is, bleef er niets achter op het shirt na het hele strijkproces.

Je kunt voor dit project zowel een laserjet als inktjet printer gebruiken. Ik heb een inktjet printer thuis en dat gaat prima.

Wat heb je nodig:
transferpapier (ik heb het gehaald bij de HEMA)
printer
word op een computer
leuke lettertypes
strijkbout en strijktafel
bakpapier
Hoe ga je te werk:
1 Maak in MS Word de tekst die je op je shirtje wilt hebben. Je kunt verschillende lettertypes gebruiken voor 1 shirtje, of alles hetzelfde. Of in plaats van een tekst een plaatje. Je kunt het zelf bepalen. Leuke gratis lettertypes vind je op verschillende plaatsen op internet. Hier heb ik een linkje geplaatst voor gratis fonts. Als je niet weet hoe je ze installeert, laat het even in een reactie weten. Dan kan ik het altijd nog toevoegen aan dit bericht.

2 Druk dit dan in spiegelbeeld af. Ik heb het officepakket 2007. En heb het alleen gevonden wanneer ik eerst een .pdf bestand ervan maak. Ofwel, wanneer ik afdruk via een PDFprinter. Het gespiegeld afdrukken vind je bij ‘Eigenschappen’ naast de keuze voor welke printer. Daar klink je dan op ‘Geavanceerd…’. Open dan ‘PostScript-opties’ door op het plusje te klikken. Klik op de ‘Nee’ achter ‘Gespiegelde uitvoer’ onderaan het rijtje (zie plaatje) en verander dit in ‘Ja’. Vervolgens kun je het afdrukken naar een .pdf bestand. Die kun je dan afdrukken op het transferpapier. Wil je eerst een testprintje maken, adviseer ik dat zeker. Zo weet je of de tekst niet te groot of te klein is.

3 Strijk het gedeelte waar je de tekst wilt hebben, goed glad. Heb je wel een strijkijzer, maar geen zin om de strijkplank uit de kast te halen? Dat kan. Leg eerst een vel bakpapier op de tafel en daarna het shirt. Vervolgens plaats je tekst op de tshirt waar je het wilt hebben, met de ruitjes naar boven. Denk na over nette rechte randen van het transferpapier.
Leg hierover een stukje bakpapier en ga er met een heet strijkijzer overheen. Geef goed druk en doe dit voor minimaal een minuut, maar let op dat je niet te lang over 1 plek gaat i.v.m. verbranding. Stop wanneer de print goed vastzit (check af en toe tijdens het strijken). Haal het bakpapier weg en laat het even afkoelen.

4 Nu kun je voorzichtig het beschermpapier met ruitjes verwijderen. Doe dit rustig en gelijkmatig en stop wanneer het nog niet goed vast blijkt te zitten. Je kunt dan altijd het papiertje terugrollen en er nog een keer met de strijkbout over. Geef wel altijd goed druk!
Is het beschermpapier eraf? Leg het bakpapier weer op de tekst en ga dan nogmaals met de strijkbout over je project heen, zodat de letters gefixeerd worden. Doe dit kort, ongeveer 10 seconden. Je blijft een beetje de rand zien van het transferpapier, waar geen inkt heeft gezeten, dat is niet erg.

5 Laat daarna het shirt 24 uur rusten, zodat het goed vast komt te zitten. Daarna kun je het shirt dragen en wassen op 30 graden. Voor de zekerheid kun je de shirtjes binnenste buiten draaien of in een waszak doen.

Je shirt is klaar. Veel plezier ermee!

Liefs van Ivette

ps. Heb je zo’n shirtje gemaakt. Dan ben ik erg benieuwd. Laat het weten in een reactie!
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.