DIY: IKEA Bekväm kruk

Wij zijn onlangs bij de IKEA geweest. Een van de ‘noodzakelijke’ dingen was dit krukje. Ik heb ’em gepimpt, hier zie je hoe.

Deze kruk koop je onbewerkt. Puur hout, en schroeven. Geen verf, lak of plastic afwerklaagje. En aangezien je met kinderen leeft, blijft niets onaangeraakt. Ook deze kruk niet. Duh, daar is hij ook voor gekocht. Zo hoef ik niet meer de kinderen te tillen als zij hun handen moeten wassen, of als ze gaan helpen met koken of koekjes bakken.

DIY Bekväm Ikea hack kruk schilderen historn mengverf ornamentOnbewerkt dus. Nou leek het mij wel handig om de horizontale plankjes te verven en dan ook gelijk de latjes die tussen de plankjes zitten. Dat geeft een speels effect. Maar welke kleur dan? Donkergroen is de komende winter echt de kleur van het seizoen. Dus iets in die richting. Ik ben de karwei ingedoken en na 5 minuten had ik de juiste kleur al gevonden. Histor Ornament. Dit is een mengkleur. Hij is donkergroen, maar wel met een vleugje blauw erdoor. De gewone donkergroene kleuren die ik kon vinden waren het net niet.

En dan, kun je zo maar gaan verven? Wil je het perfect doen, dan ga je eerst de kruk schuren, afstoffen, afnemen met ammoniak (tegen vet) laten drogen, en dan verder. Maar ik ben geen perfecte moeder, ik vind goed genoeg ook goed. En aangezien de kruk niet helemaal glad was, maar enigszins ruw vond ik dat prima.

De mengpotjes gaan vanaf een 0,5 L. Dat is meer dan zat, je houd nog genoeg over voor andere projecten, zodat je de kleur terug kun laten komen in het interieur. Ik heb zijdeglans op waterbasis gebruikt. Waterbasis voorkomt een stinkgeur dagenlang in huis en kun je ook makkelijker schoonmaken. Zijdeglans zorgt voor iets van fijne structuur, zodat ze niet direct uitglijden als het nat is. Blijf natuurlijk wel opletten, zodra een kind überhaupt op de krukt staat!

DIY Bekväm Ikea hack kruk schilderenWat heb je allemaal nodig:

 • verf + roerhoutje
 • afplak-tape
 • oude kranten
 • kwast
 • kruk (IKEA Bekväm, in elkaar gezet)

Hoe maak je het:

 1. DIY Bekväm Ikea hack kruk schilderenPlak af wat je niet geverfd wil hebben. Bij de hoekjes aan de binnenkant is het even lastig. Je kunt er ook voor kiezen alleen de buitenkant te verven. Plak de latjes ook goed af. Omdat ze taps naar buiten lopen (van boven naar beneden) zullen ze eerder spatjes opvangen, dan wanneer ze recht naar beneden gaan. Zet daarna de kruk op oude kranten om de ondergrond te beschermen tegen druppels en spetters. Zo heb je gelijk een plek waar je de kwast rustig kunt neerleggen en je verfpot kunt openen.
 2. Schud je verf voor min. een halve minuut goed door elkaar. Daarna kun je het potje open maken en nog even verder roeren met het houtje. Dan weet je zeker dat alle pigment gemengd is.
 3. Nu kun je gaan verven. Ga rustig te werk en zorg voor een goed dekkende eerste laag. Let goed op druipers, zodat je niet voor niets hebt afgeplakt. Er staat dat je na 4 uur al kunt overschilderen. Dat kon ik thuis al na een uur. Zo heb ik er uiteindelijk 2 heel dikke lagen op geverfd.
 4. DIY Bekväm Ikea hack kruk schilderenMet de laatste laag heb ik gecontroleerd nog wat druppels gemaakt op de poten. Dat vond ik wel een leuk effect, maar zo weet ik ook zeker dat ze niet gaan lekken op het afgeplakte deel. De druppels heb ik gemaakt met een penseel. Daar deed ik wat verf op en die hield ik dan tegen de pot. Om het goed te laten druipen deed ik er nog een druppel bij op dezelfde plek.
  ‘s Avonds was de kruk stofdroog en de volgende dag kon de kruk al gebruikt worden.

DIY Bekväm Ikea hack kruk schilderen

Ik ben superblij met het eindresultaat. Doordat ik de kruk heb geverfd is hij ook goed af te nemen als er vlekken of stof op ligt. De kleur maakt het helemaal van dit seizoen. De kinderen vinden de kruk ook heel fijn. Ze kunnen zo rustig staan klieren tijdens het handen wassen of helpen de tomaatjes te snijden (en ondertussen lekker snoepen). De kruk staat hier ook mooi in de hoek, zodat ik herinnerd wordt aan de leuke DIY middag en de supergave kleur. Ik word er nog iedere keer blij van als ik er langs loop (zo’n 20 keer op een dag).

Liefs van Ivette

 
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.