De melkfles

melkfles melkpoeder kruidvat hoe lang ga je doorHoe lang ga je door met een melkfles? Dat vraag ik mij wel eens af. Dus ben ik een beetje gaan rondvragen en op onderzoek uitgegaan. Hier lees je mijn bevindingen.

Tot een half jaar mag van de overheid geen reclame gemaakt worden voor babyvoeding. Je zult dit dan ook niet in de reclame vinden. Er zullen geen acties mee zijn.

Voor Fynn gebruiken we nu Kruidvat eigen merk Extra Care H.A. nummer 1. Dit is hypoallergeen en verkleint de kans op koemelkallergie, volgens de verpakking. Van de huisarts begreep ik dat de eiwitten verknipt zijn. Daarnaast zou het helpen bij krampjes of moeizame ontlasting. Allemaal pluspunten denk ik zo. Het is ongeveer 3 euro duurder dan een normaal pak nummer 1 van Kruidvat eigen merk. Waarom we deze gebruiken, is omdat Fynn vrij snel onder de pukkeltjes zat en niet weggingen, zoals bij Elsha. We gebruikten toen nog Standaard nummer 1. Fynn had last van enorme krampen, moeizame ontlasting en zijn verborgen reflux. Dus wij zijn dit gaan proberen. En voor zover ik kan zeggen of het werkt. 1 dag later waren zijn pukkels al gehalveerd.

Maar de kinderarts zei, in zoektocht naar een verbetering van zijn reflux, dat niet aangetoond is dat het zou werken. Een onderzoek naar koemelkallergie (KMA) zou een lang proces zijn, alvorens de vergoeding überhaupt vergoed wordt. Toen eenmaal het pak leeg was, hadden wij het laatste pak Standaard geopend. Deze hadden we nog over. En ra ra. Na 1 dag had hij gelijk weer pukkels in zijn gezicht. Dus toch weer over op de hypoallergene variant. Misschien is het in een officieel onderzoek niet aangetoond dat het werkt, maar voor Fynn zeker wel. En of het KMA is, ik denk het niet. Ik denk dat het eerder in het licht van voedselintolerantie gezien moet worden. Een echte allergie zou grotere lichamelijke gevolgen hebben, bijvoordbeeld eczeem of jeuk. Dat konden we niet ontdekken bij Fynn. Het is natuurlijk goed mogelijk, aangezien zo’n 70% van de wereldbevolking lactose-intolerant is.

Voor Elsha hebben altijd Standaard gebuikt. Ook van Kruidvat eigen merk. Waarom wij kiezen voor deze melk en niet voor de duurdere varianten. Ten eerste scheelt het een hoop geld. Maar omdat er in de wet vastgelegd ligt wat in de melkpoeder mag liggen, kan ik me niet voorstellen dat het zo zal verschillen en daarmee goedkoper ook slechter is. De Nederlandse overheid is naar mijn idee heel streng wat babyproducten en voeding betreft. Of dit echt zo is kan ik niet aantonen.

Maar inmiddels is Elsha 1,5 en hebben we ruim een maand geen melkpoeder gekocht. Dit deden we om te kijken hoe dat ging. Daarvoor werd het drinken van de fles steeds minder voor ons idee. We gaven haar dan halfvolle melk uit een pak, in een fles van 150 ml, of beetjes in een beker. Nu we weer een pak Dreumesmelk melkpoeder hebben gekocht, waar meer bouwstoffen inzitten dan halfvolle melk uit de supermarkt, ging haar fles in 1x leeg. De gewone melk dronk ze eigenlijk niet op.

Nu even wat cijfers. Een 1,5 liter pak bij Jumbo kost 1,24 euro. Daar haal je 9 flessen van 165 ml uit. Omgerekend voor de prijs van een Kruidvat pak, 6,99 euro, haal je daar 5,64 melkpakken voor. Hieruit haal je 51 flessen/bekers melk van 165 ml. Waarom 165 ml, met een fles/beker melk van 150 water en 5 schepjes haal je 165 ml melk uit. Een pak van Kruidvat zou volgens de verpakking 33 bekers van 165 ml moeten kunnen vullen. Een verschil van 16 flessen/bekers. Qua kosten is het duidelijk dat een pak melk wel goedkoper is.
Anders geschreven, 33 x 165 ml uit een gewone melkpak is 5445 ml. Dat deel je door 1,5 l per pak, is 3,63 pakken melk. Dat staat gelijk aan 4,50 euro. Het verschil is dan 2,49 euro.

Toch vinden wij dat de melk van de poeder meer doet voor Elsha. Er zitten meer vitamines is, meer mineralen en voedingsvezels. Niet zo moeilijk, in gewone melk (van Jumbo) zit 0,0 gram vezels, tegenover 0,6 g vezels in de Dreumesmelk. Er zit minder zout in Kruidvat Dreumesmelk per 100 ml (22mg) dan in gewone melk (100 mg).

Melk is goed voor elk. Dat is het credo waar menig mens mee is grootgebracht. Maar is dat ook echt zo? In 2016 is Nederland de hoogste melkconsumptie heeft, maar ook in de top 5 van landen staat wat betreft botontkalking, volgens gezondheidenvoeding.nl. Sinds niet al te lange tijd adviseert de overheid 300 ml melk en niet te veel melkproducten (kaas,kwark,etc.) per dag. Dat zal allicht met elkaar te maken te hebben. In een studie, gepubliceerd in The Journal of Pediatrics was niet aangetoond dat kinderen van 7 jaar of ouder meer melk drinken zorgde voor meer calciumopname.

Al lang is bekend dat dierlijke eiwitten in melk de zuurtegraad van je lichaam verhogen. Dit is niet prettig voor je lijf. Om dit weer te verlagen, onttrekt je lichaam calcium uit je botten. Dus in plaats van meer calcium, kost melk drinken je lijf calcium. De Dreumesmelk is ook van koemelk gemaakt, maar ik neem aan dat dit is zo aangepast, dat de zuurtegraad minder veranderd wordt. Daarbij heb je magnesium en vitamine D nodig om calcium op te nemen. Dat is niet te vinden in de gewone melk, volgens de verpakking. Maar waar heb je calcium eigenlijk voor nodig. Bekend is dat het goed is voor je botten en tanden, maar het doet veel meer. Calcium is ook betrokken bij de bloedstolling, celgroei en hormoonstofwisseling en het transport van andere mineralen, volgens gezondheidsnet.nl. Vitamine D doet een gemiddeld blanke volwassen persoon al genoeg op voor de hele dag. Voor mensen met een getinte huid is het advies dagelijks extra vitamine D te slikken, omdat zij minder snel vitamine D aanmaken in de zon.

Zo is al het bovenstaande voor ons de reden om toch door te gaan met opvolgmelk. De kosten die het met zich meebrengt vinden wij niet opwegen tegen alle voordelen in bouwstoffen. Maar dit is voor iedereen natuurlijk verschillend.

Een hoop informatie, maar ik vind het erg interessant. Hoe gaan jullie daar mee om? Daar ben ik benieuwd naar, en wat is jullie mening erbij? En als je stopt, ga je dan verder met gewone melk?

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.