beenham

De beenham van kerstavond

Op kerstavond maak ik traditiegetrouw een beenham klaar. Moeilijk? Zeker niet!

Al sinds ik het huis uit ben, maar ik voor kerstavond een beenham klaar. De eerste keer was op goed geluk, en dat is er eigenlijk altijd in gebleven. Ook toen Elsha nog een baby was, stond meneer varken voor ons klaar op tafel. En ook zij heeft er van zitten smullen. En het enige wat je hoeft te doen is kruiden toevoegen, in de oven zetten en wachten maar.

De smaken zijn misschien wat raar bij elkaar, maar het is echt heel lekker!

Wat heb je nodig:

  • Een beenham, zoals in de winkel verkocht
  • een mandarijn
  • enkele tenen knoflook
  • verse rozemarijn
  • lenteui
  • 6 kruidnagels
  • kaneelstokje
  • enkele anijssterren
  • peper
  • olijfolie
  • vloeibare boter
  • gember
  • opt sesamzaad zwart/wit (meer voor zicht)

beenham

Hoe maak je het:

  • Verwarm de oven op 180 graden Celcius.
  • Smeer een ovenschaal in met vloeibare boter. Leg de beenham in de ovenschaal. Sprenkel wat olijfolie over de beenham.
  • Steek de kruidnagels in de beenham. Rasp de mandarijn en strooi het rasp op de beenham. Snijd de rest van de mandarijn in kleine partjes en doe die in de ovenschaal.
  • Plet de tenen knoflook en snijd het in grove stukken. Doe dit in de ovenschaal.
  • Verspreid wat rozemarijn, volledig als stokjes over de beenham en in de ovenschaal.
  • Snijd de lenteui in ringetjes en strooi dit in de ovenschaal.
  • Breek het kaneelstokje en doe dit in de ovenschaal. Doe dit ook voor de anijssterren.
  • Strooi er nog wat vers gemalen peper overheen.
  • Doe nogmaals wat olijfolie over het geheel.
  • Zet de gevulde ovenschaal in de oven en de timer op 30 minuten.
  • Nu komt de moeilijkste stap. Na 30 minuten doe je de oven open en ga je met een eetlepel het vocht onderuit de ovenschaal over de beenham heen doen. Zorg dat alle kantjes geraakt zijn door het vocht, maar doe er niet te lang over. Maximaal 2 minuten, pas wel op voor de hitte. Doe de oven weer dicht en zet de timer op 50/55 minuten en check de sappigheid en gaarheid. Na 55 minuten is je beenham gaar en sappig. Sommige ovens gaan iets harder, dan kan hij al met 50 minuten lekker zijn en met 55 minuten droog beginnen te worden. Check daarom vanaf 50 minuten hoe je hammetje erbij ligt.

Hoe doe je dat? Door de beenham met je vinger in te drukken. Breng je duim naar je wijsvinger en voel met je wijsvinger van je andere hand de ‘bult’ van je duim. Dat is het gedeelte van je duim dat zich in je hand bevindt. Voelt dit zoals je duim-wijsvinger combinatie? Dan is hij nog niet gaar. Voelt hij als je duim-pink combinatie. Bel de pizzaboer, je hammetje is niet lekker meer. Hij moet voelen als je duim-middelvinger combinatie.

beenham

De beenham is combineren met zelfgekozen groentes. Bijvoorbeeld roergebakken broccoli met aarddappeltoefjes. Of lekker op een sandwich ‘the day after’, met een romig sausje en wat veldsla.

En vond je het moeilijk? Laat een reactie achter!

Liefs van Ivette




Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.