Crêpetaart recept pannenkoekentaart Ivette's life

Crêpetaart #2

Een vernieuwd recept van de crêpetaart. De oude is nog steeds prima, maar dit recept is beter. 

Niet zo lang geleden plaatste ik een crêpetaart recept. Een leuk recept om mee te starten. En met banketbakkersroom is het ook erg lekker. Echter, dit recept is eigenlijk makkelijker en nog lekkerder ook.

Waarom is dit recept beter? Nou, ten eerste wordt er chocolade gebruikt. Spreekt voor zich toch? Naast dat is deze iets zoeter, zijn de crêpes is zachter van structuur, en is de smaak een stuk romiger.

Om de pannenkoekjes te bakken gebruik ik een klein beetje roomboter. Je hebt echt weinig nodig. Sterker nog, de chefs doen het volgens mij zonder. Maar ik vind het lekker.

Crêpetaart recept pannenkoekentaart Ivette's life

Crêpetaart recept pannenkoekentaart Ivette's life

In principe kun je beter niet roeren in de chocola, wanneer deze smelt. Hij smelt dat het mooist en zonder gedoe. Maar af en toe wil je toch de onderkant in de gaten houden, zodat het smelten niet te hard gaat en er klontjes lijken te vormen. Gebeurt dat, laat dan wat stoom ontsnappen en controleer of het vuur laag staat. Het vuur zet je alleen hoog om het water snel te laten koken, daarna zet je het op het laagste niveau. Ik gebruik een gummyspatel om te roeren, ik kan dat toch niet laten. Deze spatel lijkt geen effect te hebben op de chocolade en is nog eens makkelijk schoon te maken en fijn om af te likken.

De chocolade doe ik in een plastic spuitzakje. De zak smelt niet, omdat gesmolten chocolade niet warmer is dan 35 graden. Boven de 40 graden krijg je al snel klontjes. Knip het puntje aan de onderkant pas open wanneer de zak goed gevuld is, maar tot maximaal de helft. Dan kun je de zak nog dichthouden, tijdens het spuiten van de chocolade.

Crêpetaart recept pannenkoekentaart Ivette's life

Wat heb je nodig:

 • 80 gram suiker
 • 250 gram bloem
 • 80 gram boter, gesmolten
 • 750 ml melk
 • 6 eieren
 • evt. beetje roomboter
 • 750 ml slagroom
 • 3 el suiker
 • spuitzakje

Crêpetaart recept pannenkoekentaart Ivette's life

Hoe maak je het:

 1. Meng in een kom de suiker door de bloem. Voeg de eieren toe en meng dit door elkaar tot een geheel.
 2. Voeg de melk, afgewisseld met wat boter toe aan het mengsel. Ik heb een elektrische mixer gebruikt. Deze zette ik niet op de hoogste stand, anders krijg je te veel lucht in je beslag en dat scheidt zich al in de mengkom, zodra de mixer stopt. Dat zorgt voor niet zo mooie pannenkoekjes.
 3. Gebruik een crêpepan of pannenkoeken pan en vet desgewenst de pan in met een beetje roomboter. Gebruik een soeplepel om de pan te vullen. Zoek even naar de hoeveelheid die je nodig hebt voor een mooie crèpe, vind je wat dikker lekkerder, of hou je van de hele dunnetjes. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe groot jouw pan is.
 4. Stapel de crêpes op en laat ze goed afkoelen. Als je beslag eenmaal op is, kun je rustig gaan opruimen. Dat afkoelen duurt wel even.
 5. Klop de slagroom samen met de 3 el suiker stijf. Dit is je smeermiddel. Zet dit minstens een uur in de koelkast zodat het nog verder stijf kan worden.
 6. Pak een bord of taartplateau waarop je de taart wilt presenteren. Leg daar een crêpe op. Smeer wat slagroom op de bovenkant. Leg hierop een tweede crêpe. Smeer hierop wat slagroom en ga zo verder. Om een crêpetaart mooi recht op te bouwen is het van de belang dat je goed kijkt naar hoe je pannenkoeken zijn gebakken. Zijn ze allemaal gelijkmatig, of is er (zoals bij mij) een verdikking in het midden. In dat laatste geval dien je de buitenkant te voorzien van meer slagroom dan de binnenkant.
 7. Op de laatste crêpe smeer je geen slagroom meer. Als je klaar bent met stapelen, zet je de taart, met huishoudfolie in de koelkast. Zo kan het goed stijf worden. Dan gaan de lagen minder schuiven, wanneer je de taart gaat eten.
 8. Smelt de chocolade au-bain-marie, ofwel in een schaaltje die in op een pan, gevuld met water, hangt en de pan afsluit. Zet het vuur aan. De schaal met chocola mag het water niet raken. Dan smelt je chocolade te hard. De stoom zorgt voor het smelten. Roer af en toe met een gummyspatel. Is alles gesmolten, dan pak dan je spuitzakje en vul deze met de gesmolten chocolade.
 9. Zet je taart zo neer dat het vlak waar de taart op staat vies mag worden. Knip het puntje van je spuitzak af, vraag desnoods iemand om hulp, zodat je lekkage voorkomt en een vage hoek in je opening hebt. Ga dan lekker heen en weer over je taart om het mooie strepeneffect te creëren. Je taartschaal kun je daarna weer schoonmaken.
 10. Laat de chocolade even hard worden en je kunt gaan snijden en serveren.

Crêpetaart recept pannenkoekentaart Ivette's life

Heb je nog vragen, stel ze hieronder, via de mail of een van de social media kanalen.

De taart heb ik gemaakt voor de verjaardag van Fynn. Ik ben er niet zo lang mee bezig geweest. De crêpes bak je in ongeveer een half uur. Slagroom is zo geklopt en het opmaken is ongeveer een half uur. Ik zou zeggen 1,5 uur in totaal (en dan neem ik het ruim), zonder het opstijven van de taart.

Hij was binnen een mum van tijd op en iedereen vond het een geslaagde taart. Dus je hoeft geen uren in de keuken te staan om mensen te voorzien van een heerlijke taart die ook nog eens anders is dan de gebruikelijke taarten.

Liefs van Ivette

 
 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.