Ivette's life crêpe crepe taart basis zwitserse room

Crêpe taart

Ivette's life crêpe crepe taart basis zwitserse roomWil je eens wat anders doen met pannenkoeken? Ik wel. Na een zoektocht op pinterest herinnerde ik mij een pannenkoekentaart met donkere chocolade. Die taart bestaat uit 50 pannenkoeken. Een mooi streven. Maar laat ik eerst eens beginnen bij het begin.

Een basiscrepe taart waarbij de crêpes eerst maar eens moeten lukken. Dunne pannenkoekjes die er ook nog eens mooi rond uit zien. In mijn ogen een drempel en misschien wel een beer. Maar met nationale pannenkoekendag in zicht heb ik me er toch aan gewaagd.

Ik heb eerst geprobeerd een rode crêpe te maken, maar dan wel red velvet. Dit houd in een pannenkoekje met cacao en rode kleurstof. Er is alleen iets met mij en red velvet. Het wordt nooit rood. Dus toen maar besloten om eerst de basis goed te krijgen (joh). Misschien dat het later nog lukt, of misschien op een andere manier.

Online ben ik op zoek gegaan naar een makkelijk recept. En zo kwam ik langs een recept die een ode doet aan Julia Child, dat lees je hier. Dit is dan het basisrecept voor crêpes. Leuk is ook dat er een youtube kanaal filmpjes van Julia Child online zet. Die staat onderaan de webpagina met het basisrecept.

Neem een lekkere roomboter. Dit is bepalend voor de smaak van de crêpe. Het ruikt dan al zo lekker in de keuken. Gezouten maakt de smaakt uiteraard wat sterker, ongezouten geeft de crêpe meer zachte, eiersmaak. Qua eieren heb ik L/XL gebruikt, het recept werkt ook prima met maat M eieren.

Ivette's life crêpe crepe taart basis zwitserse room

Een paar jaar geleden heb ik eens een crêpe pan gekocht van een cadeaubon. Al die tijd zat hij nog in plastic. Nu eindelijk is hij open. Er zit een houten ‘trekker’ bij. Die heb ik niet gebruikt. Het maakt de pannenkoekjes waarschijnlijk wel gelijkmatiger in dikte. Als je die gaat gebruiken, zorg dan wel dat de stokje nat genoeg is om geen beslag aan zich te laten plakken.

De pan die ik gebruikt heb is 24 cm in doorsnee. Een mooie maat die precies op deze taartplateau past. Voor de geïnteresseerden, deze heb ik 2 jaar geleden gekocht bij de H&M.

Zwitserse room is een mengsel van 2 delen banketbakkersroom en 1 deel slagroom. Anders gezegd, 300 gram banketbakkersroom en 150 gram slagroom maken samen Zwitserse room. Dit is een heerlijk luchtige vulling voor in bijvoorbeeld een biscuittaart of Moskovische cake.

Voor het gemak heb ik het recept van Julia Child verwerkt in dit recept.




Wat heb je nodig:

Crêpes

  • 240 ml water
  • 240 ml melk
  • 180 gram bloem
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • roomboter om in te bakken

Ivette's life crêpe crepe taart basis zwitserse roomZwitserse roomvulling

  • 500 ml melk
  • vanillestokje
  • 2x 75 gram suiker
  • 4 eierdooiers
  • 2 ( niet afgestreken) eetlepels bloem
  • 250 ml slagroom

Hoe maak je ze:

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de ingrediënten voor de crêpes in een beslagkom en mix dit een paar minuten goed door. Je kunt eventueel een food processor gebruiken. Als alles goed is gemengd, zet je de schaal in de koelkast en ga je verder met de vulling.Ivette's life crêpe crepe taart basis zwitserse room
  2. Voor de Zwitserse roomvulling maken we eerst banketbakkersroom. Doe de melk in een steelpan. Doe er 1x 75 gram suiker in. Snijd een vanillestokje over de lengte door de helft. Haal alle zaadjes eruit en doe deze in de melk, net als het lege stokje. Verwarm de melk, maar breng het nog niet aan de kook. Roer in een schaaltje de eierdooiers, 1x 75 gram suiker en de bloem door elkaar. Doe er een scheutje melk in en roer dat door het eimengsel. Doe daarna het eimengsel in de pan en roer het goed door. Zet het vuur hoog, zodat het gaat bubbelen als lava. Dit het moet het een paar minuten doen voor de garing van de bloem. Dit is het bindmiddel van de banketbakkersroom. Blijf goed roeren tot het klaar is. Zet het vuur uit, en los de room op een bord of schaal. Hoe groter het oppervlak, des te eerder het is afgekoeld. Klop dan de slagroom stijf (zonder toevoegingen). Laat de room volledig afkoelen.
  3. Weeg nu 150 gram slagroom af en 300 gram banketbakkersroom.  Daarna kun je de rest erbij doen. Dat mengt makkelijker (familie maken). Nu is je Zwitserse room klaar. Voor de opletters: het recept van de banketbakkersroom is van 24kitchen.
  4. Nu gaan we de crêpes bakken. Vet de pan lichtjes in. Doe een beetje beslag in de kom, dat de bodem net bedekt wordt (dikker mag natuurlijk ook, maar duurt langer met bakken). Draai hierbij de pan, zodat het beslag overal even dik is. Bak deze kant voor ongeveer 1 minuut en draai de pannenkoek dan om. Bak deze kant 30 – 45 sec. Ze mogen lichtjes verkleuren, maar niet zo donkerbruin worden als een pannenkoek. Stapel de crêpes op een bord op en zorg dat ze afkoelen. Ga door met bakken, totdat het beslag op is.Ivette's life crêpe crepe taart basis zwitserse room
  5. Tijd om de taart in elkaar te zetten. Leg op een bord of taartplateau een crêpe neer. Smeer deze lichtjes in met wat vulling. Het handigst is om dit met een platte ijzeren spatel te doen. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is. Leg er een crêpe bovenop en smeer deze ook in met Zwitserse room. Ga zo door tot dat de crêpes op zijn.
  6. Zet de taart in de koelkast, zodat de room kan opstijven. Minstens een uur. Nu is de taart in principe klaar. Ik heb hem hier nog wat versierd met puntjes van de vulling, losse banketbakkersroom en losse slagroom. Dat ziet er gezellig uit. Gedaan met en spuitzak en 2 verschillende spuitmondjes.

Dit is nu een basistaart. Je kunt het zo gek versieren als je zelf wil. Cacao-crêpes en gewone afwisselend (spekkoek idee), advocaat voor Pasen, vruchtjes bovenop, boter crème vulling of jam. Verzien het maar.

Veel plezier met dit recept. Als je de taart gemaakt heb, laat je dat dan even weten?

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google

 




 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.