Cranberrytaart met witte chocolade Ivette's life recept

Cranberry taart met witte chocolade

Een tijd geleden kwam ik langs een recept van cranberrytaart met witte chocolade. De foto’s alleen al zagen er verrukkelijk uit. Ik heb het recept bewaard, want uiteraard moest ik die ook een keer maken.

En dit is de taart geworden. De cake bevat de cranberry’s en de witte buitenlaag is een witte chocolade met honing icing. Een super heerlijke taart en vrij zoet. In het Engels recept wordt er een laagje puree tussen op de cake gesmeerd. Deze heb ik weggelaten. Het laagje kan er wel tussen, als je een zurige tegenhanger wilt voor het zoete. De zure tegenhanger kun je al vinden in de besneeuwde cranberry’s bovenop de taart. Ondanks de suiker, blijft het vrij zuur.
Ingrediënten:
Voor de taart
170 g cranberry’s, bevroren of uit de koeling
2 el water
0,5 kopje suiker
170 g gecondenseerde melk
6 eiwitten
een vanillestokje
evt. rode kleurstof
250 g bloem
350 g suiker
4 thl. bakpoeder
1 thl. zout
170 g ongezouten boter op kamertemperatuur

Voor de icing
340 g witte chocolade
230 g ongezouten boter op kamertemperatuur
340 g roomkaas op kamertemperatuur
2 el honing

Besneeuwde cranberry’s
ca. 100 g cranberry’s
suiker

Bereiding:
Taart
1 Doe de cranberry’s, water en suiker in een pannetje. Kook dit totdat de cranberry’s allemaal hebben geplopt en er een grove puree is ontstaan. Roer uiteraard wel, zodat het niet aankoekt. Doe de puree in een zeef en werk met de bolle kant van een lepel of met een gummyspatel. Laat dit minstens 10 minuten afkoelen. Hoe groter het oppervlak, hoe eerder het afgekoeld is.
2 Klop in een kom een kwart van de puree (bewaar de rest), gecondenseerde melk, eiwitten, vanillestokje en evt. kleurstof. Klopt het luchtig.
3 Verwarm de oven voor op circa 175 graden. Vet een bakvorm in. Ik heb een bakvorm van 10 inch gebruikt, met een hoge rand. De taart wordt erg hoog. Je kunt het ook in twee bakvormen doen, zoals het Engelse recept. Er zitten veel eiwitten in, de taart gaat daarmee souffleren. Leg wel bakpapier op de bodem. Dan krijg je de taart er makkelijker uit. Overigens doe ik met elke taart bakpapier op de bodem.
4 Meng in een andere kom, eventueel op standaard, bloem, suiker, bakpoeder en zout. Meng dit op een lage stand, i.v.m. verstuivingsgevaar. Voeg daarna de boter in stukjes toe. Meng dit totdat er kleine stukjes deeg overblijven, ongeveer ter grootte van een erwt. Voeg de helft van het rode mengsel toe en verhoog de snelheid. Klopt dit luchtig. Voeg dan de rest van het rode mengsel toe en klopt totdat dit is opgenomen. Check dan met een spatel of alles goed is gemengd.
5 Doe het mengsel in de bakvorm(en) en bak dit totdat een prikker droog uit het centrum komt. Zet bij het bakken van de taart, de oven terug naar 150 graden. Het bakken in een vorm duurt ongeveer een uur. Bij het bakken in twee vormen circa 23 – 35 minuten. Let op: open de oven niet te vaak. Als de taart nog niet gaar is, zal de binnenkant inzakken als de oven te vaak opengedaan wordt.
6 Laat de taart circa 10 minuten afkoelen in zijn vorm en haal hem er dan uit. Laat de taart verder afkoelen op een rek. Laat dit minimaal 2 uur afkoelen.

Witte chocolade icing
1 Smelt de witte chocolate au bain marie, roer hierbij af en toe. Zodra het gesmolten is, laat het dan even afkoelen, om schift te voorkomen.
2 Meng in een kom de boter en roomkaas. Klopt dit tot het luchtig is. Voeg de chocolade, honing en eventueel drank toe. Klopt dit glad. Zet dit in de koelkast, afgedekt, totdat het smeerbaar is. Roer af en toe, zodat je wel weet hoe de dikte is.

Besneeuwde cranberry’s
1 Doe de cranberry’s in een pannetje en verwarm deze totdat je de eerste hoort ploppen. Zet het vuur uit.
2 Doe in een bordje wat suiker en leg de cranberry’s erin. Strooi er nog wat suiker over en hussel eventueel met twee lepels. Doe dit niet met je vingers, dan wordt het een kliederboel (tip van de dag).
3 Laat de cranberry’s afkoelen.

Samenvoegen
1 Snij de taart door tweeën (of door vieren, voor de puree). Voordat je de bovenkant er afhaalt, snij de taart op een plekje een beetje in. Hierdoor blijft je taart recht. Zet de onderste laag al op het bord of plank waarop je de taart wilt showen. De taart is lastig te verplaatsen, zonder het te beschadigen.
2 Smeer op de onderste helft in met een flinke laag van de room. Leg de cakelaag er bovenop. Smeer de zijkant en de bovenkant in met een dun laagje van de room en zet het in de koeling. Dit zorgt voor een ‘crumb coat’ laagje. Alle krummels blijven in dit laagje plakken, zodat ze niet zichtbaar zijn in de toplaag. Na ongeveer een half uur is de laag hard. Zet de icing NIET in de koelkast, anders is het niet meer smeerbaar.
3 Smeer de taart nogmaals in met de witte chocolade icing, en werk het strak af.
4 Leg de besneeuwde cranberry’s op de taart en klaar is kees.

De taart is buiten de koelkast twee tot vier dagen houdbaar.

Het Engels recept vind je hier.

Eet smakelijk!

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google
Gerelateerde berichten

1 thought on “Cranberry taart met witte chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.