Bucket list

Citytrip top 10 Bucket list

Vandaag in het rijtje van de bucket lists staat de Citytrip lijst centraal!

Citytrips als het ware, maar die gerust in een van de bovenstaande vakanties meegenomen kunnen worden. Op een na zijn alle locaties in Europa. Ik ben niet zo’n fan van vliegen. Vanwege mijn lengte zitten de stoelen niet echt ruim. Zo’n 10 jaar geleden ben ik met het vliegtuig naar Barcelona geweest. Na 2 uur vliegen was je een wereld verder en dat vond ik al heel vreemd. Weinig gezien van de reis, maar dat is nog niet het ergste. Twee uur lang met mijn benen in mijn nek vind ik echt niet fijn. Op zich vind ik het niet erg om te slapen tijdens zo’n reis, maar het is geen garantie dat het lukt.

Kopenhagen

Al sinds de middeleeuwen is deze stad de hoofdstad van Denemarken. Das best lang. Er is dus een rijke geschiedenis te vinden. Daarnaast is het ook de stad van De kleine zeemeermin. Wie wil daar nou niet heen. En ook wil ik langs de Rundetårn, ofwel de oudste sterrenwacht van Europa, die overigens nog steeds in gebruik is.

Oslo

Alleen al vanwege het feit dat ik vroeger in mijn topografie overzicht van hoofdsteden van Europa Olso moest leren, wil ik er heen. Zoiets vergeet je nooit meer, haha. Maar ook vanwege de rijke geschiedenis in de stad, bijvoorbeeld in het gebied Gamlebyen. Ook is er een Vikingschipsmuseum. Daar kun je, zoals de naam het al verraad, Vikingsschepen zien in het echt en van dichtbij. Hoe gaaf is dat?!

Glasgow

Een grote metropool, ofwel, de twee na grootste stad in het Verenigd Koninkrijk. Euh, say what? Jup, deze stad is heel groot. Dus als je heen gaat voor een citytrip is het wel handig om te weten waar je heen moet in de stad. Een stukje shoppen hoort daar zeker bij, denk aan Buchanan Street, een van de grootste en meest bekende winkelstraat uit Glasgow. Maar natuurlijk is er ook geschiedenis te vinden, in de vorm van een enorme kathedraal. Maar ook de botanische tuin lijkt mij gaaf om te zien, met de enorme broeikassen.

Dublin

Een Iers biertje drinken in een pub met een fiddle-ende two-stepper. Need I say more?

New York

The Big Apple. Ik wil wel eens zien hoe die stad er nu in het echt uit zien. Honderden films heb ik al gezien waar die stad voorbij komt. Nou heb ik het niet zo op de lichaamsscan bij Schiphol, maar ach, je wilt wat toch?

Rome

Naar Rome ben ik al eens geweest, maar dat was 1 dag in een een andere vakantie. Ik wel er wel een paar dagen heen, zodat ik daadwerkelijk het Colosseum van binnen kan bekijken. Maar ook het forum Romano. Dat stond destijds in de stijgers, er werd veel onderzoek gedaan. Nu zou het er heel anders uit zien. Daar ben ik wel benieuwd naar! In Het Vaticaan ben ik al geweest in de grote kathedraal, maar de Sixtijnse Kapel wil ik graag nog zien met de fresco’s van Michelangelo. Ook wil ik graag in de bibiotheek kijken van Het Vaticaan, maar volgens mij kom je daar niet zo maar binnen.

Verona

Denk aan de film Shakespeare in Love of aan Letters to Juliet, films over Shakespeare en het mooie Verona. Natuurlijk wil ik dan even op het balkon staan waar Juliet volgens Shakespeare zou hebben gestaan, toen haar Romeo riep waar ze bleef.

Istanbul

Van Istanboel wil ik voornamelijk naar het oude gedeelte, dat er al stond wanneer de stad nog Constantinopel heette. Vanuit mijn studie heb ik wel wat kunstgeschiedenis meegekregen over deze stad. Het zou gaaf zijn als ik dat eens in het echt kan zien. Denk hierbij aan de Hagia Sofia en nog veen meer van dat soort bekende oude iconen.

Athene

De Akropolis van Athene is een van de dingen die ik dan in de stad ga bekijken. Maar natuurlijk ook de Dionysus-theater en de Tempel van de Olympische Zeus. Dit is een stad waar ik dan echt heen zou gaan voor de meer dan 2000 jaar oude onderdelen van de stad. Om ergens te lopen waar millenia geleden ook al mensen liepen.

Matera, Italië

Dit is een heel bijzonder stadje. Het is namelijk een van de oudste, nog steeds bewoonde steden ter wereld (zie Lonely Planet). Het verkooppraatje van deze website lonkt mij er al behoorlijk heen! De stad an sich is zo’n 9000 jaar oud en volledig gerestaureerd. Volgend jaar is het namelijk de Culturele Hoofdstad van Europa. Lijkt mij dat het er dan heel druk gaat worden. Dus misschien het jaar erna of later nog, maar voordat het verval van de restauraties weer gaat intreden, haha.

Dit waren mijn 10 citytrips die ik graag wil doen. Niet per se in 2018. Zeker niet, maar ik wil er wel een keer geweest zijn.

Ik ga vooral heen voor geschiedenis. Veelal in grote steden zie je winkels die je ook in Nederland hebt, dat vind ik niet heel spannend. Vaak ga ik dan wel op zoek naar locale winkeltjes met producten uit de regio. Zo is Carcassonne, Zuid-Frankrijk ook een heel mooie aanrader, wanneer je van heel oude steden houdt. Carcassonne, ja ook zoals het spel, is een middeleeuwse stad, die misschien nu door toerisme nog meer floreert dan het vroeger al deed.

Wat staat er bij jouw op de citytrip bucket list?

Liefs van Ivette

 
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.