Cheesecake japanse wijnbes

Cheesecake met Japanse wijnbes, kiwi en aardbei

Vandaag een vrij makkelijk recept met de Japanse wijnbes. Niet in de hoofdrol, meer in een bijrol. En zeker heerlijk!

Op het internet valt het eigenlijk nog een beetje tegen met hoeveel recepten er beschikbaar zijn, waar een Japanse wijnbes in is verwerkt. Dat vind ik jammer, want het is een heerlijk besje, die je gemakkelijk uit te tuin kunt plukken en direct verwerken in wat lekkers. Dit vruchtje leerde ik voor het eerst kennen als klein meisje. Toen ik op een van de vele tripjes (enkele huizen verderop in het blok) naar de buurman ging, kregen ik en nog wat andere kindjes uit de buurt een besje aangerijkt. Dit was een Japanse wijnbes.

Geïntrigeerd door het nog onbekende vruchtje, vond ik het eigenlijk best lekker. En ook het feit dat het groeit in eigen tuin (bij de buurman dan) en ook met zoveel besjes. Dit is mij altijd bij gebleven. Later, in onze eigen tuin heb ik ook zo’n struikje geplant. Lang hebben we erigenlijk niet van kunnen genieten. Nog geen twee jaar later waren we verhuisd, haha.

In de tuin van dit tijdelijke huis staat een enorme struik van de Japanse wijnbes. En dus kon ik het dit jaar niet laten om er wat lekkers mee te maken. Ik heb nog zo veel meer ideeën, maar tijd hè, haha. Dus ook vanwege die tijd heb ik een makkelijk recept gemaakt, waarbij je de besje zo kunt verwerken.

Cheesecake japanse wijnbes

Wineberry

De Japanse wijnbes heb ik in de tuin gehad. Het bijzondere van deze plant is dat niet alle vruchtjes tegelijkertijd rijp worden, maar steeds in kleine plukjes. Heel erg handig bij het maken van taarten, of wanneer je het in je ontbijt wilt verwerken. Wil je er jam van maken? Bewaar dan de rijpe besjes in de koelkast, zo kun je ze langer goed houden, totdat je genoeg besjes hebt voor jam.

Wat heb je nodig:

 • 200 g Bastogne koeken
 • 75 g boter
 • 300 g monchou (kamertemperatuur)
 • 300 g ricotta (kamertemperatuur)
 • 1 vanillestokje
 • 3 eieren
 • 150 g witte basterdsuiker
 • 2 el bloem
 • rasp van 1 citroen
 • halve gele kiwi
 • handje vol Japanse wijnbessen
 • 4 aardbeien

 

Hoe maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 120 graden Celcius. Voorzie de bodem van een springvorm van bakpapier en smeer de vorm in met boter.
 2. De bodem maak je door de koekjes fijn te maken met een deegroller of keukenmachine. Vervolgens smelt je de boter in een pannetje. Haal deze van het vuur en meng de koekkruimels door de gesmolten boter. Doe dit mengsel in de vorm en druk het stevig aan. Gebruik hiervoor een glas of de bolle kant van een lepel. Zet dit in de koelkast om af te koelen.
 3. Meng de monchou in een keukenmachine romig en voeg dan de ricotta en het merg uit een vanillestokje toe. Meng dit romig door elkaar voeg dan een voor een de eieren toe, terwijl de machine verder klopt. Voeg dan de basterdsuiker en de bloem toe en meng het geheel goed samen. Wil je een luchtigere taart, klop dan met een garde het mengsel lang door. Wil je meer een taart die meer massief is, klop dan niet te lang of gebruik zelfs een bisschop.
 4. Doe het mengsel in de springvorm en bak de taart in zo’n 65-80 minuten gaar. Het is belangrijk dat het midden van de taart nog een beetje vloeibaar is. Bak je te lang, dan krijg je scheuren. Deze taart is 72 minuten gebakken.

De vruchtjes hebben een zuurtje in hun smaakervaring zitten. In een taart die vrij zoet van zichzelf is, is het heel fijn om een licht-zurige tegenhanger te hebben. Een kiwi, een aardbei (ongezoet) en een Japanse wijnbes hebben dat zeker.  Je kunt ook citrusfruit erop leggen, maar citroen eet je eigenlijk niet rauw. Limoen ook niet, meer in een gesuikerde variant. Dan verlies je wel het zuurtje. Sinaasappel zou eventueel kunnen in smaak, maar dan zou ik de citroenrasp uit de taart weglaten en puur voor een sinaasappel cheesecake gaan. Eventueel met wat chocolade rasp.

Cheesecake japanse wijnbes

Een paar belangrijke tips.

Open de oven niet te snel. Bij een taart die moet souffleren, of wel gaan rijzen door de eieren die erin zitten, is het belangrijk de oven zo lang mogelijk dicht te laten. Begin bij deze taart pas te controleren op 65 minuten. Open de je oven te snel, dan zal de taart inzakken.

Zet de temperatuur van de oven beslist niet hoger dan 120 graden, liever iets te laag. Dan heeft de taart de tijd om te garen. Gaat het te snel, krijg je scheuren. Op zich niet erg, maar als je een mooie taart wilt serveren, zonder volledig dekkende topping, is een taart zonder scheuren toch net iets verfijnder.

Wil je nog een recept lezen met de Japanse wijnbes? Klik dan hier. Dit is een recept van tartelettes met frangipane vulling en deze lekkere besjes. Laat de naam je niet afschrikken. De taartje zijn super makkelijk te maken. En zijn de besjes weer uit het seizoen, dan kun je ze makkelijk vervangen door frambozen of perzikken.

Liefs van Ivette
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.