Burns Supper

Op 25 januari is het de geboortedag van Robert Burns. Een Schotse dichter die leefde van 1759 tot 1796. Een van zijn bekendste werken is Auld Lang Syne. Zijn vrienden zijn volgens de verhalen zo’n 5 jaar na zijn overlijden begonnen met het bij elkaar komen en zijn leven te vieren. Dat is tot op heden nog steeds een traditie in Schotland. Maar niet alleen daar.

Op of rond 25 januari worden er in Schotland op verschillende plekken Burns Suppers georganiseerd. Deze staan dus in het teken van Robert Burns. Zo’n diner houdt vandaag de dag veel eten en whiskey drinken in! Dit gaat dan volgens een vast programma, en dat programma wordt door iedereen over de hele wereld gevolgd. Hoe leuk is dat?

Zelf ben ik wel van geschiedenisdingetjes en kleine tradities. En dan kan ik er ook heerlijk van genieten. Voor mij is dan een stapje in het verleden doen en zien hoe de cultuur toen was. Zo is ook het Burns Supper voor mij een stapje terug. Genieten van muziek die erbij past. Het leuke is ook dat er meestal een doedelzakspeler aanwezig is. Dat is namelijk een onderdeel van de avond. Deze opent het programma, begeleid de haggis naar binnen.

Haggis, jongens. Dat is nog wel een dingetje. Velen durven er niet aan. Zijn bang voor de smaak, maar vooral het idee. Haggis is orgaanvlees in schapenmaag. Dat klinkt nogal nasty, maar het is eigenlijk heel lekker. Even niet bij stilstaan wat het is en dan lekker genieten. Voor de zwangere dames: het is ook te doen voor jullie! Neem dan geen whiskey en niet te veel haggis (i.v.m. lever die er ook in verwerkt wordt).

Voor de avond is er een vast programma.
– Van te voren verzamelt iedereen zich op de afgesproken locatie.
– De gastheer verwelkomt alle gasten en wijst ze naar hun plaats. DIt gebeurt ook wel informeel en mag je zelf een plek zoeken.
– Als iedereen heeft plaats genomen wordt het gedicht ‘The Selkirk Grace’ uitgesproken.
– Dan volgt de eerste gang. De soep. Veelal is dit Cock-a-Leekie, ofwel Kip met prij soep.
– Dan komt de ‘stoet’ binnen. Een doedelzak-speler zet en in begeleidt de haggis naar binnen. Dit wordt op een groot bord geserveerd. Daarna komt de whiskeydrager naar binnen. Hij draagt 2 flessen en houdt ze als een andrieskruis, als bescherming tegen het kwade.
– De gastheer leest het gedicht ‘Adress to the Haggis’ voor. Dit gebeurt vaak met enige dramatiek:

His knife see rustic Labour dicht = het scherpen van de messen

An’ cut you up wi’ ready slicht = steek het mes in de haggis en snijd het open

Vervolgens wordt er een toast met whiskey op de haggis uitgesproken. Iedereen kan nu gaan eten. De maaltijd bestaat verder uit aardappelpuree, puree van koolraap en wat er nog meer voor lekkers bij komt. Dit kan een vlees-pie zijn, en voor de afwisseling is er ook wel eens vis te vinden.
– Als dessert wordt er vaak ‘Tipsy Laird’ geserveerd. Dit is een Schotse trifle met sherry. Een andere optie is ‘Cranachan’, een gerecht bestaande uit slagroom, whiskey, frambozen en honing. Soms ook met havermout. Dit alles onder de begeleiding van een glas whiskey, ofwel Schotse Levenswater.
– Optioneel is havermoutcrackers met kaas.
– Afsluitend wordt er nog koffie gedronken. Maar ik vraag me wel af of dit echt Schots is. Er zijn dan nog verschillende toasts mogelijk, maar deze kunnen ook door de avond heen gepland worden. Het heeft anders de neiging wat langdradig te worden.

De hele avond kan natuurlijk onder begeleiding van een band die traditionele Schotse muziek speelt, liedjes zingt. Eentje die eigenlijk niet mag ontbreken is ‘The Wild Rover‘. Een heel gezellig nummer, waarbij iedereen mag en kan meezingen en klappen!

Wil je dit ook een keer meemaken? Morgenavond 28 januari wordt dit gevierd in The Irish Cottage, te Verlaat (Noord-Holland). Bel wel even van te voren, je dient te reserveren. Mocht het niet meer lukken, de pub en lounge zijn ook gewoon geopend! Voor kleine kinderen is het niet echt geschikt, het wordt vrij laat. Wij zijn er in ieder geval bij!

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google

Dit bericht is niet gesponsord.
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.