Brief voor Elsha

Elsha is vandaag 1,5 jaar oud, ofwel 18 maanden. Een mooie mijlpaal vind ik. Tijd voor een brief aan haar!

Onze lieve Elsha, 1,5 jaar geleden kwam jij ter wereld. Jij maakte ons mama en papa, ouders. Een aparte gewaarwording en het besef dat ik een moeder was, heeft lang nodig gehad te landen. Niet negatief gezien. Ik was en ben verliefd op je. Al vanaf het moment dat je in mijn buik groeide en helemaal toen je op mijn buik gelegd werd. Ik voelde me alleen geen moeder, het was Elsha en Ivette. Regelmatig zeggen dat ik een dochter heb, heeft geholpen. Hoe vaak ik boven de box heb gestaan met gelukstranen… Met tellen ben ik maar gestopt.

Wat heb ik van je genoten, de momentjes samen in bed. Papa was al aan het werk, en wij hadden nog verlof. Al snel kroop je tegen me aan, of legde je jouw mooie koppie tegen de mijne, als je lekker de fles aan het leegdrinken was.

Je bent zo’n makkelijk kind. Je luistert goed, slaapt goed, eet goed, leert goed, en je gaat als een speer in alles. Je helpt met de vaatwasser opruimen, en niet alleen dat. Je snapt al dat wanneer mama of papa vraagt iets op te ruimen, voordat je verder kunt met iets anders. En dan ben je nog geen 1,5 jaar oud.

Met 14 maanden oud werd jij al grote zus. Jaloers zijn kon je nog niet, daar was je nog te jong voor. Nu komt dat eigenlijk maar zelden om de hoek kijken. En dan komt het meer omdat ik niet tactisch troost. Als jij dan ‘koppie stoot’ hebt met Fynn, omdat je zo lief een kusje wilde geven, had ik natuurlijk eerst jou moeten troosten. Logisch dat je dan boos wordt. Het concept begint nu wel te komen.
Je hebt veel geduld als je broertje even moet drinken. Je helpt eigenlijk dan ook mee. Als de billen schoongemaakt moeten worden, kun je de doekjes voor me pakken. Je geeft ook graag kusjes.

Maar zo jong als je bent, praat je al met meerdere woorden. Niet allemaal duidelijk wat ze zijn, maar het onderwerp van je zin is altijd duidelijk. Ja zitten (ik ga zitten), wo bal (de bal), je koekoek (ik wil een koekje), jeje puusel (de puzzel) en woa soesel (waar is woezel) komen regelmatig uit jouw mondje gevlogen. Thee is auw, of hees, net als de kerstboom of waxinelichtjes. Je blijft er keurig vanaf. Je haren zijn moooi, net als het kunstwerkje wat je samen met oma hebt gemaakt.

Je snapt ook wanneer je iets doet wat niet mag, zoals je eten op de grond gooien. Als ik je dan terecht spreek, kun je heerlijk langs je wenkbrauwen naar me kijken. Dan moet ik echt mijn lach inhouden, om pedagogisch verantwoord te blijven. Zeker als oma naast me in de schaterlach springt.

Al een tijdje geef je heerlijke knuffels. Je slaat je armen dan om me nek en zoent me heerlijk op de wang. Je knijpt nog even je armen samen en roept dan MAMAMAMA! Kusjes vliegen in de rondte, en je armen kunnen dan niet strakker om mijn nek. Dan viert liefde echt hoogtij!

Vandaag hebben we lekker een taartje gegeten, schwartzwalderkirschtorte, met slagroom uiteraard! Papa had een citroentaartje en ook die vond je om op te smullen. Lekker prieken met je vinger in het witte goedje, en dan mmm roepen dat je het echt heel lekker vindt!

Dank je wel, lieve Elsha, dat jij in ons leven kwam. Dat jij zo’n mooie meid bent geworden, vol liefde en onschuld. Ik hoop dat je lang zo kunt blijven genieten van het leven als dat je nu doet!

Liefs van je moeder (en je vader)

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.