Borstvoeding Week

Borstvoeding Week 2018

Van 1 tot en met 7 augustus is het World Breastfeeding Week 2018. Hier lees je mijn ervaring met borstvoeding geven aan twee kinderen.

Borstvoeding Week 2018 is er om aandacht te vragen voor het borstvoeding geven. Een deel van de aandacht is voor het openbaar voeden van je kindje. Maar ook zo veel meer aspecten. Dit jaar geven ze aan dat het de fundering is voor een goed leven van baby en moeder. Nou is dat een mooie gedachte. Maar ik kan je vertellen dat niet iedere vrouw borstvoeding kan geven. En daar zijn de meningen zo hard over. Onterecht. Je hebt niets te zeggen over of en hoeveel melk je als vrouw kunt geven aan je kindje.

Mijn eerste ervaring met borstvoeding geven was met Elsha. Ik vond het een bijzondere ervaring. Maar omdat zij in de kraamweek mega veel is geprikt, geelzucht prikken en de gebruikelijke hielprik (2x), raakte ze helemaal van slag. Ze moest bijgevoed worden. Niet omdat ik te weinig gaf, verre van, maar haar bloed was te stroperig en daardoor kon ze ook niet goed geprikt worden… We gingen tijdelijk over naar kolven en bijvoeden. Nadat alles weer goed ging, zijn we weer gaan proberen met live borstvoeding geven. Dat lukte aardig, maar ze kreeg heel veel krampjes al snel. Uiteindelijk ben ik, toen Elsha 3 weken oud was, weer gaan kolven en uit de fles de melk geven. Ze kreeg beduidend minder krampjes. Het was een combinatie van tepel-borst vorm en haar kleine mondje, waardoor ze veel lucht hapte. Uit de fles ging het een stuk beter. Wel merkte ik dat het al gauw minder werd, de borstvoeding en moest ik er wel bij gaan voeden met kunstmelk. Het halveerde. En wanneer ik er over nadenk, is het eigenlijk wel een mooie combinatie. Ze krijgt zo het goede van twee soorten voeding. Uiteindelijk was na 6 weken Elsha wel klaar met de borstvoeding. Toen ben ik ook gelijk gestopt met kolven. Cold turkey heet dat toch? Daar schrijf ik in een later artikel over. Na 6 weken zijn we dus overgegaan op 100% kunstvoeding. En dat gaat prima. Elsha is amper ziek, een slimme en leergierige meid.

Bij Fynn ging kwam het ongeveer op hetzelfde neer. Hij dronk goed, zijn mondje paste beter op mijn tepel. Maar na 2,5 weken was ik er eigenlijk wel weer klaar mee, dat gesabbel aan mijn tepels, op momenten dat het hem uitkwam. Ik had immers nog een meisje rondlopen. Dus ging ik weer kolven. En dat ging prima. En precies weer met 3 weken halveerde de melkproductie en na bijna 6 weken ben ik er maar weer mee gestopt.

Beide kindjes hebben dus de eerste paar weken wel borstvoeding gehad, maar zeker geen vier maanden of langer. Ik heb van de momenten genoten en ik was ook bijzonder blij dat het gefriemel weer klaar was en ik mijn borsten weer voor mezelf had.

Heb jij borstvoeding kunnen geven? Ben je er niet aan begonnen? Het maakt allemaal niet uit. Het enige wat ik wel belangrijk vind, is dat wanneer je bewust geen borstvoeding geeft, om welke reden dan ook, het wel een weloverwogen keuze is. Want als je wel gaat geven en je krijgt er alleen maar stress van, dan is geef je dat stresshormoon ook aan je baby door. En dat is iets wat je al helemaal niet wilt.

Dus ben ik zo’n moedermaffia die voor borstvoeding is. No way. Ben ik pro borstvoeding? Ja, zolang het goed gaat! Lieve lezers, oordeel niet over moeders die het niet geven, maar vraag er misschien is naar. Zo komt er meer begrip!

Wil jij ook je verhaal delen? Voel je vrij, negatieve oordelen zal ik niet toelaten of verwijderen van de site!

Meer informatie over deze speciale week, lees je hier.

Liefs van Ivette

ps: De titelafbeelding is een schilderij van Leonardo Da Vinci. Zal het openbaar borstvoeding geven ruim 500 jaar geleden ook al een issue zijn geweest?

 
 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.