Blueberry muffins

Blueberry muffins

Een tijdje terug kwam ik langs een lekker, Engels recept voor blueberry muffins. En ik heb ze inmiddels al een aantal keer gemaakt en mijn eigen draai eraan gegeven! 

Blueberry muffins wilde ik al een tijdje maken. Ze stonden op mijn baking bucketlist. Zo kwam ik via het bekende medium langs dit recept en het leek mij niet te moeilijk. Dus gaan met die banaan.

En ik kan gelijk vertellen, ze zijn een dikke aanrader. Kinderen smullen ervan, en de volwassenen ook. Ze zijn binnen notime op. Maar kun je er zuinig op zijn, dan kun je ze, wanneer verpakt in plastic of onder een stolp, tot maximaal een week bewaren. Ze zijn het lekkerst tot 3 dagen bewaren. Dan wordt de crumble te zacht.

Dit recept maakt zo’n 14-18 muffins, afhankelijk van hoeveel je in de cupjes doet. Ikzelf kom op 18 muffins met blauwe bessen uit. Vaak heb ik onderin dan nog wat beslag over, soms wel genoeg voor 2 muffins zonder bessen. Die bak ik ook altijd. Wanneer de kinderen net mooie kleren aanhebben en je ze een muffin wil geven, geeft alleen de muffin zonder de bessen weinig schadelijke vlekken.

Blueberry muffins

Blueberry muffins

Wat heb je nodig:

Voor de blueberry muffins

  • 300 g bloem
  • 2,5 thl bakpoeder
  • snuf zout
  • 225 g suiker
  • 2 eieren maat L
  • 260 g volle yoghurt
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 1 vanillestokje
  • 125 g blauwe bessen
  • 1 el bloem

Voor de crumble

  • 165 g bloem
  • 140 g suiker
  • 110 boter
  • 1 thl koek en speculaaskruiden

Blueberry muffins

Hoe maak je het:

  1. Je begint met de crumble. Smelt de boter. Doe de bloem, suiker en kruiden in een mengkom. Roer alles goed door elkaar en voeg dan de gesmolten boter toe. Begin met een vork de boter en de droge ingrediënten door elkaar te roeren. Zodra er verbinding optreedt, kun je met je handen verder gaan. Maak er kleine kruimels van, die je op de muffins kunt strooien. Het is nog warm, dat is niet erg, maar let op  dat de gesmolten boter niet te heet is. Dit kun je nu laten staan, totdat je het nodig hebt.
  2. Zet de muffinbakvormen klaar en vul ze met baking cups. Verwarm de oven op 225 graden Celcius.
  3. Dan ga je beginnen aan de blueberry muffins. Meng in een kom de bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Zet dit aan de kant.
  4. Meng met een mixer de suiker en de eieren, totdat het goed gemengd is. De suiker hoeft niet volledig opgelost te zijn. Voeg dan de yoghurt, olie en het uitgeschraapte vanillestokje toe aan het geheel. Mix dit goed door elkaar, het mengsel moet een bleek gele kleur krijgen.
    Blueberry muffins
  5. Pak dan een gummi spatel en roer voorzichtig het bloemmengsel door het eimengsel. Je gaat nu niet meer mixen, omdat je de lucht er dan uit klopt. Dat wil je niet. Meng goed, maar niet te lang. Zodra alles gemengd is, is het goed.
  6. Doe in een schaaltje de blauwe bessen met een beetje bloem, 1 eetlepel bloem is in principe genoeg. Meng dit door elkaar. Dit zorgt ervoor dat de bessen niet allemaal naar de bodem van de muffin zakken tijdens het bakken. Vouw ze voorzichtig door het muffinmengsel.
  7. Vul dan de baking cups met wat mengsel. Wat ik aanhoud als hoeveelheid is een ijsschep, waarmee je een bol ijs via een knijpsysteem het bolletje kunt loslaten in een schaaltje (ijsportioneerlepel). Op deze manier kun je ook makkelijk het beslag in een vormpje doen, zonder al te veel te knoeien. 1 schep is in principe genoeg. Tenzij je een kleine schep hebt, dan zou ik twee schepjes in het beslag doen.
    Blueberry muffins
  8. Verdeel dan de kruimel over de muffins. Meestal houd ik wel iets over. Zorg dat de kruimels klein zijn, dat eet fijner. Op de foto zie je ook veel kruimels naast de cupjes liggen. Dat gebeurt, maar haal zo veel mogelijk wel weg. Dit wordt in de oven namelijk zwart en gaat stinken.
    Blueberry muffins
  9. Verlaag de temperatuur naar 190 graden Celcius en zet de vormpjes in de oven. Bak de blueberry muffins in ongeveer 20 minuten klaar en goudbruin. Controleer vanaf 18 minuten de muffins met een satéprikker of ze gaar zijn. Wanneer de prikker er droog uitkomt, is de muffin gaar. Ze hoeven dan niet tot de 20 minuten te blijven staan.

Blueberry muffins

Blueberry muffins

Receptvariaties

Ik heb dit recept ook al geprobeerd met vanilleyoghurt. Erg lekker kan ik je zeggen. Je kunt dan het vanillestokje weglaten, die zit dan al in de yoghurt verwerkt. Je kunt het ook met Griekse yoghurt doen. De muffins krijgen dan een iets meer robuuste smaak mee. Qua structuur merk ik weinig verschil, ze zijn iets steviger, maar eigenlijk niet noemenswaardig. Daarnaast kun je het strooisel ook met alleen kaneel doen, zoals het originele recept, maar dat vind ik minder spannend.

Geniet ervan!

Liefs van Ivette

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *