Ivette's life

Bericht nummer 100

DSC_0024Zo! Nu al weer bericht nummer 100. Een tijd lang heb ik zitten denken waarover ik dit artikel zal laten gaan.

Lezers bedankt!

Dat verdient taart, dus ik heb een taart gemaakt.

Via delicious engeland heb ik een mooi recept gevonden die ik voor deze gelegenheid wilde uitproberen, Salted chocolate and dulce de leche tart. Ik hem het recept een klein beetje anders gemaakt, zodat het in Nederland ook te maken is. Hier wordt immers geen dubbele room verkocht.

DSC_0009Dit heb je nodig:
– 3 grote eieren
– 85 gram ongezouten boter
– 70 gram suiker
– 230 gram bloem, en extra voor het uitrollen
– snufje zout
– 1 blikje gecondenseerde melk
– 350 gram melk chocolade
– 125 ml slagroom
– klontje boter
DSC_0018– grove zoutkorrels
– blindbak bonen/rijst/kogels
– 2 bakpapiertjes
– springvorm/bakvorm

Zo maak je het:
1 Beging met het blikje gecondenseerde melk. Zet deze voor ten minste drie uur op het vuur, in een pannetje met water. Breng dit water aan de kook en zet daarna het vuur laag. Vul af en toe het water bij (warm), zodat je pan niet droogkookt. Dan heb je dulce de leche. PAS OP! Maak het blikje pas open als het volledig is afgekoeld. Maak je het eerder open, dan heb je dit lekkere spul op je plafond zitten. Zet het ook niet af te koelen in ijs, mogelijk krijg je dan nog spannendere momenten (haha).

2 Meng de drie eieren en boter door elkaar. Voeg dan het suiker toe en dan het bloem. Dit kun je met de hand doen, of in een keukenmachine. Het originele recept had 170 gram bloem, ik had er zeker 230 nodig om er een deegje van te maken, en nog meer om het te kunnen uitrollen. Eenmaal een deegje, leg dit dan ten minste een uur in de koelkast, in plastic folie. Het liefst in een plak van ongeveer 1 centimeter dik.

3 Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit van ongeveer 3-5 millimeter dikte. Gebruik voldoende bloem en zorg dat het niet aan je werkplaats gaat plakken. Maak een springvorm of andere leuke bakvorm klaar. Dit kan met bakpapier en wat boter langs de zijkant, of alleen boter. Wat jezelf het lekkerst vindt. Persoonlijk geniet mijn voorkeur een bakpapiertje op de bodem. Zo blijft het zeker weten niet plakken aan de onderkant. Vul dan de bakvorm met het deeg. Zet dit voor ten minste een half uur in de koelkast te koelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden Celcius (hete lucht oven).

DSC_00154 Haal de bakvorm uit de koelkast. Kreukel het tweede bakpapiertje en doe dit in de bakvorm. Door het te kreukelen is het makkelijker te gebruiken. Vul dan de bakvorm met bakbonen. Ik had niet genoeg bonen, en heb het aangevuld met rijst. Zet de bakvorm dan voor 20 minuten in de oven. Haal dan de taart eruit (laat de oven draaien) en stort de bakbonen op een andere ovenplaat of bord. Zet de taart weer in de oven voor nog eens 5 minuten. Haal de taart dan uit de oven en laat het buiten de koelkast afkoelen naar kamertemperatuur, ongeveer een half uur.

DSC_00225 Doe de dulce de leche in een kom en roer dit goed door, zeker als er kleurverschil is het gecondenseerde melk. Vul dan de bakvorm met de dulce de leche en zorg dat de bovenkant zo goed als glad is. Zet dit dan voor ten minste een half uur in de koelkast.

DSC_00176 Begin ondertussen met het chocolademengsel. Doe de chocolade, slagroom, wat grove zoutkorrels, een klontje boter (25 – 30 gram) in een schaal die au bain marie verwarmd kan worden. Doe dit ook (haha). Roer het af en toe goed door tot er een geheel ontstaat. Mocht er een vettig laagje ontstaan, dan kun je wat extra room toevoegen. Als dit eenmaal goed gemengd is kunt je de schaal uit de pan halen en laten afkoelen tot kamertemperatuur. DSC_0021Doe dan huishoudfolie over het chocolademengsel. Door de slagroom kan er een velletje ontstaan. Dit voorkom je door het plastic.

7 Haal de bakvorm uit de koelkast en test of de karamellaag goed stevig is. Stort dat het chocolademengsel op de karamel. Strooi er nog wat zoutkorrels over en zet de taart weer in de koelkast.

DSC_00248 Na tenminste een half uur is de chocolade aardig gesteven en kun je de taart aansnijden.

Geniet ervan en op naar de volgende 100 berichten!

Mocht je het recept in pdf formaat willen lezen, laat het even weten. Dan zet ik het er nog bij. Het je andere vragen of opmerkingen, ik hoor of lees ze graag. Je kunt ze droppen via de bekende kanalen.
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.