bavaroisetaart recept Ivette's life taart

Bavaroisetaart met aardbei, limoen en vlierbloesem

DSC_0886Op Elsha haar verjaardag had ik naast de Dripcake ook een aardbei bavaroisetaart gemaakt. De bodem is gemaakt van lange vingers, en de gelei is van limoen en vlierbloesemsiroop. Een friszoete taart, heerlijk voor warm weer!

Voor een verjaardag maak ik, zoals je waarschijnlijk wel bekend is, graag zelf mijn taarten. Standaard zijn de appeltaart en de stracciatellakwarktaart. Deze keer wilde ik graag iets anders. Appeltaart eten we door de traditie bijna elke verjaardag aanwezig en vond het leuk om wat anders te proberen.

In eerste instantie had ik het idee om eem mirror glaze taart te maken. Maar dat idee schoof ik toch op voor later. Belangrijkste was vooral in alle rust mooie taarten te maken en dat mirror glaze gaf qua tijd toch iets te veel druk. Deze houden jullie van mijn nog te goed, maar zal waarschijnlijk pas na de zwangerschap komen. Over zwangerschap gesproken, in deze taart zitten rauwe eiwitten. De taart wordt wel ingevroren, maar voorzichtigheid is geboden.

Qua bavaroise taart leek het mij lekker om een aarbeibavaroise taart te maken, maar niet al te zoet. Zo bedacht ik een gelei voor de binnenkant van limoen. Op internet zag ik een recept voorbij komen met prosecco, maar dat leek mij niet verstandig, haha. Het recept heb ik daarom deels overgenomen en aangepast naar eigen voorkeur.

DSC_0936De bavaroise is dus van aardbei. Voor het gemak en de prijs heb ik bevroren aardbeien gebruikt. Deze zijn prima van smaak, maar een stuk goedkoper. Eventueel kun je verse aardbeien voor de bovenkant gebruiken, maar ik ben niet van zoveel poespas op een taart. Bij de dripcake vond ik het mooi genoeg, een rondje merengue koekjes en wat glitter. Anderen gooien hun taart helemaal vol, maar dat lukt mij niet. Ik weet niet wat ik er dan op moet doen en vind het dan een misplaatste compositie en baal achteraf dan weer. Hebben jullie hier nog tips voor?

De bodem is van lange vingers. Dit kwam ik in een tijd geleden tegen in een boekje, in het recpet van een volledige taart. De taart zelf sprak mij niet zo aan, maar vond het wel grappig om de bodem te onthouden. En super makkelijk om te maken.

De taart heb ik gemaakt in een taartring. Ik begin met de gelei. Deze moet namelijk bevroren zijn en ik heb maar 1 taartring. Maak de taart het liefst wel een dag van tevoren. Ben je al lekker genoeg gemaakt voor het recept? Hier volgt het.

Zo maak je de taart
Gelei
– 3 limoenen
– 300 ml vlierbloesem limonade, aangelengd met Spa Marie
– 50 ml gewoon water
– 5 blaadjes gelatine
– 50 gram suiker
DSC_07910 Maak de flexibele taartring klaar door aan de onderkant en buitenkant te bedekken met keukenfolie. ik heb de taartring op ca. 20 cm. gezet. De taart zelf op 23-24 cm doorsnee.Doe eventueel een elastiek om de buitenkant, zodat het plastic goed blijft zitten. Zet dit op een platte onderkant, die in de vriezer past.
DSC_07961 Rasp 1 van de limoenen en vang dit op in een bakje. Pers de limoenen met een pers of met een vork uit boven een steelpannetje. Voeg de limonade, rasp, water en suiker toe. Zet dit op middelhoog vuur op.
2 Zet de blaadjes gelatine in een bakje met koud water te weken, voor ongeveer 5 minuten. Doe het niet langer, want dan breekt je gelatine in stukjes.
3 Is de suiker goed opgelost in het mengsel, zet het vuur dan uit. Wacht even, totdat de hoogste hitte eraf is. Haal de gelatine uit het bakje en knijp het goed uit. Voeg de gelatine toe in de steelpan en meng dit goed door, zodat alle gelatine is opgelost en goed gemengd.
DSC_08134 Laat dit afkoelen tot handwarmte, zo geleert het nog niet volledig en is het nog schenkbaar in de vorm. Dat is dan ook de volgende stap, vul de taartring met de gelei en zet dit voor tenminste twee uur in de vriezer. Na een uur kun je de gelei wel uit de ring halen, als je (net als ik) maar 1 taartring tot je beschikking hebt.

Bodem
– 125 gram ongezouten boter
– 225 gram lange vingers

DSC_08120 Leg onder of in de taartring een taartkarton neer, zodat je een stevige onderkant hebt. Bedek eventueel de vorm met wat aluminiumfolie, zodat je geen lekkage krijgt.
1 Maal in een keukenmachine de koekjes fijn. Dit kan grofkorrelig of fijnkorrelig, wat je zelf het fijnst vindt. Eventueel kun je dit in een keukendoek doen en met een deegroller de koekjes stuk slaan.
2 Smelt de boter in een steelpan, doe dit niet op en te hoog vuur. Dan brandt je boter niet aan, terwijl de helft nog moet smelten. Als het gesmolten is, kun je de koekkruimels toevoegen. Roer dit goed door.
3 Gooi het mengsel in de vorm en druk dit stevig aan met bijvoorbeeld de achterkant van een lepel. Je kunt, als je er een hebt, een hamburgerpers gebruiken. Laat dit goed afkoelen.

Bavaroise
– 430 gram aardbeien, bevroren gewogen
– 75 gram suiker
– 75 ml water
– 6 blaadjes gelatine
– 1 el citroensap
– 250 ml slagroom
– 2 eiwitten

1 Doe de aardbeien in een keukenmachine en maal ze fijn. Dit kan eventueel in een blender.
2 Doe gelatine in een kom met water en laat het voor ongeveer 5 minuten weken.
3 Doe de water, suiker en citroensap in een steelpan en verhit het tot de suiker volledig is opgelost. Knijp de gelatine goed uit en voeg het toe aan het mengsel. Roer dit goed door, zodat alle gelatine is opgelost en niet klontert.
4 Klopt het enigzins afgekoelde mengsel door de aardbeien heen en zet dit opzij.
5 Klop het slagroom tussen yoghurtdikte en stijve slagroom op. Roer eerst een beetje door het aardbeienmengsel en daarna de rest. Let op, roer alleen wat nodig is, zo behoud je de meeste lucht in je taart.
DSC_08216 Klopt de eiwitten stijf. Roer ook eerst weer een beetje hiervan door het aardbeienmengsel en dan de rest. Dezelfde mate van roeren als met de slagroom is geboden.
7 Stort ongeveer de helft in de taartring en zet de taart voor ongeveer 30 minuten in de vriezer. De rest kun je gewoon buiten de koelkast laten staan. Haal na het half uur de taart er weer uit en ook de gelei. Leg de gelei in het midden op de taart en duw het naar beneden, zo ver dat de zijkant gevuld is met aardbei. Niet eroverheen, dan zit de gelei te laag. Stort de rest over de vorm en gebruik een deegschraper of paletmes om de bovenkant glad te strijken.
8 Zet de taart het liefst voor een hele nacht in de vriezer, maar minstens 3 uur.

DSC_0887Op de dag zelf kun je de taart er ongeveer 2 uur van te voren uithalen. Wij hebben een uur van tevoren geprobeerd. Dat was toch echt te kort en hadden we en bevroren taart. Gelukkig was het warm en waren de puntjes na even laten staan zo eetbaar.

DSC_0940Dit is dan het resultaat. Een heerlijke luchtige, friszoete taart voor in de zomer! Geniet ervan.

Dit recept heb ik anders van opzet gepresenteerd. Wat vinden jullie, is deze manier fijner of liever eerst alle benodigdheden en dan de beschrijving? Ik lees het graag! Dat kan onder dit bericht, op facebook, instagram of google+ Volgen kan ook via pinterest. Heb je de taart gemaakt, of vind je het een leuk recept, vergeet dan niet een thumbs-up te geven. Tot het volgende recept!

Liefs van Ivette

instagram pinterest youtube bloglovin facebook google
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.